Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Istraživanja pokazuju niski rizik zaraze koronavirusom u zrakoplovu

Avioradar.

© AvioRadar
Croatia Airlines Airbus A320

Studije proizvođača zrakoplova ukazuju na iznimno malo slučajeva zaraze bolešću COVID-19 tijekom leta.

IATA je predstavila rezultate istraživanja koja govore o malom broju slučajeva zaraze koronavirusom u letu, zajedno s novim podatcima o ukupnom broju zaraženih u zrakoplovu. Od početka 2020., ukupno je prijavljeno svega 44 slučaja zaraze virusom COVID-19 u kojima se transmisija virusa povezuje s letenjem (uključujući potvrđene i moguće slučajeve zaraze). U istom razdoblju zračni je prijevoz koristilo 1,2 milijarde putnika.

“Rizik kako će se putnik zarziti koronavirusom tijekom boravka u zrakoplovu iznimno je mali. Sa samo 44 potvrđena slučaja zaraze koji se mogu povezati s putovanjem zrakoplovom i ukupnih 1,2 milirajde putnika, značilo bi jedan potvrđeni slučaj zaraze na svakih 27 milijuna putnika. Svjesni smo da ovi brojevi mogu biti manji od stvarnih, no čak ako je 90% slučajeva zaraze ostalo neprijavljeno, to bi značilo kako postoji jedan slučaj zaraze na svakih 2,7 milijuna putnika. Mišljenja smo kako su ovi brojevi jako ohrabrujući. Nadalje, velika većina objavljenih slučajeva dogodila se prije no što je uvedeno pravilo obveze nošenja zaštitnih maski.” tvrdi Dr. David Powell, IATA-in medicinski savjetnik.

Novi uvidi u to zašto su brojevi zaraženih toliko mali dolaze kao rezultat zajedničke studije Airbusa, Boeinga i Embraera koji su proveli pojedinačna ispitivanja računske dimanike fluida (CFD), svaki proizvođač u svom zrakoplovu. Iako metodologije ispitivanja nisu istovjetne, svaka detaljna simulacija potvrđuje kako sustavi za protok zraka u zrakoplovu kontroliraju kretanje čestica u kabini, ograničavajući kretanje i širenje virusa. Podatci iz provedenih ispitivanja sažimaju slične rezultate:

  • Sustavi za protok zraka, HEPA filteri, sjedala koja su barijere između putnika, tijek zraka odozgo prema dolje i visoke frekvencije izmjena zraka umanjuju rizik prijenosa bolesti u zrakoplovu
  • Dodatno, mjere obveze nošenja zaštitnih maski u zrakoplovu dadatno pružaju još jedan stupanj zaštite što čini kabinu zrakoplova sigurniju za bliski kontatk osoba u odnosu na ostale zatvorene prostore

 

Prikupljanje podataka

Prikupljeni podatci od strane IATA-e, zajedno s rezultatima samostalnih simulacija kao i niskim potvrđenim brojem zaraženih, nedavno su objavljeni u recenziranom radu od strane Freedmana i Wilder-Smitha u „Journal of Travel Medicine“. Iako ne postoji način utvrđivanja točnog broja zaraženih u uvjetima zračnog prijevoza, IATA odgovara zračnim prijevoznicima kao i javnim zdrastvenim ustanovama kako kroz analizu dostupne literature nije moguće pronaći poveznicu između putovanja zrakoplovom i masovne zaraze koronavirusom. Uz to, studija Freedmana i Wilder-Smitha ukazuje na veliku učinkovitost nošenja maski u vidu umanjavanja rizika od zaraze.

Cjeloviti pristup preventivnim mjerama

IATA je izdala preporuku nošenja maski u zrakoplovu tijekom lipnja 2020, te je od tada nošenje maski u zrakoplovu uobičajeno pravilo kod većine zračnih prijevoznika, budući da je i ICAO izdao preporuku „Takeoff Guidance“. ICAO-oov naputak dodaje višestruku cjelovitu zaštitu putnika u vidu smanjena transmisije virusa i bolesti unatoč visokoj učinkovitosti sustava za protok i filtriranje zraka, .

“ICAO-ov cjeloviti naputak za sigurnije putovanje tijekom COVID-19 pandemije oslanja se na višestruke mjere zaštite koje uključuju zračne luke kao i zrakoplove. Nošenje maski jedno je od najočitijih smjernica tog naputka. No, upravljanje redovima, obrada putnika i dokumentacije bez dodira, smanjeno kretanje po kabini kao i pojednostavljena usluga u letu omogućuju, uz ostale razne mjere zaštite, sigurno letenje. Povrh toga, raspolažemo i činjenicom kako su sustavi za protok i filtriranje zraka dizajnirani na način što izbjegavaju širenje bolesti pomoću čestih izmjena zraka i visokoučinkovite filtracije zraka.” tvrdi Powell.

Karakteristike dizajna zrakoplova također doprinose dodatnoj zaštiti putnika od zaraze, što uključuje:

  • Ograničeni susreti putnika „lice u lice“, obzirom na orijentaciju sjedala i ograničena kretanja u kabini
  • Naslon sjedala služi kao barijera između putnika
  • Umanjenje kretanja zraka od prednjeg prema stražnjem dijelu zrakoplova kao i segmentirani protok zraka koji je usmjeren od stropa prema podu kabine
  • Visoka frekvencija izmjene i dotok svježeg zraka u kabinu. Zrak u kabini je izmijenjen svježim 20-30 puta unutar jednog sata, što je znatno više u usporedbi s uredskim prostorima (2-3 izmjene zraka po satu) ili školama (10-15 izmjena zraka po satu)
  • Uporaba HEPA filtera koji iz zraka uklanjanju 99,9% svih bakterija i virusa omogućuje opskrbu kabine čistim i filtriranim zrakom

 

Studije proizvođača zrakoplova

Interakcija faktora dizajna zrakoplova koja stvara jedinstveni nisko rizični prostor do sad nije bila shvaćana u navedenom smislu niti su bile provedene simulacije širenja bolesti u kabini zrakoplova. No, 3 najveća proizvođača zrakoplova su CFD simulacijama modelirali prostor kabine zrakoplova kako bi izvukli zaključke o prijenosu bolesti unutar zrakoplova. Ovo su zaključci istraživanja:

Airbus

Airbus je koristio CFD kako bi stvorio točne simulacije zraka u kabini zrakoplova A320, kako bi se vidjelo kako se ponašaju kapljice koje su rezultat kašlja uslijed protoka zraka u zrakoplovu. Simulacija je sadržavala parametre poput brzine kretanja zraka, smjera i temperature mjerene na više od 50 milijuna točaka u kabini više od 1.000 puta u sekundi.

Potom su korišteni isti alati kako bi se modelirao okruženje koje nije zrakoplov, zajedno s nekoliko osoba koje su držale međusobni razmak od 1,8 metra. Razultat pokazuje kako je potencijalno izlaganje manje kad osobe sjede jedna pored druge u zrakoplovu u odnosu na boravak izvan zrakoplova na međusobnom razmaku od 1,8 metra.

“Nakon nekoliko iznimno preciznih simulacija, koristeći najpreciznije znanstvene metode, dobili smo konkretne podatke koji otkrivaju kako kabina zrakoplova pruža znatno sigurnije okruženje u odnosu na ostale zatvorene javne prostore.”, govori Bruno Fargeon iz Airbus Engineering i voditelj inicijative Keep Trust in Air Travel. “Način na koji zrak cirkulira, na koji je filtriran i izmijenjen, čini kabinu zrakoplova jedinstevnim prostorom u kojem putnici imaju jednaku razinu zaštite dok sjede jedni pored drugih kao što bi imali izvan zrakopova na međusobnom razmaku od 1,8 metra.”

Boeing

Koristeći CFD metodu, Boeingovi znanstvenici pratili su kretanje čestica po kabini zrakoplova nastalih kašljanjem i disanjem. Ispitivani su različiti scenariji, uključujući putnika koji kašlje bez makse, putnika koji kašlje i nalazi se na raznim sjedalima u zrakoplovu, uključujući srednje sjedalo, dok su simulacije uključivale opcije s otvorenim i zatvorenim osobnim ventilacijskim otvorima za putnike.

“Ova je simulacija otkrila koliko iskašljanih čestica završi u zrako kojeg udišu ostali putnici”, tvrdi Dan Freeman, glavni inženjer za Boeingovu inicijativu „Confident travel“. “Tada smo usporedili slične scenarije s ostalim okruženjima kao npr. s uredom. Temeljeno na kapljicama u zraku, putnici koji sjede jedni do drugih u zrakoplovu jednako su sigurni kao osobe koje stoje na udaljenosti od 2 metra u zatvorenom prostoru.”

Embraer

Koristeći CFD metodu, modele protoka zraka u kabini i distribucije iskašljanih kapljica, napravljeno je realno testiranje u kojem je Embraer analizirao okruženje kabine zrakoplova obzirom na putnika koji kašlje na nekoliko različitih mjesta u zrakoplovu. Zaključci istraživanja pokazuju kako je rizik zaraze u zrakoplovu iznimno nizak kao i da realni prijavljeni slučajevi zaraze podupiru nalaze istraživanja.

Luis Carlos Affonso, dopredsjednik inženjeringa, tehnologije i strategije u Embraeru, kaže, "Ljudska potreba za putovanjem, za povezivanjem, za viđanjem svojih najmilijih nije nestala. Pače, u vremenima u kojima živimo, imamo potrebu vuđati svoje obitelji i prijatelje čak i češće. Naša poruka danas je kako zahvaljujući tehnologiji i procedurama koje se provode, možemo sigurno letjeti, a ovo istraživanje to i dokazuje. Štoviše, kabina komercijalnog zrakoplova je jedno od najsigurnijih mjesta uopće trenutačno dostupnih tijekom ove pandemije. "

Sigurnost je uvijek najvažniji prioritet

Ovo istraživanje pokazuje suradnju i posvećenost sigurnosti svih uključenih u zračni prijevoz kao što i dokazuje kako je zrak u kabini zrakoplova siguran.

Zrakoplovstvo zaslužuje svoj ugled u vidu sigurnosti sa svakim letom. Ništa nije drukčije čak i u vremena letenja u uvjetima pandemije COVID-19. Nedavno IATA-ino istraživanje pronalazi kako 86% putnika misli kako su mjere u zrakoplovnoj industriji donesene u svrhu suzbijanja zaraze virusom COVID-19 ispravne te dobro implementirane, što same putnike čini sigurnima.

“Ne postoji jedinstvena mjera koje će nam omogućiti živjeti i putovati potpuno sigurno u doba pandemije virusa COVID-19. No, kombinacija mjera koje su implementirane osigurava da virus COVID-19 ne ometa putnicima slobodu putovanja i letenja. Ništa nije u potpunosti bezrizično. No, sa samo 44 potvrđena slučaja zaraze u zrakoplovu među 1,2 milijarde putnika koji su u istom vremenu putovali, mogućnost kako ste u zrakoplovu u doticaju s virusom jednaka je onoj da vas udari grom. ”, tvrdi Alexandre de Juniac, IATA-in generalni direktor.

“Detaljno CFD (computational fluid dynamics) istraživanje provedeno od strane proizvođača zrakoplova pokazuje kako postojeći dizajn zrakoplova u kombinaciji s obvezom nošenja maske, pruža sigurno okruženje stvarajući niski rizik za prenošenje virusa COVID-19. Kao i uvijek, zrakoplovni prijevoznici, proizvođači i i svi uključeni u zračni prijevoz bit će vođeni globalnim praksama kako bi očuvali putovanje zrakoplovom sigurnim i za putnike, i za posadu”, rekao je de Juniac.