Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Novosti i informacije

WATER SALUTE - ceremonijalni vodeni pozdrav

Marina Hinić.

Emirates u Zagrebu, water salute

Tradicionalni vodeni pozdrav kojemu zadnjih godina sve češće svjedočimo i u hrvatskim zračnim lukama.

Po definiciji, to je ceremonijalni prolazak vozila ispod mlaza vode kojega izbacuju jedno ili više vozila sa vodenim topovima.
Nije posve sigurno kada je i gdje ova tradicija započela, ali se zna da porijeklo vuče iz pomorstva. Poznato je da su prvi prekooceanski putnički brodovi, prilikom prvih isplovljavanja zasipani vodenim topovima, kako bi, prema nekim teorijama, zbog medijske pozornosti zablistali u punom sjaju. Water salute se i danas u pomorstvu obavlja prilikom prvog ili posljednjeg isplovljenja broda, posjeta ratnih brodova, umirovljenja kapetana broda i drugim ceremonijalnim prigodama.

Prema nekim izvorima, ova je praksa , 90-ih godina prošlog stoljeća u USA, postala uobičajena i u zrakoplovstvu, kada su u Salt Like City International Airport (SLC/KSLC) Aerodromske vatrogasne službe (ARFF-Aircraft Rescue Fire Fighters ) započele sa pozdravljanjem umirovljenja Delta Air Lines pilota, stvarajući vodeni luk ispod kojega bi prolazio zrakoplov.

Za mnoge zrakoplovne zaljubljenike, zasigurno je najdirljivija bila serija water salutea kojima je 2003. godine označeno posljednje polijetanje Air France Concorde iz zračne luke JFK i posljednja slijetanja British Airways Concorde u zračnu luku London Heathrow (LHR/EGLL).

f_800_450_16119285_00_images_Water_salute_lhr_concorde_www.jpg

 

Water salute se u zračnim lukama organizira tako da parni broj vatrogasnih vozila , sa svake strane rulnice , vodenim topovima izbacuje mlaz vode koji se sastaje u sredini i stvara luk, kroz koji zrakoplov prolazi. Najčešće trajanje ovog pozdrava je 12-15 sekundi , mlaz vode je dužine oko 75 metara, a dva vatrogasna vozila potroše oko 5000 litara vode.

Danas je to na mnogim zračnim lukama postala uobičajena praksa i događa se u raznim prigodama :

  • Prvi dolazak ili zadnji odlazak nekog zrakoplovnog prijevoznika,
  • Prvi ili zadnji komercijalni let nekog zrakoplova ,
  • Umirovljenje Pilota,
  • Obljetnice ili posebne prigode,
  • Dolazak važne osobe

Neke od vodenih pozdrava sa naših zračnih luka pogledajte u galeriji . 

Foto: Avioradar, ZL Zadar, ZL Osijek, Concordesst

Twitter