Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Dubai Airshow 16. 11. 2021. - Kupuje se MAX 8-200

Piše: Ivo Gračanin.

© Boeing
Air Tanzania Boeing order

 

Akasa Air naručio 72x 737 MAX

Boeing i Akasa Air objavili su kako je novi indijski zračni prijevoznik naručio 72 zrakoplova Boeing 737 MAX. Ugovor je vrijedan oko 9 milijardi USD prema kataloškim cijenama. S flotom tih zrakoplova letjet će na rastućem indijskom tržištu. Akasa Air je naručio dvije inačice MAX zrakoplova: 737-8 i 737-8-200.

 

Jazeera Airways želi 28 novih A320neo zrakoplova

Airbus je potpisao s kuvajtskim zračnim prijevoznikom Jazeera Airways memorandum o razumijevanju za kupnju 20 zrakoplova A320neo i 8 zrakoplova A321neo. 

Marwan Boodai, direktor Jazeera Airwaysa, rekao je: „Jazzera Airways je zadovoljna s dugotrajnim odnosom s Airbusom, te se taj odnos s novom narudžbom želi dodatno produbiti. Udvostručit ćemo našu flotu do 2026. godine na 35 zrakoplova. U trećem kvartalu rezultati su odlični i ostvarili smo profit. Imamo uzbudljive planove za širenje u budućnosti, planove koji će povećati kuvajtsku ekonomiju, a posebice putnički sektor”.

 

Nigerijski Ibom Air kupio 10 zrakoplova Airbus A220

Vlada Akwa Iboma, jedne od 36 država unutar Nigerije, ujedno vlasnik Ibom Aira, potpisala je ugovor o kupnji 10 zrakoplova Airbus A220. Nigerija, najveća država u Africi po broju stanovnika i s najvećim BDP-om, omogućuje veliki potencijal u rastu putničkog sektora, kako u domaćem tako i u međunarodnom prometu.

A220 je idealan izbor zrakoplova za široki spektar ruta, od vrlo kratkih do interkontinentalnih. Ibom Air trenutačno u floti ima 2 zrakoplova A220. Ovaj zračni prijevoznik leti prema gradovima Uyo, Abuja, Calabar, Enugu, Lagos i Port Harcourt.

Kupnja novih zrakoplova A220 omogućit će zračnom prijevozniku rast u broju prevezenih putnika, te povećanje broja ruta ne samo u domaćem, već i međunarodnom prometu diljem Afrike.

 

Air Tanzania naraučila Boeingove zrakoplove

Boeing i država Tanzanija objavili su kako su sklopili ugovor o kupnji Boeingovih zrakoplova. Za Air Tanzaniu koja će ujedno i koristiti te zrakoplove, kupiti će jedan zrakoplov Boeing 787-8, jedan teretni zrakoplov 767-300 i dva 737 MAX zrakoplova.

Ovaj zračni prijevoznik baziran je u gradu Dar es Salaamu, te će s novim zrakoplovima povrećati broj ruta prema novim tržištima u Africi, Aziji i Europi.

 

Overland Airways naručio 3 nova E175

Overland Airways, zračni prijevoznik iz Lagosa, naručio je 3 zrakoplova Embraer E175, uz opciju za kupnju 3 dodatna. Ugovor vrijedi 299,4 milijuna USD prema kataloškim cijenama. Zrakoplovi imaju kapacitet od 88 sjedala. Isporuke su planirane za početak 2023.

Ovo su prvi mlazni zrakoplovi za tog zračnog prijevoznika, a koristit će ih za povećanje mreže odredišta na domaćem i inozemnom tržištu.

Overland će iduće godine proslaviti 20 godina letenja kao čarter i redovni zračni prijevoznik.

Twitter