Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Embraer E190-E2 – najekonomičniji 'single aisle' zrakoplov

Bruno Habus.

Embraer E190-E2

Kako se novi Embraerov model E-jeta, E190-E2, približava certifikaciji i ulasku u redoviti promet, u tijeku su mnoga testiranja koja otkrivaju kako je E190-E2 najekonomičniji (najučinkovitiji) uskotrupni zrakoplov.

Kako izvješćuje Embraer, E190-E2 se pokazao štedljivijim od očekivanog, odnosno zrakoplov troši čak 1.3% manje goriva od očekivanog, što predstavlja 17.3% manju potrošnju goriva u odnosu na sadašnju generaciju Embraerovih E jetova. Time Embraer odskače s činjenicom da nova generacija E2 zrakoplova troši 10% manje goriva od neposredne konkurencije.

Rodrigo Silva e Souza iz odjela marketinga Embraera tvrdi: „To znači da će naš prvi operator, Widerøe, koji će obaviti inauguracijski let na E190-E2 24. travnja ove godine na liniji Bergen – Tromsø, biti i prvi operator najekonomičnijeg i naj eco-friendly uskotrupnog zrakoplova na svijetu…“

Uz povećanja uštede goriva i smanjenja buke, E2 je znatno bolji od prethodnika i po performansama leta. Tako u hot and high uvjetima, dolet E190-E2 se povećava za 600 nm, dok se dolet koji uključuje polijetanje na kratkim uzletno-sletnim stazama (npr. London City) povećava za više od 1.000 nm, što omogućava letove od npr. Londona do Moskve.

Poboljšano je i operativno održavanje zrakoplova pa su tako intervali između određenih postupaka održavanja čak 10.000 sati leta, što je najveći interval između održavanja kod svih uskotrupnih zrakoplova trenutačno dostupnih na tržištu.

Foto: Embraer