Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Qantas – A380 se vraća u promet od 2022.

Piše: Ivo Gračanin.

© Qantas
Qantas Airbus A380

 

Od sredine prosinca 2021., Qantas će pokrenuti međunarodne letove prema državama koje imaju dobro stanje vezano uz koronavirus poput Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade. Na tim letovima će se koristiti širokotrupni zrakoplovi Boeing 787 i Airbus A330 te uskotrupni Boeing 737 i Airbus A320 (za letove do Fijija).

Letovi između Australije i Novog Zelanda će krenuti u prodaju za putovanja od sredine prosinca 2021., kad se ponovno pokrene mogućnost turističkih putovanja između te dvije zemlje.

Qantas očekuje kako će sad potražnja za izravnim letovima prema Londonu postati traženija nego ikad. Uz Perth koji je korišten kao tranzitna točka za letove prema Londonu, Qantas istražuje mogućnosti za korištenje i Darwina kao dodatne tranzitne točke jer je ta zračna luka bila glavna točka za ulazak u Australiju kod repatrijacijskih letova. Jedan od razloga su i konzervativna granična pravila u zapadnoj Australiji.

Pet zrakoplova Airbus A380 će se vratiti u promet prije prvotnog plana. Letjet će između Sydneya i Los Angelesa od srpnja 2022., na tržištima gdje se očekuje veliko povećanje potražnje.

Qantas će povećati dolet za svoje zrakoplove Airbus A330-200 koji će letjeti na nekim transpacifičkim letovima, primjerice između Brisbanea i Los Angelesa, odnosno San Francisca. Povećanje doleta uključuje i neke tehničke preinake na zrakoplovima koji se već dogovaraju s Airbusom.

Letovi prema Hong Kongu će se pokrenuti u veljači 2022., dok će za ostala Qantasova i Jetstarova međunarodna odredišta letovi krenuti od travnja 2022. Pritom će se i postupno povećavati kapacitet na pojedinim rutama.

Kako se bude povećavala potražnja, Qanatas će preuzeti tri zrakoplova Boeing 787-9 tijekom 2023. za dodatne letove prema ključnim odredištima. Te Boeingove zrakoplove njihovi kupci nisu preuzeli pa su namijenjeni za daljnju prodaju.

Jetstar očekuje isporuku prva tri Airbusa A321neo Long Range početkom 2023. Zrakoplovi će etjeti na nekim rutama gdje lete 787 koji će se zatim moći prebaciti na druga tržišta.

Qantas će obnoviti unutrašnjost 10 zrakoplova Airbus A380 i vratiti ih u promet od 2024., no to sve ovisi o stanju na tržištu, dok će se dva zrakoplova A380 umiroviti.

Twitter