Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Najsigurnije svjetske zrakoplovne kompanije za 2017. godinu

Piše: Marina Hinić.

Australski Qantas i četvrtu godinu za redom proglašen najsigurnijom zrakoplovnom kompanijom na svijetu.

Airline Ratings, jedini svjetski specijalizirani portal za ocjenjivanje sigurnosti i kvalitete usluga u zrakoplovstvu, i ove je godine među 425 ocijenjenih, objavio top20 najsigurnijih zrakoplovnih kompanija kao i top10 najbolje ocijenjenih Low cost kompanija za 2017. godinu.

Uz kriterije ocjenjivanja poput nalaza audita svjetskih i nacionalnih zrakoplovnih tijela, evidencije udesa i ozbiljnih incidenata pojedine kompanije, kao i profitabilnosti i starosti flote, stručni i nagrađivani uređivački tim Airline Ratings-a također analizira ključne informacije vezane za povijest kompanije i implementiranje novih sigurnosnih tehnologija.

Među 147 kompanija ocijenjenih sa sedam zvjezdica za sigurnost, Qantas je i četvrti put za redom ocijenjen najsigurnijim.

Osim Qantas-a, u top20 su uvrštene i sljedeće kompanije (abecednim redom):

Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways, Delta Air Lines, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic i Virgin Australia.

f_800_450_16119285_00_images_Collage_CTN2017_ARatings.jpg

 

Hrvatski nacionalni prijevoznik, Croatia Airlines ocijenjen je sa 6 od 7 zvjezdica za sigurnost. Najviša ocjena je izostala jer, kako je za Avioradar pojasnio urednik Airline Ratings-a, Geoffrey Thomas, Hrvatska svojom propisanom zakonskom regulativom ne zadovoljava sva načela ICAO revizija . Kao rezultat takve situacije, svim zrakoplovnim kompanijama iz Hrvatske, oduzima se jedna zvjezdica za sigurnost

Najboljih 10 ocijenjenih Low-cost kompanija su (abecednim redom) :

Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Jetstar Asia, Thomas Cook, Virgin America, Vueling i Westjet. Za razliku od brojnih low-cost kompanija, ovih deset su zadovoljili strogi IATA Audit Operativne Sigurnosti (IOSA) sa više od 1000 revizijskih predmeta i imaju odlične sigurnosne podatke.

Iako se čini da je sigurnost u zrakoplovstu postao standard, Airline Ratings upozorava na činjenicu da je od već spomenutih 425 ocijenjenih kompanija, njih 50 ocijenjeno sa tri ili manje zvjezdica, od čega čak 14 iz Afghanistana, Indonezije, Nepala i Surinama sa svega jednom zvjezdicom.

Sigurnost neba u 2016. godini   

Unatoč tome što je 2016. obilježena tragičnim nesrećama poput Flydubai B738 (Rostov na Donu, 19. ožujka 2016.), Egypt A320 (iznad Mediterana, 19. svibnja 2016.) i LAMIA Bolivia RJ85 ( Medellin, 28. studenog 2016.), prisutan je stalni pad broja nesreća u protekla dva desetljeća. Zrakoplovne nesreće zbog svojih tragičnih posljedica snažno odjekuju u javnosti , ali statistički podaci Aviation Safety Network-a pokazuju da je 2016. godina bila druga najsigurnija zabilježena godina za letenje. Prema tim ASN statistikama u 19 teških zrakoplovnih nesreća u 2016. godini, 325 je smrtno nastradalih. Za usporedbu, 560 ljudi je poginulo u 2015. godini, dok je u godini sa najmanjim brojem smrtnih slučajeva, 2013., zabilježeno 29 nesreća.

Od 19 nesreća u 2016. godini, u njih 11 su bili uključeni civilni putnički zrakoplovi, što prema statističkim podacima ASN-a predstavlja jedan fatalni na 3,2 milijuna putničkih letova u 2016. godini. ASN analize petogodišnjih prosjeka pokazuju da je trend nesreća koje nastaju tijekom prilaza i slijetanja pao na najnižu točku u zadnjih 45 godina.

Daje se zaključiti da je zrakoplovstvo još uvijek daleko najsigurniji način putovanja.

Foto: Ilustracija, Airline Ratings, Qantas, VK-Avioradar

Twitter