Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

JCAB odobrio - isti pilot će moći upravljati Airbusima A380 i A320

Piše: Ivo Gračanin.

© Marijo Dedić-Jandrek
ANA Airbus A380

 

All Nippon Airways (ANA) je spreman za uvođenje Mixed Fleet Flying (MFF) za A380 i A320 seriju nakon odobrenja od strane Japan Civil Aviation Bureau (JCAB). Japanski zračni prijevoznik će biti prvi u svijetu koji će omogućiti MFF između dva tipa zrakoplova.

MFF je jedinstven za Airbusove zrakoplove, a omogućuje pilotima mogućnost letenja na više od jednog tipa zrakoplova s fly-by-wire upravljanjem. To će omogućiti ANA-inim pilotima smjensko letenje i na kratkim i longhaul letovima.

Ova mogućnost nije rezervirana samo za pilote već i kabinsko osoblje jer Airbus koristi slične sustave, upravljačke ploče i procedure kroz putničke kabine različitih tipova zrakoplova.

Identičnost tehničkih rješenja između Airbusovih fly-by-wire zrakoplova također pojednostavnjuje procedure u održavanju, što smanjuje troškove.

MFF omogućuje zračnim prijevoznicima, posebno sad u vremenima velike fluktuacije putnika, u kratko vrijeme mijenjati tipove zrakoplova bez izazova u raspoređivanju pilota i kabinskog osoblja. Time se prilagođava kapacitet putničkoj potražnji.

Stéphane Ginoux, predsjednik Airbus Japan, rekao je: „Zadovoljni smo uvođenjem MFF-a za A320 i A380 i odobravanjem od strane JCAB-a, te što je ANA postala prvi zračni prijevoznik u svijetu koji će početi koristiti tu mogućnost. MFF omogućava zračnim prijevoznicima fleksibilnost i smanjenje troškova, te postaje jedan od ključnih Airbusovih uspjeha. Za zračne prijevoznike to znači povećanje sati naleta i manje standby i downtime vremena, a to u konačnici doprinosi i povećanju produktivnosti.”

Twitter