Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Pregled novih linija u Hrvatskoj 2017. godine

Jan Kotek.

Emirates Boeing 777-300ER

U 2017. godini gotovo sve zračne luke u Hrvatskoj zabilježile su porast u prometu a neke od njih i svoj povijesno najbolji rezultat.

Zračna luka Zagreb prvi put u povijesti dočekala je svog tromilijuntog putnika. Najznačajniji dolazak novih zrakoplovnih prijevoznika u Hrvatsku je bio Emirates svakodnevno sa zrakoplovima Boeing 777-300ER na liniji Zagreb - Dubai. Drugi novi zrakoplovni prijevoznik u Zagrebu Monarch Airlines sa dvije nove linije iz Londona i Manchestera nije se dugo zadržao u Zagrebu jer je u listopadu ove godine propao. Croatia Airlines uvela je 4 nove linije iz Zagreba. Vrijedi još izdvojiti da je kanadski Air Transat pojačao svoju liniju Zagreb - Toronto na 2 puta tjedno, a Qatar Airways pojačao je svoju liniju Zagreb - Doha na dva puta dnevno. Preko zime u Zagrebu je ostao letjeti Norwegian na svoje dvije linije iz Kopenhagena i Stockholma i Eurowings otvorio je u studenom novu liniju iz Düsseldorfa.

Svečano dočekan prvi Emirates \"Triple seven\"

Kroz Zračnu luku Split do kraja studenog ove godine prošlo je pola milijuna putnika više nego prošle godine. Među najznačajnijim novim linijama moramo istaknuti dolazak novih zrakoplovnih prijevoznika nizozemskog KLMa sa novom linijom Split - Amsterdam i irskog Aer Lingusa s novom linijom iz Dublina. Skandinavski TUIfly Nordic došao je u Split sa 3 nove linije. EasyJet i Eurowings pojačali su većinu svojih linija sa novim tjednim rotacijama za Split, te na većini svojih linija produžili su sezonu.

f_800_450_16119285_00_images_KLM_KL_E90_PH-EXA_SPU_apr17_IP.jpg

Zračna luka Dubrovnik ove godine prešla je 2 milijuna putnika. EasyJet je uveo četiri nove linije za Dubrovnik iz Basela, Belfasta, Manchestera i Napulja. Snažno pojačanje je bilo na liniji Turkish Airlinesa iz Istanbula i Austrian Airlines pojačao je svoju liniju iz Beča na deset letova tjedno. U Zračnoj luci Dubrovnik španjolski Vueling je prvi put do sada ostao letjeti i preko zime i to na dvije linije iz Barcelone i Rima.

Vueling nastavlja letjeti na liniji Dubrovnik - Barcelona preko zime

Za Zračnu luku Zadar bio je značajan dolazak novog prijevoznika EasyJeta sa dvije linije iz Londona i Milana. Ryanair otvorio je tri nove linije iz Zadra za Bristol, Glasgow i Kopenhagen. Zadar je dobio i novu liniju Eurowingsa za Beč i nove charter linije britanskog Titan Airwaysa iz Londona i Manchestera.

EasyJet dolazi u Zadar

Iznimno snažan rast broja putnika zabilježila je Zračna luka Pula. Dobila je na primjer novu liniju British Airwaysa iz Londona, nizozemske Trasavije za Rotterdam i poljski LOT je uveo novu liniju iz Varšave. Dvije nove linije otvorio je i EasyJet iz Berlina i Bristola a Lufthansa otvorila je novu liniju iz Frankfurta. Skandinavski prijevoznici Norwegian i SAS, te Eurowings iz Njemačke značajno su pojačali svoje linije prema Puli. Zračna luka Pula dobila je svoju prvu zimsku međunarodnu liniju, kojom Eurowings povezuje Pulu sa Düsseldorfom.

Lufthansa uvodi liniju Pula - Frankfurt

Na Zračnoj Luci Rijeka prvi put do sada zrakoplovni prijevoznik Eurowings nastavio je s prometom na liniji Rijeka - Köln / Bonn i preko zime. Najznačajnije pojačanje u Rijeci je bilo na linijama Eurowingsa iz Njemačke uključujući i novu liniju iz Hanovera. Rijeka je zabilježila snažan rast cargo prometa gdje su dolazili veliki teretni zrakoplovi poput Boeinga 747-400 američke Kallite Air, McDonnell Douglas MD-11 Western Global Airlinesa i Ilyushin IL-76 azerbejdžanskog Silk Aira. 

f_800_450_16119285_00_images_KalittaAir_K4_744_N700CK_RJK_Jul17_SM.jpg

Zračna luka Osijek dočekala je novog zrakoplovnog prijevoznika Wizz Aira sa novom linijom iz Basela u Švicarskoj, koji je ujedno sa ovom linijom nastavio i tijekom zime i time osigurao prvu međunarodnu liniju iz Osijeka, koja ostaje u prometu tijekom cijele godine. Vratio se je Eurowings sa novom linijom iz Stuttgarta, ali istovremeno Osijek je napustio Ryanair sa linijom iz Londona.

Wizz Air dolazi u Osijek

I zračna luka na Braču imala je značajan događaj u svojoj povijesti. Nakon produženja USS prvi put u povijesti stigle su nove linije sa mlaznim zrakoplovima Embraer ERJ-190 kojima je TUI Airlines Belgium povezao Brač s Brusselsom u Belgiji i Deauvilleom u Francuskoj.

Na Zračnu luku Brač sletio prvi E190 agencije TUI

Croatia Airlines unajmila je dva zrakoplova tipa Canadair CRJ-1000 od španjolskog Air Nostruma, što je između ostalog osiguralo četiri nove linije iz Zagreba za Bukurešt, Helsinki, Oslo i Stockholm. Uz sve to nastavljen je i promet na prošlogodišnje četiri nove linije. Ostvarene su i nove code-share suradnje sa zrakoplovnim prijevoznicima Air Indijom i Asiana Airlinesom, partnerima iz Star Alliancea te je proširena code-share suradnja s njemačkom Lufthansom. Croatia Airlines je također prvi put produžila svoje ljetne sezonske linije u zimsko razdoblje iz Zagreba za Barcelonu i Lisbon, koje su bile pojačane i tijekom ljeta u odnosu na prošlu godinu.

f_800_450_16119285_00_images_CTN_OU_CRK_EC-MNR_ZAG_1May17_NK_1.jpg

Trade Air ove godine proširio je svoju flotu za prvi zrakoplov tipa Airbus A320, koji je tijekom cijele sezone bio iznajmljen po wet-lease programu izraelskom Israiru. Pojačane su i domaće linije sa manjim zrakoplovom tipa Jetstream J-32. A dva zrakoplova Fokker F-100 bila su iznajmljena zrakoplovnim prijevoznicima HOP! (regionalni prijevoznik Air Francea), talijanskoj Meridiani i njemačkom Avanti Airu.

Gdje su tri zrakoplova Trade Aira?

Foto: Avioradar - Karlo Mudri, Igor Papić, Sanjin Mrakovčić i Nikola Kovačević

Twitter