Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Europsko vijeće zabranilo slijetanje i tranzit bjeloruskim prijevoznicima u EU

Piše: CH-AVIATION.

© Avioradar - Jan Kotek (PRG/16.05.2021.)
Belavia Embraer E-195E2

Nakon zasjedanja 24. svibnja 2021., Europsko vijeće odlučilo je zabraniti svim bjeloruskim zrakoplovnim prijevoznicima slijetanje u Europsku uniju i tranzit njezinim zračnim prostorom.

Također je apeliralo na sve zrakoplovne tvrtke iz Europske Unije neka izbjegnu prelijetanje Bjelorusije.

Europsko vijeće je tijelo koje čine šefovi država i vlada svih 27 država članica EU-a. Međutim, ono nema izravnu zakonodavnu vlast i svi njihovi zaključci trebaju biti preneseni u zakon od strane drugih tijela, uključujući Europsku komisiju i Vijeće Europske unije. Kao takva, zabrana ne stupa na snagu odmah. 

Prijevoznik Belavia (B2/BRU, Minsk National) jedina je bjeloruska zrakoplovna tvrtka koja obavlja redovite letove za Europsku uniju. Prema modulu rasporeda ch-aviation, trenutačo povezuje Minsk s 19 odredišta u uniji. Zrakoplovne trvtke s prijevozom tereta: Rada Airlines, Rubystar Airways, BySky i Genex posjeduju certifikate EASA-e za treće države, što im omogućava obavljati samo teretne charter letove.

Zaključci su usvojeni nakon otmice zrakoplova Boeing B737-800 dana 23. svibnja, kojim je poljski zrakoplovni prijevoznik Buzz letio u ime svog matičnog zrakoplovnog prijevoznika Ryanaira. Zrakoplov su na putu od Atene do Vilniusa bjeloruski kontrolori zračnog prometa obavijestili o potencijalnoj bombi na palubi zrakoplova dok je bio u zračnom prostoru Bjelorusije te mu naredili sletjeti u Minsk, iako je u to vrijeme bio bliže Vilniusu. Bjelorusko ratno zrakoplovstvo zrakoplovom MiG-29 prisililo je Ryanairov zrakoplov preusmjeriti se u Minsk. Po slijetanju u glavni grad, priveden je neovisni novinar Roman Protasevich.

Zrakoplov s poljskom registarskom oznakom SP-RSM (msn 44791) krenuo je prema Vilniusu nakon otprilike sedam sati na zemlji. Bjeloruske vlasti su nakon toga potvrdile kako je naredbu o prisiljavanju zrakoplova na zemlju izdao izravno predsjednik Aleksandar Lukašenko. Uoči odluka Vijeća, niz zemalja i zračnih prijevoznika uvele su vlastite zabrane koje utječu na zračni promet s Bjelorusijom.

Više na CH-Aviation

f_800_450_16119285_00_images_Ryanair_FR4978_ATH-VNO_23may21_FR24.jpg

Twitter