Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

[FOTO] ITB Berlin 2018 - najveći svjetski sajam turizma

Jan Kotek.

ITB Berlin 2018

Povećanje poslovnih aktivnosti od 5% na sajmu ITB Berlin 2018 u odnosu na prošlu godinu odlična je prognoza za naredne mjesece u međunarodnom turizimu. Na petodnevnom sajmu bilo je oko 110.000 poslovnih izlagača iz Njemačke i svijeta. ITB Berlin opravdao je svoj status najvećeg  svjetskog sajma turizma. Od 7. do 11. ožujka 2018, više od 10.000 tvrtki i organizacija iz 186 zemalja svijeta izložilo je svoje turističke ponude u 26 izložbenih hala.

Toliko smo izdvojili iz službenog priopćenja za tisak, a sada pređimo na temu: zašto je ovaj sajam zanimljiv za Avioradar i zašto smo ga posjetili.

Između ostalog, na ovom sajmu izlaže najviše zrakoplovnih tvrtki na jednom mjestu. Bilo ih je preko 1.200: od zračnih prijevoznika, zračnih luka, drugih organizacija pa do predstavnika koji posluju u zračnom prometu. Neke zrakoplovne tvrtke predstavile su se na samostalnim štandovima dok su druge imale svoj dio štandova unutar nacionalnih prezentacija zemalja iz kojih dolaze.

f_800_450_16119285_00_images_ITB_Berlin_ITB_Berlin_2018_IMG_0578.jpg

Tako je i naš prijevoznik Croatia Airlines imao svoj dio štanda unutar izložbenog prostora Hrvatske turističke zajednice u hali broj 1. U ime Croatia Airlinesa primile su nas Gabrijela Lochert, specijalist promocije i Verica Bjelan voditelj prodajnog tržišta Austrije i Njemačke. U razgovoru je izdvojena važnost nove linije za njemačko tržište, Dubrovnik – München, koja će ukroko početi s prometom. Više o Croatia Airlinesu na njemačkom tržištu u drugom članku koji ćemo pripremiti kasnije.

Croatia Airlines uvodi novu liniju iz Dubrovnika za ljeto 2018.

Izdvojimo par riječi o štandovima drugih zračnih prijevoznika. Zajednički štand Lufthansa Grupe predstavio je 4 zračna prijevoznika: Lufthansu, Austrian Airlines, Eurowings, Swiss International Air Lines i svoj Miles & More program. U istoj hali nalazili su se štandovi zračnih prijevoznika: njemačka Germania, ruski Aeroflot i Azur Air, britanski BMI Regional, turski zračni prijevoznici Corendon Airlines, Freebird, Onur Air i SunExpress, nova grčka zrakoplovna tvrtka Olympus Airways, te štand globalnog udruženja zračnih prijevoznika SkyTeam.

U azijskim paviljonima većina vodećih azijskih prijevoznika predstavila se unutar svojih nacionalnih štandova. Na hongkongškom štandu bio je Cathay Pacific, na indonezjskom je bila Garuda, na korejskom su bili Asiana Airlines i Korean Air, na mongolskom je bio MIAT Mongolian Airlines, na tajvanskom su bili China Airlines i EVA AIR te je na vietnamskom štandu bio Vietnam Airlines. Kineski zračni prijevoznik China Southern Airlines imao je svoj samostalni štand, dok su drugi kineski zračni prijevoznici bili u sklopu kineskog nacionalnog štanda: Air China, China Eastern Arlines i Hainan Airlines. Samostalni štand imali su: kazahstanska Air Astana, japanski ANA All Nippon Airways, tajlandski Bangkok Airways i Thai Airways te singapurski Scoot koji je predstavio svoju novu liniju Singapure – Berlin.

f_800_450_16119285_00_images_ITB_Berlin_ITB_Berlin_2018_IMG_0651.jpg

U paviljonu arapskih zemalja dominirao je veliki štand Qatar Airwaysa, Eithad Airways bio je prisutan samo simoblično unutar štanda Abu Dhabija, dok Emirates, Gulf Air, Kuwait Airways, Oman Air i Saudia nisu uopće bili na sajmu. U hali gdje je bila samo Turska predstavili su se Turkish Airlines, Pegasus Airlines i nova zračna luka u Istanbulu koja je planirana za otvaranje na jesen ove godine.

Na sajmu su se predstavile i njemačke zračne luke: Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Köln/Bonn, München, Münster/Osnabrück, Paderborn/Lippstadt, Rostock i Weeze, a na zajedničkom štandu zračne luke u Dresdenu i Leipzigu. Na štandu zračne luke u Kasselu predstavila se i nova njemačka zrakoplovna tvrtka SundtAir.  

Kako ne bi previše duljili, štandove drugih zračnih prijevoznika i zračnih luka koje nismo spomenuli možete vidjeti u našoj galeriji:

Foto © Marijo Dedić Jandrek