Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Novosti i informacije

Croatia Airlines o najavljenom štrajku sindikata ORCA

Nenad Sredojević.

Krešimir Kučko

Jučer, 3.kolovoza 2017. je u Croatia Airlinesu održana press konferencija na kojoj je predsjednik uprave Krešimir Kučko govorio o najavljenom štrajku sindikata ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) s kojim dosad nije postignut dogovor oko novoga kolektivnog ugovora. Govorilo se i o mjerama, koje su već poduzete kako bi se u osigurao neometani prijevoz putnika u udarnom tjednu i mjesecu vrhunca turističke sezone.

 Istaknuto je kako je sindikatima još u studenom 2016. godine ponuđeno sklapanje Kolektivnog ugovora u istom sadržaju i s istom razinom zaštite prava kao u zadnjem kolektivnom ugovoru, i to na rok do kraja 2017. godine kako bi tvrtka u garanciji socijalnog mira ušla i završila turističku sezonu. Pritom i takav Kolektivni ugovor sadrži rast plaća, koje u Croatia Airlinesu djelomično ovise i o radnom stažu. A upravo plaća kabinskog osoblja uvelike ovisi o primjeni svih prava iz kolektivnog ugovora, jer osigurava više desetaka raznih dodataka koji u najvećoj mjeri određuju ukupan iznos plaće.

 Sindikat ORCA u kolektivne je pregovore ušao u tek travnju ove godine zbog čekanja da se utvrdi reprezentativnost tog novoosnovanog sindikata, i to s više od 150 zahtjeva većinom materijalne prirode. To bi predstavljalo povećanje godišnjeg troška za plaće u iznosu od 50 milijuna kuna, odnosno oko 25 posto ukupne mase plaća u Croatia Airlinesu, što je poslodavcu potpuno neprihvatljivo.

ORCA - priopćenje za javnost vezano za štrajk

Neće biti štrajka! Sastanak u Ministarstvu završen. 

Povećanje materijalnih prava u kompaniji nije moguće ponajprije zbog toga što bi to ugrozilo postojeća radna mjesta. Nadalje, ove godine kompanija planira investicije u iznosu od 258 milijuna kuna, od čega se 94 posto odnosi na flotu, odnosno 203,8 milijuna kuna na velike preglede motora. Tim se ulaganjem istodobno znatno podiže vrijednost motora, pa tako i vrijednost imovine Croatia Airlinesa, a istodobno se pitanje investicijskog održavanja i očuvanja vrijednosti kompanije rješava dugotrajno, odnosno u sljedećih desetak godina. Neizvođenje ovih radova vodi prizemljenju flote, smanjenju operacija (i kompanije u cjelini) i/ili eventualnu iznalaženju nekih skupljih i dugoročno nepovoljnih rješenja. Istaknuto je i da je zbog dugoročne održivosti nužno stvoriti uvjete za obnovu flote i širenje mreže odredišta, odnosno još jače pozicioniranje na europskom zrakoplovnom tržištu

 Nakon što su prekinuti kolektivni pregovori i neuspješno završeno mirenje, Uprava se nastavila ponašati maksimalno odgovorno u nastojanjima da osigura neometano odvijanje ljetne turističke sezone, održi socijalni mir i stabilnost. Tako je donesena odluka da se plaće i dalje obračunavaju i isplaćuju prema starom kolektivnom ugovoru, što je i učinjeno prigodom isplate plaća za travanj, svibanj i lipanj, a napravit će se isto i s plaćama za srpanj. U početku srpnja radnicima je isplaćena i jednokratna naknada za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 1500 kuna.

No unatoč svim nastojanjima, koja je Uprava kontinuirano poduzimala od studenog 2016. godine kako bi se osigurao socijalni mir do listopada ove godine i stabilnost kompanije, u ponedjeljak, 31. srpnja primljena je najava štrajka sindikata ORCA koji zastupa letačko i kabinsko osoblje te aviomehaničare, s početkom u utorak, 8. kolovoza 2017. godine u 6 sati ujutro

 Ne dovodeći u pitanje pravo na organizaciju štrajka, na press konferenciji je istaknuto i to da su prava zaposlenika koji trenutno uživaju najviši red plaća u kompaniji - pilota i kabinskog osoblja – konkurentna na domaćem i međunarodnom tržištu, te da se njihovi zahtjevi za povećanjem materijalnih prava ne mogu smatrati opravdanom industrijskom akcijom u svrhu zaštite prava radnika. A zbog činjenice da su prijedlog kolektivnog ugovora prihvatila dva sindikata (SHSZUZ i SITUZ), koji obuhvaćaju više zaposlenika nego ORCA, postavlja se i pitanje legitimnosti štrajka.

 Upozoreno je da bi štrajk na vrhuncu turističke sezone i to s neizvjesnim trajanjem, mogao izazvati kolaps u zračnom prijevozu i nepovratno ugroziti ugled nacionalnog avioprijevoznika, ali i turistički ugled Hrvatske. Procjenjuje se kako bi u razdoblju kad tvrtka obavlja do 105 letova na dan i kad su zrakoplovi najpopunjeniji, štrajk uzrokovao izravne dnevne štete od nekoliko milijuna kuna, te da bi dugotrajni štrajk mogao dovesti i do akumuliranja materijalne štete u mjeri koja bi mogla ugroziti nastavak financijskog oporavka CA.

 Uprava je naglasila i činjenicu da razgovore sa sindikatom ORCA nije prekinula i još jednom izrazila spremnost da se oni nastave u bilo kojem trenutku.

Zbog najavljenog štrajka Croatia Airlines već je počeo pripremati krizni red letanja i pokrenuo proces unajmljivanja zrakoplova s posadama, kako bi se što je više moguće smanjila buduća šteta za kompaniju, ali i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Treba naglasiti da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa jer u tvrtki je i dalje na snazi arbitražni sporazum (iz 2010. godine), kojim je regulirano poslovanje u slučaju štrajka zaposlenika, a sindikat ORCA dužan je pridržavati se tog sporazuma.

 U skladu s tim očekuje se da će većina putnika tijekom najavljenog štrajka biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio zrakoplovima koje će kompanija morati dodatno unajmiti te zrakoplovima partnerskih kompanija.

 Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju će biti Kontakt centar (besplatni telefon 0800 7777, +385 – 1 - 6676 555 i 072 – 500 505, kao i ostala prodajna mjesta Croatia Airlinesa.  Radno vrijeme Kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka bit će od 7 do 21 sat.

 Također, na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr objavljivat će se lista letova, koji će se obaviti vlastitim zrakoplovima i zrakoplovima drugih kompanija, kao i lista otkazanih letova u vrijeme štrajka, nakon što se svi ti letovi definiraju.

 Croatia Airlines iskreno žali zbog neugodnosti koje će putnicima biti uzrokovane štrajkom i zahvaljuje na razumijevanju.

Foto: Marko Ćaćić - Avioradar / Arhiva