Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

POSJETILI SMO: 27. Pardubice Aviation Fair

Piše: Jan Kotek.

Czech Air Force Aero L-159 ALCA

U Pardubicama u Češkoj 3. i 4. lipnja održava se 27. Pardubice Aviation Fair, koji smo posjetili

Povijest zrakoplovstva u Češkoj počela se je pisati upravo u Pardubicama, kada je prvi Čeh Jan Kašpar sa francuskim zrakoplovom Blériot XI u Pardubicama poletio 16. travnja 1910. godine. U to ime na zračnoj luci u Pardubicama (PED/LKPD) svake godine održava aeromiting pod imenom "Pardubice Aviation Fair", danas već 27. po redu. Iako zračna luka u Pardubicama pripada među vojne zračne luke, istodobno služi i za civilni međunarodni promet. Od rujna ove godine, kada se treba završiti izgradnja novog putničkog terminala, dolazi i prva linija Ryanaira iz Londona

Bogati program je pripremljen za gledatelje u subotu 3. i nedjelju 4. lipnja. Sastoji se uglavnom od povijesnih letjelica, počevši upravo od replike starog Blériota XI iz 1910, preko mnogobrojnih povijesnih čehoslovačkih, američkih, njemačkih i sovjetskih zrakoplova, do moderne tehnike sadašnjice. Na zračnoj luci u Pardubicama se odvija obuka pilota Čeških zračnih snaga (CLV- Centralna zrakoplovna obuka), te su istodobno predstavljeni zrakoplovi za obuku od početnih Evektora EV-97, Zlina Z-142, Let L-410 Turbolet, te Aero L-39 Albatros, kao i helikopteri Mil Mi-2 i Mil Mi-17. Iz Češkog ratnog zrakoplovstva predstavljeni su zrakoplovi Saab JAS-39 Gripen, Aero L-159 ALCA i borbeni helikopter Mil Mi-24. Između stranih gostiju koji su nastupili izdvajamo slovenački Polikarpov Po-2 Kukuznik. Glavni inozemni gost je bila francuska akrobatska grupa Breitling Jet Team sa 6 zrakoplova tipa Aero L-39 Albatros. Ovogodišnji program bio je posebno posvećen Ameliji Earhart, prvoj ženi, koja je preletjela Atlantski ocean a nakon toga prije 80 godina, 2. srpnja 1937. godine nestala prilikom pokušaja da preleti Tihi ocean. U njeno ime predstavljeni su američki zrakoplovi iz razdoblja od Twinbeacha C-45H Expeditora iz 1937. godine do zrakoplova North American Rockwell OV-10 Bronco iz razdoblja rata u Vijetnamu. 

Sunčano vrijeme od ranog jutra s temperaturom preko 30 stupnjeva u subotnjem programu prouzročili su prekid programa od nepunih sat vremena, jer se je zapalila suha trava uz glavnu uzletno-sletnu stazu od pirotehničkih efekata prilikom nastupa zrakoplova Češkog ratnog zrakoplovstva Aero-L-159 ALCA. Iz istih razloga kasnije nije nastupila grupa "Flying Circus", koja je uz puno veću količinu pirotehničkih efekata trebala potkraj programa predstaviti, kako su izgledale zrakoplovne bitke tijekom 1. svjetskog rata. 

Foto galerija:

Foto: Avioradar J.K. (PED/03.06.2017)