Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Novosti i informacije

Hrvatska kontrola zračne plovidbe dobitnik nagrade Europske komisije

HKZP.

f_800_450_16119285_00_images_HKZP_hkzp.jpg

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je jučer popodne nagradu Jedinstveno europsko nebo 2017 za multinacionalni projekt „Zračni prostor slobodnih ruta na jugoistočnoj osi“ (South-East Axis Free Route Airspace - SEAFRA). Partnerima u projektu, a to su HKZP, BHANSA i SMATSA, ovo priznanje je dodijelila Europska komisija te je nagrađeno ukupno 5 projekata između 36 prijava iz 35 zemalja.
 
„Ova nagrada je veliko priznanje za projekt koji smo implementirali s našim partnerima iz susjednih država - SMATSA-om i BHANSA-om, a kojim je po prvi puta u Europi uveden zračni prostor slobodnih ruta na području čak četiri države, u ovom slučaju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Osim iznimne uštede goriva zrakoplovnim prijevoznicima, omogućili smo i značajno smanjenje emisija štetnih plinova CO2 i NOx“, istaknuo je Dragan Bilać, direktor HKZP-a, prilikom preuzimanja nagrade na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) u Madridu.
 
Implementacijom ovog projekta od 8. prosinca 2016. korisnicima zračnog prostora (zrakoplovnim prijevoznicima) omogućeno je da tijekom 24 sata iznad visine od 9.900 metara slobodno planiraju i provode letove bez obzira na podjelu zračnog prostora među državama i granicama njihovog područja odgovornosti koje su ostale nepromijenjene. Preciznije rečeno, to je prostor bez klasičnih ruta u kojem zrakoplovni prijevoznici planiraju let direktno između ulaznih i izlaznih točaka tog zračnog prostora.
 
Cilj projekta je povećanje sigurnosti i učinkovitosti usluga u zračnoj plovidbi te posebice zaštite okoliša smanjivanjem potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova. Naime, skraćenjem ruta od 1,05 milijuna nautičkih milja zrakoplovne kompanije u jednoj godini mogu uštedjeti 3,4 milijuna kg goriva, te smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 11 milijuna kg i dušikovog oksida za 40 tona.
 
O ovom projektu danas će biti održana i prezentacija u organizaciji Eurocontrola, nakon čega će se potpisati Memorandum o suradnji za Inicijativu za uspostavu zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe (South East Common Sky Initiative - SECSI) kojeg će uz SEAFRA, odnosno zračne prostore ove četiri zemlje, činiti i zračni prostori Austrije i Slovenije (SAXFRA).  Na ovaj način će se do sredine sljedeće godine uspostaviti „FRA (free route airspace) prostor“ iznad područja čak 6 zemalja koje se nalaze na tzv. Jugoistočnoj prometnoj osi, što će biti značajno poboljšanje usluga zrakoplovnim kompanijama s obzirom da velik dio europskog zračnog prometa prelazi upravo iznad ovih 6 zemalja na putu od sjeverozapadne Europe prema Bliskom Istoku.
 
Inače, na sajmu u Madridu od 7. – 9. ožujka 2017. HKZP se predstavlja na štandu COOPANS udruženja koje je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje između pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Irske, Danske, Švedske, Austrije i Hrvatske, i koje je prošle godine dobilo nagradu Europske komisije za harmoniziran sustav za upravljanje zračnim prometom.

Foto: HKZP

Twitter