Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Uradi sam (DIY)

DIY ADS-B prijamnik za praćenje zrakoplova

Piše: Nenad Sredojević.

 

Posljednjih desetak godina tehnologije korištene u zrakoplovstvu dovele su do mogućnosti da se zrakoplove može pratiti iz topline svoga doma.

Uvođenjem ADS-B (Automatic Dependent Surveillance -- Broadcast) sustava, informacije o zrakoplovu postaju dostupne svima uz uporabu tehnologije koja se koristi za prijam DVB-T televizijskog signala koji je u uporabi i u Hrvatskoj. 

U ovom tekstu ćemo objasniti najlakši i najjeftiniji način pokretanja svog "radara", odnosno prijamnika ADS-B signala. 

Iako ćemo sve komunikacije zrakoplova obraditi u kasnijim tekstovima, za početak u ovom videu pogledajte kako to sve funkcionira. 

 

Sada kad znamo kako ADS-B sustav funkcionira, pitanje je kako taj signal primati, dekodirati i informacije prikazati na svom računalu. 

U prodaji postoje gotovi sustavi sa svime što je potrebno za primanje signala, ai cijene se kreću do vrtoglavih 800 - 1000€. 

Možemo mi to i za manje, puno manje.

Što nam treba:

- prijamnik

- antena

- dekoder / računalo

Prijamnik koji ćemo mi koristiti je običan DVB-T USB stik (slika gore) s tim što moramo paziti da je u njemu čip R820T i njegova cijena na e-bay-u je manja od 10$ (kažu da je plavi za sad najbolji). Sve što bi stajalo više od 10$ je bacanje novaca. 

Uz stik dolazi i mala whip antena koja je dovoljna za prvu ruku, ali kad s vremenom (vjerujte da to krene odmah) poželite povećati domet svog prijamnika (kojeg ćemo zvati radar iako on to u biti nije), trebat će vam neke sitnice kako bi antenu napravili sami. Da, sami!

Tako kad već naručujemo, potrošit ćemo još 1-2$ i kupiti Pigtail da našu DIY antenu spojimo na stik jer on ima mali, sitni MCX priključak.

Ono što nam preostaje kupiti (kada se odlučimo praviti antenu) je koaxialni (antenski kabel) i par F konektora koje možete kupiti u bilo kojoj prodavaonici SatTv ili opreme i elektronike za par kuna po komadu. 

Sad imamo sve kupljeno za manje od 100kn. Iz razloga što ćemo se antenama baviti kasnije, sada ćemo samo pokrenuti taj naš radar s whip antenom koja je došla sa stikom. 

Postoje dva načina da naš radar radi. Prvi je na kućnom PC-u ili laptopu, a drugi na malim računalima veličine kreditne kartice čija se cijena kreće oko 50$ i vrijedi svakog centa. 

Koja je razlika? Ljudi koje ovo zanima i koji se počnu baviti ovim hobijem vrlo brzo dobiju želju sudjelovati u radu tracking stranica i doprinijeti mreži radara po svijetu. Najpoznatija takva stranica je Flightradar24 koja je u zadnjih 7-8 godina razvila ogromnu mrežu "radara" te pokriva gotovo cijeli civilizirani svijet. U Sahari nemaju, ali zato na Antartici, vjerovali ili ne, imaju radar. 

Takav jedan sustav razvijamo i mi pa tako i na našim stranicama možete naći mapu, s tim što je naše zanimanje ograničeno na hrvatski zračni prostor.

Za sudjelovanje vašeg radara u tim servisima poželjno je da je on 24/7 na mreži. To zna biti malo nezgodno s kućnim PC-om osim ako ste kao i tehnički dio ekipe Avioradara koji svoja računala ugase greškom svako pola godine. :) 

Tu dobro dođu RPi (RASPBERRY PI) računala veličine kreditne kartice iznimnih mogućnosti. Na njima vaš radar neovisno radi 24/7 i sve što mu treba je Lan konekcija za internet i napajanje koje može biti i USB s nekog uređaja, npr. rutera ili adapter koji je bolje imati, i to 5V 2A. 

Za sada ćemo sve testirati na PC-u (Windows) da vidimo kako radi. 

Spojili smo whip antenu na DVB-T stik i njega uključili u PC. 

CD koji je došao sa stikom spremamo u ladicu negdje jer nam on ne treba. 

- Skidamo ZADIG koji će instalirati driver za vaš operativni sustav (odaberite Zadig za vaš OS na download stranici)

f_800_450_16119285_00_images_Edukacija_Zadig.jpg

1. U opcijama odaberite List All devices

2. Odaberite vaš stik. Ako ne piše R820T ili slično, naveden je kao Bulk-In, Interface (Interface 0 ili 1)

3. Provjerite je li driver kao i na slici

4. Instalirajte driver

Vaš stik je instaliran, ali još nije radar. Za to nam treba dekoder primljenog signala. 

Postoji više načina za dekodiranje signala. Tracking stranice obično imaju gotove software koji dekodiraju signal i isti automatski šalju njihovim serverima. Flightradar24 takav software ima za sve operativne sustavei iz razloga što vam se otvara mogućnost kod njih dobiti Premium račun kao njihov feeder te je možda najednostavnije za početak to i koristiti. 

Ovdje imamo software i naputaku PDF-u. Konfiguracija je jednostavna. Pitat će vas želite li omogućiti određene portove, sve odgovorite potvrdno (yes). Nađite na netu vašu zemljopisnu lokaciju, trebat će vam za proces.

Sa e-mail-om kojeg budete koristili pri instalaciji, registrirat ćete se na Premium stranici kako bi dobili tu opciju koju onda možete koristiti i na mobilnim uređajima, a i na samoj FR24 stranici. 

Kada smo instalirali i pokrenuli Fr24 feeding software, vidimo info kao na slici dolje. 

f_800_450_16119285_00_images_Edukacija_fr24feed.jpg

OVDJE možete provjeriti je li sve u redu.

Vjerojatno ćete vidjeti kako nije sve u redu. Razlog je taj što FR24 aktivira vaš račun tek kad mu radar pošalje potpune informacije o najmanje 3 zrakoplova odjednom. 

Pretpostavka je da vam je antena na stolu kraj pc-a. ADS-B signal je na frekvenciji 1090Mhz i signali na toj frekvenciji su uhvatljivi samo na LOS-u (Line of sight), što ukratko znači da između antene i zrakoplova ne smije biti nikakva prepreka.

Znač, moraju se "vidjeti". Iz tog razloga svoju antenu morate iznijeti vani. 

 Virtual Radar Server (VRS)

Kako bi na računalu prikazali zrakoplove čiji signal naš radar hvata i kojeg smo dekodirali, potreban nam je program. Izrađeno je više tih programa, ali za ovaj naputak za početnike koristit ćemo VRS - Virtual Radar Server koji se instalira kao svaki drugi program. 

Nakon instalacije pokrenite program, zanemarite greške koje vam javlja jer još nije postavljen kako treba. 

Ovorit će vam se ovakav prozor:

f_800_450_16119285_00_images_Edukacija_vrs.jpg

Idemo na Options -> Receivers i dodajemo radar (slika dolje). Spremimo, i VRS će se spojiti na FR24 feeding software i spremni smo prikazati radar na mapi. 

Sve što treba je kliknuti na link koji se nudi ispod Show Local adress padajućeg menija. 

Ako je sve kako treba i antena hvata signal, vidjet ćete avione na mapi. U ovom trenutku VRS nije potpuno postavljen pa ćemo te postavke obraditi u zasebnom tekstu. 

f_800_450_16119285_00_images_Edukacija_vrs2.jpg

Ukoliko imate pitanja ili ukoliko nam se želite priključiti sa svojim radarom, slobodno nam se obratite na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Bit će nam drago pomoći. 

Twitter