Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Qantas finalizira program obnove flote za domaći promet

Piše: Ivo Gračanin.

© Qantas
Qantas Boeing 737

 

Qantas je ušao u završne trenutke procesa odabira proizvođača zrakoplova i motora za obnovu flote zrakoplova za domaće letove. 

Ovim programom Qantas će naručiti više od 100 zrakoplova koji će ući u flotu do 2034. Sadašnja flota Qantasa se sastoji od zrakoplova Boeing 737-800 i Boeing 717. 

Isporuke novih zrakoplova bi započele krajem 2023.

U uži izbor su uzete serije zrakoplove: Airbus A320neo, Boeing 737 MAX, Embraer E-Jet E2 i Airbus A220.

U evaluacijskom procesu uzeto je u obzir nekoliko ključnih kriterija poput sigurnosti, pouzadnosti, emisije štetnih plinova i komercijalni uvjeti.

Konačna odluka o odabiru proizvođača i modela zrakoplova očekuje se krajem 2021. te potpisivanjem ugovora o kupnji u 2022.

 

Komentar direktora

Direktor Qantas Grupe, Alan Joyce, rekao je: „Ovaj projekt zovemo Winton prema mjestu rođenja Qantasa u zaleđu države Queensland, jer je to velika odluka za budućnost domaćih letova. Svi zrakoplovi iz nove generacije koje smo uzeli u uži odabir imaju potencijal za donošenje velikih ušteda u troškovima leta, te su odlične platforme za pružanje premium usluge našim putnicima. COVID je imao devastirajući utjecaj na zrakoplovnu industriju i nema mnogo zračnih prijevoznika u svijetu koji su sad u poziciji naručivati nove zrakoplove. Mi imamo još uvijek posla s optimizacijom našeg poslovanja, ali znamo kako će potražnja za putovanjima brzo porasti i sad smo u idealnoj poziciji za zaključivanje narudžbe po vrlo dobrim cijenama. Zrakoplovi koje evaluiramo su sad u eksploataciji nekoliko godina, što nam daje uvjerenost kako su prošli kroz razdoblje "dječjih bolesti" do ulaska u našu flotu, Naš pristup je uvijek imati pravi zrakoplov za prave rute, što znači kako balansiramo s veličinom zrakoplova u odnosu na potražnju na pojedinom tržištu. Različite veličine zrakoplova pretpostavljaju više operativne fleksibilnosti, što za naše putnike znači više izravnih ruta prema malim regionalnim centrima i više letova tijekom dana.”

 

Flota

Qantas Grupa ima postojeću narudžbu od 109 zrakoplova Airbus A320/A321 koji se koriste za obnovu flote zračnog prijevoznika Jetstara. Prvi zrakoplov iz serije A320neo će biti isporučen u drugoj polovici 2022. s nastavkom isporuka do kraja desetljeća. Tri dodatna zrakoplova Boeing 787-9 za Qantas bit će isporučena od 2023. nadalje.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Qantas_Qantas_Boeing_717_Foto_C_Qantas.jpg

 

Podaci o zrakoplovima u postojećoj floti

Boeing 737-800

Boeing 737-800 je pravi radni konj na Qantasovim domaćim letovima u zadnjih 20 godina s fantastičnom pouzdanošću, a i putnici vole putovati njima. Najnoviji zrakoplov je pristigao u flotu 2014., te će 737-800 nastaviti i dalje letjeti u Qantasovoj floti.

 • 75 zrakoplova u floti
 • Kapacitet od 174 sjedala (12 sjedala u poslovnom i 162 u ekonomskom razredu)
 • Trenutačna starost flote između 7 i 19 godina
 • Dolet od 4.800 kilometara
 • CFM motori
 • Leti od kraćih ruta poput Melbourne – Sydney, do dužih poput Brisbane - Perth

 

Boeing 717

Boeing 717 je omogućio Qantasu fleksibilnost na mnogim rutama u domaćem prometu poput regionalnih ruta, fly in fly out operacija i više letova tijekom dana prema velikim gradovima iz manjih gradova.

 • 20 zrakoplova u floti (s konfiguracijom u jednom ili dva razreda)
 • Konfiguracija s dva razreda ima 110 sjedala (12 u poslovnom i 98 u ekonomskom razredu)
 • Konfiguracija s jednim razredom ima 125 sjedala u ekonomskom razredu
 • Trenutačna starost flote od 15 od 22 godine
 • Dolet od 2.408 kilometara
 • Rolls Royce Deutschland BR-715 motori
 • Leti na rutama poput Brisbane – Canberra i Hobart - Melbourne

 

Twitter