Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Obavijest o realizaciji projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ u zimskoj sezoni 2018./2019.

ZL Dubrovnik.

ZL Dubrovnik

 

Prenosimo priopćenje Zračne luke Dubrovnik o radovima tokom zimskog perioda: 

Zračna luka Dubrovnik u dolaznom zimskom razdoblju nastavlja realizaciju projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ sufinanciran sredstvima Europske Unije, puten Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Najosjetljiviji dio Projekta je rekonstrukcija uzletno – sletne staze (USS), koja se prema dinamičkom planu izvođenja radova nastavlja početkom studenog 2018. Navedena rekonstrukcija započela je prošle godine i dovršena u duljini od 1200 metara.

Projekt Razvoj ZLD u razdoblju zimske sezone (28. listopada 2018. – 30. ožujka 2019.) odvijati će se u tri faze

  • Faza 1  (početak studenog – sredina studenog): u ovom razdoblju započeti će radovi na rekonstrukciji USS zbog čega će na snazi biti ograničena USS čija će duljina tada iznositi 1425 metara za slijetanje i 1575 metara za uzlijetanje;
  • Faza 2 (kasni studeni – početak prosinca): u ovom razdoblju nastaviti će se sa radovima na USS, dok če ograničenja biti nešto drugačija u odnosu na Fazu 1. Duljina USS za slijetanje iznositi će 1425 metara dok će za uzlijetanje biti raspoloživo 1515 metara.
  • Faza 3 (prosinac 2018. – ožujak 2019.): u ovom razdoblju će se izvoditi radovi na USS, ali ograničenja USS će biti znatno manja u odnosu na Faze 1 i 2. Raspoložive duljine za slijetanje i uzlijetanje iznositi će 2100 metara.

U navedenim fazama realizacije Projekta osigurati će se ILS LOC ONLY procedura slijetanja zrakoplova iz smjera RWY12 i procedure slijetanja zrakoplova RWY12 i RWY30 na temelju satelitsko – navigacijske tehnologije (GNSS).

Na temelju navedenog, kritično ograničenje za operacije zrakoplova je duljina raspoložive USS. Iz tog razloga u Fazama 1 i 2 očekuje se operacije zrakoplovima kojima slijetanje i polijetanje nije ograničeno navedenom duljinom staze.

Svi naši korisnici usluga su s ovom odlukom već ranije službenim putem obaviješteni, te su isti prilagodili svoje redove letenja u skladu s ograničenjima. Zračna luka Dubrovnik odobrila je red letenja za zimsku sezonu 2018./2019. svim zračnim prijevoznicima koji su isti podnijeli. Uz odobrenje zahtjeva dostavljeni su definirani uvjeti za operacije zrakoplova prema navedenim fazama Projekta.

Realno je za očekivati da neće svi prijevoznici u Fazama 1 i 2 uspjeti osigurati odvijanje operacija zbog nemogućnosti prilagodbe flote operativnim ograničenjima za vrijeme ovih faza. S našim nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlines osigurali smo prometovanje za i iz Zagreba na način da će u uporabi biti manji zrakoplov kako bi svakom putniku bilo omogućeno doputovati i otputovati iz i za Dubrovnik.

Razdoblje studeni i prosinac je odabrano za radove na USS zbog najmanjeg broja letova tijekom godine u tom razdoblju.

Sve naše cijenjene korisnike usluga molimo za strpljenje i razumijevanje obzirom da se radi o golemom projektu koji bi trebao zadovoljiti potrebe svih naših korisnika za budućih dvadesetak godina.

Foto: Avioradar