Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Zrakoplovni savezi podržavaju usklađen pristup zdravstvenom testiranju

Croatia Airlines.

Alliance logos

oneworld, SkyTeam i Star Alliance podržavaju globalno usklađen pristup zdravstvenom testiranju u svrhu izgradnje okvira povjerenja

Svjetski zrakoplovni savezi udružili su se kako bi od međunarodnih vlada zatražili brzo djelovanje zbog usvajanja standardnoga formata zdravstvenih propusnica i protokola testiranjau svrhu ponovnog otvaranja granica

Tri svjetska zrakoplovna saveza oneworld, SkyTeam i Star Alliance u cijelosti podržavaju izvješće druge faze Vijeća za radnu skupinu za oporavak zrakoplovstva (CART) Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO), koje je objavljeno 9. studenoga o Udruženim nastojanjima traže od vlada da primijene smjernice izvješća za protokole testiranja putnika, kao i usvajanje tehnologije digitalne zdravstvene propusnice kako bi se zrakoplovni promet mogao sigurno nastaviti.

Vladina ograničenja putovanja i ulaska u pojedine države i dalje značajno utječu na globalnu potražnju na tržištu putovanja. U međuvremenu je testiranje na COVID-19 postalo važan dio cjelovitog rješenja, koje omogućuje sigurno ponovno uvođenje međunarodnih putovanja potencijalnim smanjenjem oslanjanja na potpune karantene.

-Pozdravljamo objavljivanje ažuriranog izvješća CART koje, između ostalog, poziva na ozbiljno razmatranje probira i testiranja kao sredstva za ublažavanje putničkih i graničnih ograničenja te oživljavanje turističke i putničke industrije, kao i globalnoga gospodarstva izjavio je izvršni direktor Star Alliancea JeffreyGoh.
- Snažan i djelotvoran protokol za testiranje pružit će daljnje dokaze, koji pokazuju da zračni prijevoz nije ključni uzrok infekcija i otvorit će put uspostavljanju okvira povjerenja između zemalja.

U ime svojih 58 avioprijevoznika, koji su prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa pokrivali više od 60 posto ukupnoga svjetskog kapaciteta zrakoplovnih kompanija i prevozili 1,87 milijardi putnika na godinu, ova tri saveza pozivaju na usklađeni pristup testiranju koji će biti temeljni okvir povjerenja, kako je preporučeno ICAO-ovim smjernicama.

Izvršna direktorica SkyTeama Kristin Colvile izjavila je: - Režimi testiranja i ispitivanja digitalnih zdravstvenih propusnica prepoznati su kao učinkovita sredstva za vraćanje povjerenja i ponovno otvaranje granica, postupno nadopunjujući mjere sigurnosti putnika koje već provode avioprijevoznici i zračne luke diljem svijeta. Zrakoplovstvo osigurava milijune radnih mjesta diljem svijeta te pokreće međunarodnu trgovinu i turizam. Potrebne su hitne mjere za usvajanje testiranja i tehnologije za ublažavanje rizika od korona virusa te sigurno i brzo ponovno pokretanje međunarodnih zračnih putovanja.

Nedavna ispitivanja digitalne „zdravstvene propusnice”, kao što je CommonPass, pružaju uvjerljive argumente za upotrebu digitalne tehnologije u usklađivanju standarda za provjeru zdravstvenih podataka o putnicima. Savezi podržavaju tehnička rješenja koja omogućuju dosljedan, skalabilan i pristupačan način prijavljivanja zdravstvenih podataka o putnicima, koji je jednostavan za primjenu u sklopu putovanja iuključuje postupke koji se pokreću prije putovanja, a s ciljem smanjenja neugodnosti putnika u zračnim lukama.

Izvršni direktor oneworlda Rob Gurney izjavio je: - S obzirom na to da opsežna ograničenja putovanja stvaraju znatnu neizvjesnost putnicima, testiranje može imati ulogu u ponovnom sigurnom pokretanju putovanja. Svako rješenje koje se koristi za prijavljivanje podataka o zdravlju putnika trebalo bi biti dosljedno, skalabilno i isplativo – to će putnicima, zrakoplovnim kompanijama i ostalim dionicima omogućiti jasan uvid i povjerenje u nastavak međunarodnih putovanja.