Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

HAC preuzeo ATR 42-600 u One World Alliance bojanju

Piše: Ivo Gračanin.

© ATR
HAC ATR 42-600

 

Hokkaido Air System preuzeo je ATR 42-600 u Toulouseu i preletio s njime do Japana. Zrakoplov nosi boje One World Alliancea i za prvi dio leta do Japana će koristiti održivo zrakoplovno gorivo (SAF). ATR zrakoplovi su se pokazali odličnima u povezivanju gradova u japanskom arhipelagu, posebice zbog mogućnosti operiranja na kratkim uzletno-sletnim stazama.

Ovo je treći ATR 42 koji odlazi u flotu Hokkaido Air Systema, a prvi zrakoplov u flotu im je stigao u prosincu 2019. Četrnaesti je ATR iz najnovije generacije koji leti Japanom.

Planirana ruta kojom je letio zrakoplov iz Toulousea u Japan:

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_HAC_HokkaidoAirSystem_HAC_map_Foto_C_HAC.png

Foto: © HAC - Hokkaido Air System / Google

Zrakoplov je vrlo ekonomičan, troši 40 % manje goriva u odnosu na mlazni regionalni zrakoplov slične veličine, te ujedno i smanjuje emisije štetnih plinova za 40 %. Dodatno smanjenje emisija štetnih plinova moguće je uz korištenje održivog zrakoplovnog goriva, a ATR je pokrenuo projekt u kojemu će zrakoplovi letjeti koristeći 100 % održivo zrakoplovno gorivo. Demonstracijski let je planiran za proljeće 2022., te je postavljen cilj kako bi se od 2025. koristilo 100 % održivo zrakoplovno gorivo na komercijalnim letovima.

Twitter