Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Air France se priprema za dolazak prvog Airbusa A220

Piše: Ivo Gračanin.

© Airbus
Air France A220-300

 

Krajem rujna, Air France će preuzeti svoj prvi od 60 naručenih zrakoplova Airbus A220-300. S tim zrakoplovima će zamijeniti postojeću flotu Airbusa A318 i A319. Prvi A220 za Air France je nedavno ugledao svjetlo dana u tvornici u gradu Mirabel koji se nalazi pored Montreala u Kanadi.

Kako je zrakoplov izrađen od lakših kompozitnih materijala, zbog smanjene težine koristi 20 % manje goriva u odnosu na prijašnju generaciju zrakoplova približno iste veličine, te je za 34 % tiši u odnosu na prethodnike. Igrat će vrlo važnu ulogu u floti Air Francea kako bi se postigao cilj za smanjenje ispuha štetnih plinova. Air France si je postavio ciljeve za smanjivanje 50 % ispuštanja CO2 na domaćim letovima iz zračne luke Paris Orly i interregionalnim letovima do 2024., a do 2030. smanjivanje za 50 % ispuštanja CO2 po putniku / kilometru.

Prije nego što krene s prevoženjem putnika iz Pariza, zrakoplov A220 mora proći još puno testova na zemlji i u letu. Kada stigne u Pariz, više od mjesec dana će piloti i kabinsko osoblje obavljati treninge kako bi se pripremili za prve komercijalne letove.

Sa svakim novim tipom zrakoplova koji pristigne u flotu, piloti i kabinsko osoblje su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina su oni koji su prošli treninge za A220, te će oni trenirati drugu skupinu svojih kolega koji tek treninge trebaju proći. Prošlog rujna je osam pilota instruktora pohađalo teorijski i praktični trening u Montrealu. Započeli su s treniranjem dodatnih 28 instruktora, a svi zajedno će biti tim koji će krenuti s prvim komercijalnim letovima. Treninzi se održavaju na simulatoru leta u trening centru na aerodromu Pariz Charles de Gaulle. Sveukupno je planirano oko 700 pilota osposobiti za letenje na zrakoplovu A220.

Sličan sustav treninga je i za kabinsko osoblje gdje je 14-ero „kabinaca” odardilo treninge u Zürichu u razdoblju između rujna i prosinca 2020. Nedaleko od zračne luke Pariz Orly, Air France ima A220 trening centar za kabinsko osoblje s postavljenim modelima vrata kako bi kabinsko osoblje moglo trenirati u stvarnim uvjetima. Planirano je osposobiti oko 2.500 „kabinaca” za taj tip zrakoplova.

Uz pilote i kabinsko osoblje, također se i ostali odjeli pripremaju za dolazak novog zrakoplova, poput mehaničara, djelatnika na prihvatu i otpremi zrakoplova, te operacijski odjeli.

Air Franceov A220 imat će 148 sjedala koja neće biti postavljena simetrično, već će ih s jedne strane biti 3, a s druge 2, odnosno ukupno u jednom redu 5. Primjerice, Airbus A320 u putničkoj kabini ima simetričan raspored gdje su s obje strane prolaza po 3 sjedala, odnosno njih 6 u jednom redu (ekonomski razred).

Svako sjedalo će imati USB priključke te će putnici imati pristup internetu tijekom leta.

Twitter