Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Virgin Galactic predstavio dizajn nadzvučnog putničkog zrakoplova

Ivo Gračanin.

Foto: © Virgin Galactic 2020
Virgin Galactic Mach 3 Aircraft

 

Virgin Galactic uspješno je riješio prvi korak u dizajniranju novog putničkog nadzvučnog zrakoplova. Potpisao je i ugovor o razumijevanju s tvrtkom Rolls-Royce za dizajniranje i razvoj motora za nadzvučne komercijalne zrakoplove. Rolls-Royce ima iskustva u razvoju takvih motora jer su njegovi motori pogonili Concorde.

Uspješno su prošli i autorizaciju od strane Federal Aviation Administration (“FAA”) centra za koncepte i inovacije.

Osnovni parametri koje bi trebao imati Virginov novi nadzvučni putnički zrakoplov su postizanje brzine od 3 maha, delta krila, kapacitet između 9 i 19 sjedala te mogućnost leta iznad 60.000 stopa (18.288 metara). Putnička kabina bi trebala biti konfigurirana kao prvi ili poslovni razred.

Virginov tim sad može krenuti na iduću fazu dizajniranja zrakoplova koja se sastoji od definiranja arhitekture sustava i odabira materijala za izradu zrakoplova. Tim će raditi na izazovima u termodinamici, održavanju, buci, ispušnim plinovima i ekonomici nadzvučnih komercijalnih letova.

Filozofija kojom se vode prilikom dizajniranja ovog zrakoplova je kako učititi nadzvučno komercijalno letenje praktično, održivo, sigurno i pouzdano te pružiti putniku najveću moguću udobnost prilikom putovanja. Virgin Galactic dizajnira taj zrakoplov za mnoge scenarije poput letenja na longhaul letovima. Zrakoplov bi trebao poletjeti i sletjeti poput svih ostalih komercijalnih zrakoplova i koristiti postojeću infrastrukturu u zračnim lukama.

 

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Virgin_Galactic_Virgin_Galactic_Mach3_Aircraft1_Foto_C_Virgin_Galactic.jpg

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Virgin_Galactic_Virgin_Galactic_Mach3_Aircraft3_Foto_C_Virgin_Galactic.jpg

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Virgin_Galactic_Virgin_Galactic_Mach3_Aircraft_Foto_C_Virgin_Galactic.jpg