Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

United naručuje nadzvučne zrakoplove od tvrtke Boom Supersonic

Piše: Nenad Sredojević.

© Boom Supersonic
Boom Supersonic

 

Prva američka zrakoplovna tvrtka koja je potpisala komercijalni ugovor sa zrakoplovnom tvrtkom Boom Supersonic. Novi zrakoplov će smanjit vrijeme putovanja na pola i raditi na do 100 % održivom zrakoplovnom gorivu.

United Airlines jučer je najavio komercijalni ugovor sa zrakoplovnom tvrtkom Boom Supersonic sa sjedištem u Denveru. Ugovor definira Unitedovo dodavanje zrakoplova svojoj globalnoj floti, kao i zajedničku inicijativu za održivost - potez koji omogućuje skok naprijed u vraćanju nadzvučne brzine u zrakoplovstvo. Prema uvjetima sporazuma, United će kupiti 15 zrakoplova Overture tvrtke Boom nakon što Overture ispuni Unitedove zahtjeve za sigurnost, rad i održivost, a kao dodatna opcija je i kupovanje još 35 zrakoplova. Tvrtke će prije isporuke zajednički raditi na ispunjavanju zahtjeva.

Očekuje se kako će Overture biti prvi veliki komercijalni zrakoplov koji će od prvog dana biti bez emisije ugljika, optimiziran za pogon na 100 % održivom zrakoplovnom gorivu (SAF). Planirano ga je uvesti do 2025. godine, letjeti 2026., dok se prijevoz putnika očekuje do 2029. United i Boom također će zajednički raditi na ubrzanju proizvodnje većih zaliha SAF-a.

“United nastavlja svoju putanju prema stvaranju inovativnije, održivije zrakoplovne tvrtke, a današnji napredak u tehnologiji čini održivijim uključivanje nadzvučnih zrakoplova. Boomova vizija budućnosti komercijalnog zrakoplovstva, u kombinaciji s najmodernijom mrežom ruta na svijetu, pružit će poslovnim putnicima i putnicima iz razonode pristup zvjezdanom letu ", rekao je izvršni direktor Uniteda, Scott Kirby. "Naša se misija uvijek odnosila na povezivanje ljudi, a sad ćemo u suradnji s Boomom to moći ostvariti u još većoj mjeri."

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_United_60K_Flight_4320x4320.jpg

Sposoban letjeti brzinom od 1,7 maha, dvostruko brže od današnjih najbržih zrakoplovnih prijevoznika, Overture može povezati više od 500 odredišta u skoro polovici vremena. Među mnogim Unitedovim budućim potencijalnim rutama su Newark-London za samo tri i pol sata, Newark- Frankfurt za četiri sata i San Francisco-Tokio za samo šest sati.

Overture će također biti dizajniran sa značajkama poput zaslona za zabavu u sjedištu, dovoljno osobnog prostora i beskontaktne tehnologije. Suradnja s Boomom druga je komponenta Unitedove strategije ulaganja u inovativne tehnologije koje će izgraditi održiviju budućnost zračnog putovanja.

"Prvi svjetski ugovor o kupnji nadzvučnih zrakoplova s ​​nula ugljika značajan je korak prema našoj misiji stvaranja pristupačnijeg svijeta", rekao je Blake Scholl, osnivač i izvršni direktor tvrtke Boom Supersonic. “United i Boom dijele zajedničku svrhu: ujediniti svijet sigurno i održivo. Dvostruko većim brzinama, putnici iz Sjedinjenih Država doživjet će sve, od dubljih, produktivnijih poslovnih odnosa, do dužih, opuštenijih odmora te udaljenih odredišta. "

Boom Supersonic redefinira komercijalni zračni promet donoseći održiv, nadzvučni let na nebu. Povijesni komercijalni zrakoplov tvrtke Boom, Overture, dizajniran je i posvećen vodećim standardima brzine, sigurnosti i održivosti. Uvertira će biti prvi komercijalni zrakoplov koji će od prvog dana biti neto-nula ugljika, sposoban letjeti na 100 % održivim zrakoplovnim gorivima (SAF) dvostrukom brzinom od današnjih najbržih putničkih zrakoplova. Knjiga narudžbi Overturea, uključujući kupnje i opcije, broji 70 zrakoplova, a Boom surađuje i sa zrakoplovstvom Sjedinjenih Država za vladine primjene. Overture XB-1, demonstracijski zrakoplov, predstavljen je 2020. godine, a u tijeku je njegov program leta bez emisije ugljika. Tvrtku podržavaju investitori svjetske klase, uključujući Bessemer Venture Partners, Prime Movers Lab, Emerson Collective i American Express Ventures.

Twitter