Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Qantas proslavio 100 godina postojanja

Piše: Ivo Gračanin.

Foto © Qantas
Qantas Boeing 787

 

Queensland and Northern Territory Aerial Services (QANTAS), australski zračni prijevoznik, 16.11.2020. proslavio je 100 godina od svog osnivanja.

Na dan 16.11.1920. dva veterana australskih zračnih snaga, Hudson Fysh i Paul McGinness, zajedno s lokalnim pastirom Fergusm McMasterom osnovali su Qantas koji će kasnije postati nacionalni zračni prijevoznik.

To se dogodilo svega 17 godina nakon prvog leta braće Wright, 2 godine nakon završteka Prvog svjetskog rata i na kraju velike pandemije španjolske gripe.

Novi zračni prijevoznik se fokusirao na svladavanje najvećeg izazova i najveće kočnice rasta Australije – udaljenosti. Kod početaka rada novog zračnog prijevoznika, njegova budućnost je bila neizvjesna, prvi ulagatelji su novac koji su ulagali u Qantas zvali donacijom umjesto ulaganjem jer nisu očekivali uspjeh tvrtke. Inicijalno Qantas je prevozio poštu između gradova.

  • 1930. – počeli su letovi do Singapura
  • Kraj 1940-tih – Australija prepoznala stratešku važnost Qantasa te je nacionaliziran, a
  • 1960. – započeta era mlaznih zrakoplova te se započelo s globalnim bržim putovanjima.
  • 1970. – prvi u svijetu uveli poslovni razred
  • 1980. – u floti su imali samo zrakoplove Boeing 747
  • 1990. – privatizacija
  • 2004. – osnovan Jetstar – niskotarifni prijevoznik
  • 2014. – restrukturiranje

Do 2020. – uspostavili i testirali nekoliko vrlo važnih non-stop letova do Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Qantas je najstariji zračni prijevoznik koji neprestano leti i jedan je od rijetkih koji leti na sve naseljene kontinente na svijetu.

Planirana proslava stote obljetnice je drastično smanjena zbog pandemije koronavirusa, ali će svejedno Qantas proslaviti obljetnicu niskim preletom preko sydneyske luke. Let je planiran tako što će preletjeti preko Rose Baya, lokacije s koje su polijetali hidroavioni prema Singapuru između 1938. i 1942..

 

Twitter