Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Novosti i informacije

In Memoriam : IGOR BUGARINOVSKI

Antoni Buljan / Ljubiša Marić / Tonći Peović.

Igor Bugarinovski

Dragi Igore, neka ti je miran taj zadnji let 

Pionir parajedrenja u Hrvatskoj, Igor je rođen 21.9.1971. u Zagrebu. Početkom 90-ih godina 20. st. upoznaje se sa paraglajdingom u Njemačkoj, na sjeveru u gradu Kielu. Uči letiti i nabavlja opremu u lokalnom klubu. Igor započinje letjeti na vjetru, u dinamičkim uvjetima na strmim obalama Sjevenog mora. Također uči polijetati pomoću vitla s ravne površine, pošto je takav oblik letenja popularan u ravničarskim krajevima kakav je sjever Njemačke.

Sredinom 90-ih donosi polijetanje pomoću vuče u Hrvatsku te zajedno s prijateljem Brankom Kmezićem, strojarskim inženjerom i zaljubljenikom u letenje konstruiraju prva vitla. Tako je nastalo veliko hidraulično stacionarno vitlo sa 2 bubnja kojeg smo testirali posvuda u Hrvatskoj, u okolici Zagreba, u Lici, Slavnoniji, Dalmaciji, na aerodromima i livadama. Branko konstruira tzv. Pay-out vitla za ugradnju u vozila prema Igorovim naputcima. Takva vitla su se rasprostranila po svim kutevima Lijepe naše, ali i širom svijeta. Jednostavna za upotrebu, prenosiva i povoljne cijene bila su hit kasnih 90.-ih i ranih 2000.-ih. Igor i Branko postaju rasadnici ovakve vrste polijetanja s ravne površine.

1997. Igor i 10-ak nas oko njega osnivamo Letački klub Paranoja. U klubu se vrši obuka polijetanja s brda, ali i prva obuka polijetanj pomoću vitla. Igor donosi u Hrvatsku i polijetanje s pomoćnim motorom, tzv. PPG (Power ParaGliding) te obučava neke PPG pilote koji su nastavili širiti tu vrstu letenja.

Ukratko, Igor je bio pionir parajedrenja u svim njegovim oblicima, a zarazio je trajno mnoge letenjem. Igor je bio ispitivač za letenje parajedrilicom s pomoćnim motorom pri agenciji za civilno zrakoplovstvo. Igor je bio tandem pilot. Mada se Igor nikad nije ozbiljno natjecao, obučio je brojne svoje učenike koji su postali kvalitetni sportaši s brojnim uspjesima.

f_800_450_16119285_00_images_ostalo_inmemoriam_bugarinovski.jpg

Igor je bio glavni urednik, pokretač i izdavač revije za zrakoplovstvo Aerosvijet sa kojom je povezao sve glavne čimbenike zračnog prometa Hrvatske i susjednih zemalja, sa stalnim ciljem informiranja i educiranja javnosti i zrakoplovaca. Prije 3 godine je nabavio manju jedrilicu i plovio je Jadranom sa svojom obitelji, suočavajući se sa izazovima i veseljem života moreplovaca.

Ljubav prema vjetru ostala je do kraja njegovog života.

Posljednji ispraćaj našeg Igora biti će u četvrtak 08.06. U 15:15 na krematoriju u Zagrebu.    

Članovi Udruge i Portala Avioradar naiskrenije suosjećaju sa obitelji, prijateljima, suradnicima i kolegama ovog velikog čovjeka, zrakoplovnog stručnjaka i entuzijaste. Neka ti je mirno nebo, dragi Igore.              

 

 

Foto: Aerosvijet, Igorovi prijatelji, Antoni Buljan, Ljubiša Marić i Tonći Peović