Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

[PREGLED GODINE] - vijesti iz svijeta u 2019.

Ivo Gračanin.

Korean Air

 Foto: K. M. (avioradar.hr)

 

Siječanj

Godina je odlično krenula za Airbus A220

Prijevoznicima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zrakoplov poput A220 je svakako potreban u flotama: ima veliki dolet, isplativ je, smjestio se negdje između regionalnih i uskotrupnih zrakoplova, a to je upravo ono što je njima potrebno. U SAD mnogi prijevoznici koriste manje regionalne zrakoplove na dužim rutama tako da nije neobično vidjeti CRJ-e ili Embraere kako lete na letovima dugim i po 3 do 4 sata, ono što je nama u Europi skoro rijetkost za vidjeti. Prema specifikacijama, dolet zrakoplova Airbus A220 je ugrubo 5.500 kilometara, a to je dovoljno za povezati istočnu i zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država. No, hoće li će se taj zrakoplov koristiti na tim rutama, ostaje nam vidjeti kada počne letjeti za prijevoznike iz SAD-a.

Ulaskom u 2019. godinu, Airbus može zadovoljno trljati ruke jer su uspjeli potpisati ugovore za 120 novih zrakoplova iz A220 serije.

 

Posjetili smo sajam turizma u Beču

Proteklog vikenda, od 10. siječnja do 13. siječnja 2019. godine, održan je turistički sajam "Ferien Messe" u Beču. Na sajmu je bilo preko 800 izlagača iz 80 zemalja svijeta. Tijekom četiri dana posjetilo ga je čak 155.322 posjetitelja. Zemlja partner sajma bila je Indonezija, a partnerska regija iz Austrije bio je Burgenland. I Avioradar je posjetio taj sajam, a ponajviše radi zrakoplovnih tvrtki koje su bile prisutne na sajmu. 

Izdvajamo zrakoplovne tvrtke koje su se predstavile na sajmu: Austrian Airlines, Laudamotion, ANA All Nippon Airways, China Airlines, EVA Airways, Emirates, Ethiopian Airlines, THAI Airways i Turkish Airlines. U sklopu štanda zračne luke Beč predstavili su se i sljedeće zrakoplovne tvrtke: Croatia Airlines, Aeroflot, Air Canada, Hainan Airlines, LEVEL, LOT Polish Airlines, Luxair, Nordica, People's Viennaline, SunExpress, TAP Air Portugal, Tunisair i Ukraine International Airlines. 

 

A220 dobio licencu za ETOPS 180 minuta

Airbus je za svoju najnoviju seriju zrakoplova A220 dobio licencu za 180 minutni ETOPS od Canadian civil aviation authority, Transport Canada. To odobrenje omogućuje zračnim prijevoznicima koji u svojoj floti posjeduju zrakoplove iz A220 serije koristiti ih na izravnim rutama preko mora i oceana te u zabačene krajeve svijeta bez puno alternativnih aerodroma.  

„Jedini zrakoplov koji se proizvodi u toj klasi, a da omogućava strmi prilaz i long range, A220 definitivno omogućava velike mogućnosti za zračne prijevoznike“ dodao je Rob Dewar, Head of Engineering and Customer Support, A220 Programme.

A220 ETOPS 180

Foto: © Airbus

 

Aer Lingus dobio novo bojanje

Nekako smo navikli na dosadašnje vrlo prepoznatljivo zeleno bojanje zrakoplova Aer Lingusa, no, sada je došlo vrijeme za promjene. Aer Lingus je danas predstavio novo bojanje u kojem je udio zelene boje na trupu zrakoplova drastično smanjen. Priklonilo se trendu gdje je zrakoplov bijel, a dodatne boje se nalaze na repu zrakoplova. Zadnji redizajn bojanja u Aer Lingusu dogodio se 2003. godine.

Paleta boja se sastoji od dvije inačice zelene boje: plavozelena koja predstavlja snagu i samouvjerenost te svjetlozelena koja daje moderan izgled. Na vrata zrakoplova je dodana djetelina kako bi se putnicima pružio topli doček pri ukrcaju. Wingleti su također obojani u novo bojanje kako bi ih se koristilo u promidžbene svrhe kad putnici objavljuju fotografije tijekom leta s pogledom iz zrakoplova. Rep je obojan u plavozelenu boju dok je logotip obojan u svjetlozelenu boju. Kombinacija tih boja daje snagu, samouvjerenost i modernost. Djetelina je doživjela manju promjenu u odnosu na dosadašnju inačicu. Odore kabinskog osoblja će također doživjeti promjenu, njihovo predstavljanje će se bitii tijekom 2019. godine.

f_800_450_16119285_00_images_AerLingus_new-livery1-foto-aerlingus_.png

Foto: © Aer Lingus

 

Pilot Expo 2019. - najveći sajam školovanja i zapošljavanja u zrakoplovstvu

22. i 23. veljače 2019. u Berlinu se održava najveće godišnje okupljanje letačkog osoblja - Međunarodni sajam školovanja i zapošljavanja pilota, tijekom kojeg će sadašnji, a i budući piloti saznati o novitetima u industriji, školovanju i zapošljavanju te će imati priliku saznati o prilikama za zapošljavanje i rast u zrakoplovstvu.

"Tijekom organizacije događaja, uvidjeli smo potrebu za ovakvim sajmom i od strane organizatora i sudionika jer budući piloti traže podatke kako i gdje postati pilotom kao i kakve prednosti to zanimanje nudi. Uz to, i već zaposleni piloti imaju mnoga pitanja vezana uz nove poslovne mogućnosti, mogućnosti dodatnog školovanja itd. Pilot Expo je događaj sastajanja i rasprava o važnim pitanjima o zapošljavanju i radu u zrakoplovstvu, a vjerujemo da Expo pred buduće pilote stavlja i izazove kojime je teško odoljeti." - govori predstavnik Pilot Expo-a, cpt. Kay Wachtelborn.

Više od 100 velikih zrakoplovnih tvrtki će sudjelovati na Pilot Expo-u poput Emirates, Cathay Pacific, Easyjet, Ryanair, Cargolux, TUI Fly, Sunexpress, TAP Air Portugal, CAE i mnogi drugi. Službeni pokrovitelj Pilot Expo-a 2019. je Qatar Airways.

Pilot Expo će trajati dva dana - 22. i 23. veljače, a održava se u Berlinu, na poznatoj Berlin Messe. Na sajmu će svi sudionici imati priliku posjetiti izložbena mjesta zrakoplovnih škola, najvećih europskih i azijskih zrakoplovnih tvrtki i agencija za zapošljavanje.

 

Kraj za francuskog niskotarifnog zrakoplovnog prijevoznika Joon

Francuski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Joon (JN/JON), počeo je s prometom u prosincu 2017. godine kao tvrtka kći francuskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Air France (AF/AFR), člana globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam. Odabrane linije Air France je prebacio pod novi brand Joon kao svoje niskotarifne linije kako bi bolje konkurirao niskotarifnim zrakoplovnim prijevoznicima. Ipak, početkom ove godine, nakon 13 mjeseci prometa, donešena je odluka kako će na kraju ove godine biti prekinut sav promet pod brandom Joon i sve linije se vratiti natrag u mrežu Air Francea. 

 

Veljača

Air Senegal uskoro preuzima prvi Airbus A330-900

Air Senegalov prvi širokotrupni zrakoplov sletio je 31. siječnja ove godine u njihovu bazu, na aerodrom Blaise-Diagne International Airport u Dakaru (zrakoplov još nije službeno isporučen Air Senegalu, to se očekuje uskoro). Prvi Airbus A330neo za Air Senegal je dobio naziv “Casamance” i predstavljen je na svečanosti kojoj su nazočili visoki uzvanici.Zrakoplov ima kapacitet od 290 sjedala raspoređenih u tri razreda. U poslovnom razredu su 32 sjedala, u premium ekonomskom 21 te u ekonomskom 237. Zrakoplov će uskoro letjeti na ruti Dakar – Pariz. Let do Pariza će trajati oko šest i pol sati. Pariz će biti njihovo prvo odredište izvan afričkog kontinenta i ulazak u svijet interkontinentalnih letova.

Air Senegal first A330neo

Foto: © Airbus

 

FOTO: Zračna luka Barcelona - El Prat (BCN/LEBL)

U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine, letjeli smo sa Terminala 1 zrakoplovom Airbus A320 španjolskog niskotarifnog zračnog prijevoznika Vueling Airlines (VY/VLG). 

Zračna luka Barcelona - El Prat (BCN/LEBL) nalazi se 14 kilometara jugozapadno od središta grada s kojim je povezana autobusnim linijama te podzemnom i nadzemnom željeznicom. Ima dva Terminala: Terminal 1 i stari Terminal 2. Godine 2018. kroz zračnu luku je prošlo više od 50 milijuna putnika. Druga je najveća zračna luka u Španjolskoj i sedma najprometnija u Europi. 

Novi Terminal 1 izgrađen je 2009. godine. Ima 258 check-in šaltera, 101 izlaz s 60 avio-mostova, 15 traka za preuzimanje prtljage, 12 parkirnih mjesta i preko 20 000 metara četvornih komercijalnih prostora. Sve ukupno ima preko 500.000 četvornih metara. Preko 70% prometa ide preko novog Terminala 1.

 

Nova zračna luka u Istanbulu preuzima sav promet od ožujka

Dana 29. listopada prošle godine svečano je otvorena nova zračna luka u Istanbulu (ISL/LTFM). Od tog dana do danas leti s nove zračne luke samo 18 odabranih domaćih i međunarodnih linija, dok je sav promet i dalje na postojećoj zračnoj luci Istanbul - Kemal Atatürk (IST/LTBA).

Prema trenutačnom priopćenju, novi termin početka punog prometa s nove zračne luke je 3. ožujka 2019. godine. Od tog dana sve linije bi trebale preći s Atatürkove zračne luke na novu te će se od istog dana postojeća zračna luka zatvoriti za sav promet. Od istog dana će nova zračna luka preuzeti IATA oznaku IST od zračne luke Kemala Atatürka. To znači da će i linije iz Istanbula prema Hrvatskoj, odnosno dvije linije Turkish Airlinesa (TK/THY) koje su trenutačno u prometu prema Dubrovniku i Zagrebu, biti u prometu s nove zračne luke. 

Kapacitet nove zračne luke je 90 milijuna putnika godišnje. Od 15. siječnja ove godine, svi glavni komercijalni prostori unutar njenog terminala na površini od 53.000 metara četvornih spremni su za otvorenje. 

 

Kraj za zrakoplove Sukhoi SuperJet 100 u Belgiji

Ruski zrakoplovi Sukhoi SuperJet 100 (na slici) kroz najam od irskog regionalnog zrakoplovog prijevoznika CityJet (WX/BCY) od ljeta 2016. godine počeli su letjeti za belgijskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Brussels Airlines (SN/BEL), člana globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance. Tad se počela pisati povijest, odnosno tada su novi ruski zrakoplovi počeli letjeti prvi put za nekog od zapadno europskih zrakoplovnih prijevoznika. Ukupno 7 zrakoplova ovog tipa je u određenom razdoblju letjelo na linijama Brussels Airlinesa. Nije dugo trajalo, ukupno samo dvije i pol godine. Brussels Airlines odlučio se krajem prošle godine za njihovo potpuno povlačenje sa svih linija. 

Zadnji let zrakoplova Sukhoi SuperJet 100 bio je na liniji SN2254 7. siječnja 2019. godine iz Billunda za Bruxelles. Ovi zrakoplovi pojavili su se i na linijama Brussels Airlinesa u Hrvatskoj i to izvanredno u Zagrebu i prošle godine redovito na novoj ljetnoj sezonskoj liniji Bruxelles - Zadar. Trenutačno su svi zrakoplovi ostavljeni u Irskoj izvan prometa te ne lete više ni za irskog regionalnog prijevoznika na njegovim regionalnim ili charter linijama.

Brussels Airlines Sukhoi SuperJet 100

Foto © Zračna luka Zadar (ZAD/12.05.2018.)

 

Dio Qatar Airwaysovih A321neo će biti u „Long Range“ inačici

Qatar Airways ima naručenih 50 zrakoplova Airbus A321neo, no odlučili su promijeniti tu narudžbu te će 10 zrakoplova od tih 50 naručenih biti u Long Range (LR) inačici. Airbus A321neoLR je jedna od inačica zrakoplova A321neo: ima dodatne spremnike za gorivo, povećanu maksimalnu težinu uzlijetanja (MTOW) te dolet od 7.400 kilometara, odnosno 4.000 nautičkih milja.

Qatar Airways će koristiti taj zrakoplov za povezivanje Dohe s tržištima gdje sadašnja potražnja nije dovoljna kako bi se na ta odredišta letjelo sa širokotrupnim zrakoplovima, odnosno na tržišta za koja sadašnji uskotrupni zrakoplovi nemaju dovoljan dolet. Kao alternativu, ti zrakoplovi će se koristiti na dosadašnjim rutama kako bi se povećao broj letova prema tom odredištu, nudeći pritom putnicima više mogućnosti za njihova putovanja.

Prvi Airbus A321neoLR zrakoplov Qatar Airwaysu će biti isporučen 2020. godine.

 

Auf wiedersehen Germania

Njemački zrakoplovni prijevoznik Germania Fluggesellschaft (ST/GMI) nakon zadnjih jučeranjih letova prekinuo je sav promet. Jučer, 4. veljače 2019. godine, proglašen je stečaj i od jutros svi letovi su ukinuti.

Po pitanju prometa u Hrvatskoj, Germania trenutačno u zimskom redu letenja nema linija prema našoj zemlji. Ali u ljetnom redu letenja ovo propadanje znači ukidanje nove sezonske linije Bremen – Zadar koja je trebala početi s prometom od 23. lipnja ove godine. Isto se to tiče i sezonske linije Dubrovnik – Toulouse koja je bila u planu jednom tjedno od 20. travnja 2019. godine.

Propadanje matične tvrtke u Njemačkoj ne utječe na promet tvrtke kćeri Germania Flug (GM/GSW) u Švicarskoj, odnosno švicarski prijevoznik je danas nastavio s prometom prema redovitom redu letenja. Tiče se druge linije prema Hrvatskoj. Prema tome, linija Zadar – Zürich bi trebala ostati u prometu i ove godine kako je najavljeno u redu letenja.

f_800_450_16119285_00_images_Germania_D-ASTE2.jpg

Foto © Avioradar - Marina Hinić

 

Air France predstavio novu putničku kabinu u zrakoplovu Airbus A330

Air France je predstavio novu putničku kabinu u zrakoplovu Airbus A330 koji će letjeti na longhaul letovima. Zrakoplov će imati tri razreda u kojima će 36 sjedala biti u poslovnom razredu, 21 u premium ekonomskom te u ekonomskom 167. Do 2020. godine instalirat će se nova unutrašnjost u 15 zrakoplova A330, cijela investicija će iznositi 140 milijuna eura.

Prvi let zrakoplova s novom putničkom kabinom je bio na ruti Paris – Accra (Ghana) 3.2.2019. godine. Do kraja zimskog reda letenja putnici će uživati u novoj kabini na letovima prema ovim odredištima: Accra (Ghana), Ouagadougou (Burkina Faso) i Houston (SAD), a od ljetnog reda letenja prema Accri (Ghana), Ouagadougouu (Burkina Faso), Cotonouu (Benin), Lagosu (Nigeria), Niameyu (Niger), Bengaluruu, Delhiju (India), Seattleu (SAD), Chicagu (SAD) i Dallasu (SAD).

 

Iznenađenje iz Bombardiera, stiže CRJ550

Bombardier je predstavio CRJ550, prvi zrakoplov s 50 sjedala raspoređenih u tri razreda koji je dizajniran kako bi zadovoljio zahtjeve današnjih putnika. Novi je zrakoplov iz Bombardierove CRJ serije, a baziran je na zrakoplovu CRJ700.

„Novi CRJ550 je jedina opcija u Sjevernoj Americi koja može zamijeniti postojeću flotu već starih zrakoplova s 50 sjedala. To je tržište od 700 zrakoplova. Zrakoplov donosi poboljšano putničko iskustvo, povećani kapacitet pretinaca za ručnu prtljagu i više prostora za putnike“, rekao je Fred Cromer, predsjednik Bombardiera.

United će biti launch customer za zrakoplov Bombardier CRJ550. Naručiti će ih 50 koji će imati 50 sjedala u tri razreda. U United First će biti 10 sjedala, United Economy Plus će ih imati 20, dok će ihu  United Economy biti 20.

 

Star Alliance ušao u suradnju sa Skyscannerom

Star Alliance, najveća svjetska udruga avioprijevoznika, udružila se s tvrtkom Skyscanner, svjetskim pretraživačem letova, kako bi putnicima koji posjećuju internetske stranice Star Alliancea omogućila pretraživanje letova, pregledavanje cijene i rezervaciju aviokarata izravno na internetskim stranicama avioprijevoznika u članstvu Star Alliancea.

Ova mogućnost, koja je lako dostupna uz popularni pretraživač loungeva, statusa leta i ostalih usluga vezanih uz letove, koristi Skyscannerovo pretraživanje cijene aviokarata, za čiju se kupnju povezuje izravno s internetskim stranicama članica Star Alliancea.

Internetske stranice Star Alliancea, koje dopunjuju zasebne internetske stranice 28 avioprijevoznika u članstvu udruge, na devet jezika, istodobno su prošle kroz veliku promjenu. Cjelokupni je izgled stranica jasniji, lakše su za korištenje i korisnici kraćim putem dolaze do najpopularnijih mogućnosti i na verziji za osobna računala računala i na verziji za mobilne uređaje.

S više od 18.800 dnevnih letova u više od 1300 destinacija u 193 zemlje, udruga Star Alliance sada pokriva 98% svijeta. Nove mogućnosti korisnicima također omogućuju pronalaženje veza koje najbolje odgovaraju potrebama njihovog putovanja.

 

Kraj za A380!!!

Nažalost, došao je kraj za najveći putnički zrakoplov na svijetu, službeno se prestaje proizvoditi. To je zrakoplov koji je u zračni prijevoz donio mnoge novine poput tuša, apartmana u zraku, najprostranijih prvih razreda, kafića u zraku, itd. Sam pogled na njega je izazivao strahopoštovanje, er je ogroman, iskače između ostalih kada se nalazi na aerodromu. Prema povratnim podacima mnogih zračnih prijevoznika, putnici ga obožavju i, ako su imali priliku, dali bi koju kunu/euro/dolar više kako bi letjeli tim zrakoplovom.

Emirates je danas objavio da će još preuzeti 14 primjeraka ovog zrakoplova smanjujući svoju narudžbu za 25 te će time u svojoj floti imati 123 zrakoplova Airbus A380. Od ostalih zračnih prijevoznika, još se može očekivati preuzimanje 3 zrakoplova od strane All Nippon Airways. U popisu narudžbi stoji kako Air Accord ima naručena 3 primjerka tog zrakoplova i Amdeo 20. Za te isporuke teško je očekivati kako će se i dogoditi: vrlo je vjerojatno kako će se otkazati. Dakle, sigurno možemo očekivati isporuku 3 zrakoplova za ANA, 14 za Emirates i to je to, gasi se proizvodna linija 2021. godine.

Airbus je procijenio kako će zračni prijevoz sve više rasti, što je i pogodio, pa je očekivano kako će promet sve više rasti u čvorištima zbog čega bi svi prijevoznici trebali zrakoplove s velikim kapacitetom. To se i dogodilo u nekoliko čvorišta, poput Londona, no, zračni prijevoznici su se prilagodili te su započeli letjeti na longhaul letovima s manjim zrakoplovima, pritom povezivajući nove parove gradova i time smanjivati ovisnost o najvećim čvorištima.

Svi zračni prijevoznici su i dalje složni u mišljenju kako je A380 odličan zrakoplov te da, ukoliko je pun, donosi mnogo novaca. No, ukoliko mu popunjenost nije visoka, tada donosi velike gubitke. Kako je konkurencija u svijetu velika, a profitabilnost je vrlo niska, prijevoznici se odlučuju za manje zrakoplove i pritom nude putnicima više dnevnih polazaka, dajući pritom veću fleksibilnost.

f_800_450_16119285_00_images_BritishAirways_BAW-BA_BAW_A380_LHR_IGR.jpg

Foto: I.G. (avioradar.hr)  

 

[FOTO] Testiranje Airbusa A380 za ANA

Ovih dana stižu samo loše vijesti za A380 programEmirates je otkazao dio narudžbi, dok je Qantas otkazao svih 8 zrakoplova koje je imao naručeno. Također, Airbus je napomenuo kako će se A380 proizvoditi do 2021. godine.

No, kako ne bi sve bilo crno, pobrinuo se japanski zračni prijevoznik All Nippon Airways (ANA, Star Alliance) koji ima naručena tri primjerka zrakoplova Airbus A380. Njegov prvi zrakoplov se nalazi na testiranjima u Hamburgu (XFW/Finkenwerder).

24. svibnja 2019. godine trebao bi prvi put poletjeti ANA Airbus A380 na ruti Tokyo – Honolulu (Hawaii, USA). Drugi zrakoplov će se pridružiti na redovitim letovima 1. srpnja 2019. godine, dok za treći zrakoplov još nije određen točan datum ulaska u flotu.

 

Good Bye Flybmi

Britanski regionalni zrakoplovni prijevoznik Flybmi (BM/BMR), službenim imenom British Midland Regional, obustavio je danas poslijepodne sav promet. Pored regionalnih linija u Velikoj Britaniji, letio je i na regionalnim linijama iz Münchena u Njemačkoj, Bruxellesa u Belgiji i Karlstada u Švedskoj. Glavna operativna baza bila je na zračnoj luci East Midlands u blizini Nottinghama i Derbyja. U svojoj floti je imao 3 zrakoplova Embraer ERJ-135 (na slici) i 14 većih zrakoplova Embraer ERJ-145. Godine 2017. prevezao je pola milijuna putnika. 

Počeo je s prometom 1987. godine pod imenom Bussines Air (II/GNT), a flota se je sastojala od 5 zrakoplova British Aerospace BAe146-100 i 6 zrakoplova Saab SF-340. Godine 1998. ovu zrakoplovnu tvrtku kupio je britanski prijevoznik British Midland Airways (BD/BMA) te joj istovremeno promijenio ime u British Midland Regional. Tada je počela i modernizacija flote s novijim zrakoplovima Embraer ERJ-135 i ERJ-145. Nakon što je 2012. godine propao British Midland Airways, ova regionalna tvrtka kći nastavila je sa samostalnim prometom pod marketinškim imenom Flybmi, a trenutačno je usko surađivala sa zrakoplovnim tvrtkama: škotskim Loganairom (LM/LOG), Lufthansom (LH/DLH) i Brussels Airlinesom (SN/BEL). Flybmi nije nikada imao ni jedne linije prema Hrvatskoj. 

 

[INTERVJU] Captain Joe

Na PilotExpo-u u Berlinu upoznali smo Joea, poznatog vlogera pod imenom 'Captain Joe', trenutačno prvog časnika na 747-400F luksemburškog teretnog prijevoznika Cargolux. Više o dojmovima s letova u Hrvatsku, karijernim izazovima te doživljajima iz pilotske kabine pročitajte u intervjuu:

f_800_450_16119285_00_images_Pilot_Expo_JOE_Int_-_JOE_1.jpg 

Foto © Fly With Captain Joe

 

Ožujak

British Airways naručio Boeing 777X

Boeing i International Airlines Group (IAG) su objavili narudžbu zrakoplova Boeing 777-9 za British Airways. Naručeno je 18 zrakoplova i dodatne 24 opcije za kupnju, što znači da će British Airways imati do 42 zrakoplova Boeing 777-9 u svojoj floti. Točan broj isporučenih zrakoplova će ovisti o kasnijoj odluci hoće li British svoje opcije pretvoriti u narudžbe.

Narudžba vrijedi 18,6 milijardi USD prema kataloškim cijenama za taj zrakoplov.

 

Boeing 737 MAX prizemljen!

Jučer, 10.3.2019., srušio se zrakoplov Ethiopian Airlinesa, Boeing 737 MAX 8 registracije ET- AVJ, na letu ET302 Addis Ababa – Nairobi te je pritom poginulo svih 149 putnika i 8 članova posade. Zrakoplov je poletio u 8.38 prema lokalnom vremenu i u 8.44 je s njim izgubljena veza. Razlog ove nesreće još nije poznat, a istraga je u tijeku.

29.10.2018. dogodila se slična nesreća indonezijskog zračnog prijevoznika Lion Air-a u kojoj je sudjelovao zrakoplov istog tipa kao i u nesreći Ethiopian Airlinesa. Oba su zrakoplova bila stara tek nekoliko mjeseci. Također i za nesreću Lion Airovog zrakoplova istraga je u tijeku, a kao jedan od uzroka se navodi problem sa senzorom napadnog kuta i automatskog ispravljanja istog, no, dok ne bude gotovo konačno izvješće, može se samo nagađati o uzrocima pada.

U Hrvatsku svakodnevno flyDubai na letu iz Dubaija za Zagreb leti sa zrakoplovom Boeing MAX 8, u ovom trenutku još nema nikakvih podataka o tome hoće li flyDubai također prizemljiti svoju MAX 8 flotu ili ne.  

 

Wizzair preuzeo prvi Airbus A321neo

Wizzair je u Hamburgu preuzeo svoj prvi zrakoplov Airbus A321neo od 184 naručena. Događaju su nazočili József Váradi, izvršni direktor Wizzaira, i Christian Scherer, direktor proizvodnje u Airbusu.

Wizzairov Airbus A321neo je pogonjen s dva Pratt & Whitney GTF motora te ima kapacitet od 239 sjedala u jednom razredu.

Airbus će u narednom razdoblju isporučiti Wizzairu još 261 zrakoplov te, kako je već spomenuto, od tog broja, 184 zrakoplova su A321neo, a preostalih 77 su zrakoplovi A321ceo i A320neo. Važno je napomenuti kako je Wizzair zračni prijevoznik s najviše naručenih zrakoplova Airbus A321neo u svijetu.

 

Lufthansa zadovoljna sa svojim A350, naručuje dodatne

Lufthansa Group je naručila dodatnih 20 širokotrupnih zrakoplova Airbus A350-900. S ovom dodatnom narudžbom broj Lufthansinih naručenih zrakoplova Airbus A350-900 se popeo na 45, a od tog broja 12 zrakoplova je već isporučeno.

f_800_450_16119285_00_images_Lufthansa_BUD50godina_Galerija_fotki_sa_leta_AvioradarA350-25.jpg

Foto: Avioradar

 

Uzbekistan Airways preuzeo prvi A320neo

Uzbekistan Airways, zračni prijevoznik iz Uzbekistana, preuzeo je svoj prvi zrakoplov Airbus A320neo. Svečana primopredaja je organizirana 8.3.2019. u Hamburgu gdje su nazočilo Gennadiy Kharlap, generalni direktor Uzbekistan Airwaysa, i Kimon Sotiropoulos, podpredsjednik Airbusa za Centralnu i Sjevernu Europu, Rusiju i CIS.

 

Bamboo Dreamliner

Ako ste čitali naše vijesti iz svijeta, jednom prilikom smo spomenuli Bamboo Airways i njegovu narudžbu zrakoplova Airbus A321neo. Bamboo Airways je startup zračni prijevoznik koji je osnovan 2017. godine. Prvo je započeo s povezivanjem glavnog grada Vijetnama, Hanoija, te Ho Chi Minh Citya s ostalim gradovima u Vijetnamu. Tijekom 2019. godine planira imati oko 40 domaćih ruta diljem Vijetnama. Trenutačno se priprema za pokretanje međunarodnih letova prema Tajlandu, Južnoj Koreji, Singapuru, Japanu, Tajvanu i Australiji, a idući korak nakon toga će biti pokretanje letova prema drugim odredištima u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi.

Bamboo Airways je od Boeinga naručio 10 zrakoplova 787-9 vrijednih 3 milijarde USD prema kataloškim cijenama.

 

Lufthansa kupuje 787 te smanjuje broj A380 u floti

Jučer smo objavili vijest kako je Lufthansa naručila od Airbusa 20 zrakoplova A350-900, no, uz Airbuse naručili su i 20 zrakoplova Boeing 787-9. Time je Lufthansa odlučila krenuti u modernizaciju svoje longhaul flote i zamijeniti dosadašnje četveromotorne zrakoplove s ekonomičnijima.

Najzanimljivija fotografija koja je prezentirana od strane Lufthanse je zrakoplov Boeing 787-9 u bojama Austriana, Lufthanse i Swissa. To može značiti da se kreće u obnovu longhaul flota drugih zračnih prijevoznika unutar Lufthansa Grupe.

Austrian trenutačno u svojoj floti ima 12 longhaul zrakoplova, od čega je 6 zrakoplova Boeing 777-200ER i 6 zrakoplova Boeing 767-300ER. Ti su zrakoplovi stari oko 20 godina te zahtjevaju skoru zamjenu. Mogli bi oni letjeti i dalje, no, problem su troškovi. S novim zrakoplovima Austrian bi uvelike smanjio troškove goriva i održavanja za svoju longhaul flotu i time bi postao konkurentniji na tržištu. Već se duže vrijeme govorka kako će Lufthansa donijeti odluku o moderniziranju flote Austriana, no, ta odluka nikako da dođe na dnevni red. Niti sada nije potvrđeno da će Austrian te zrakoplove i dobiti, no, pričekat će se neko vrijeme pa ćemo vidjeti konačnu odluku Lufthanse. Možda ćemo na nju čekati još koju godinu jer prvi 787 će stići u Lufthansu tek 2022. godine.

Swiss je u nešto boljoj poziciji jer je nedavno krenuo s obnovom longhaul flote. Stigao mu je zrakoplov Boeing 777-300ER kojih ima 10 primjeraka, a još će ih stići 2. Time su u Swissu riješili problem svojeg flagshipa, odnosno najvećeg zrakoplova u floti. Dolaskom Boeinga 777-300ER u flotu, dio četveromotornih zrakoplova Airbus A340-300 je umirovljen. U floti je ostalo još 5 zrakoplova Airbus A340-300 koji su u fazi obnove unutrašnjosti te se sve to uklapa u priču o dolasku novih 787. Upravo kad svoje A340 iskoriste do kraja, zamijenit će ih s puno ekonomičnijim zrakoplovima. Swiss u longhaul floti ima još i zrakoplove Airbus A330-300, no oni su još relativno mladi i idućih desetak godina mogu letjeti bez problema. Baš kad kad zadnji primjerci 787 stignu u flotu, mogu početi razmišljati o zamjeni A330.

Ukoliko će biti zamjena i u Austrianu i u Swissu jedan za jedan zrakoplov, znači da će ta dva prijevoznika trebati 17 zrakoplova Boeing 787-9 te će još preostati 3 primjerka koji bi trebali završiti u Lufthansi. No, možemo pretpostaviti kako će Lufthansa možda odlučiti povećati longhaul flote ili Austriana ili Swissa pa sve 787 rasporediti unutar ta dva prijevoznika pa možda Austrian dobije, primjerice, 13 zrakoplova, a Swiss 7 i usput zamijeni koji stariji A330. Opcija ima jako puno, no, ipak moramo pričekati službenu objavu Lufthanse kako bi bili sigurni tko će dobiti 787 u svoju flotu.

Sa zrakoplovima A350-900 Lufthansa će u potpunosti zamijeniti svoje zrakoplove Airbus A340-300 i A340-600. Prema planu i A350 i 787 stižu u flotu u razdoblju od 2022. do 2017., a to znači da je još relativno malo prilike za letjeti sa A340 u Lufthansinim bojama. Za 5-6 godina ti će zrakoplovi nestati s neba, pogotovo A340-600. Pa kod idućeg putovanja, ako vam se pruži prilika, odaberite A340 umjesto što bi letjeli nekim novijim longhaul zrakoplovom koji će letjeti barem još idućih dvadesetak godina.

No, jedna od vrlo važnih vijesti iz Lufthanse je prodaja 6 zrakoplova Airbus A380. Ovim potezom Lufthansa će od svoje flote koja sada broji 14 zrakoplova A380, ostati na 8 zrakoplova toga tipa. Prema riječima direktora Lufthanse, žele se bazirati više na longhaul zrakoplove srednje veličine poput Airbusa A350-900, a to potvrđuje i ova nova narudžba. Važno je napomenuti kako će München dobiti još dva dodatna zrakoplova A380 kako bi dodatno ojačali ovo svoje čvorište.

 

Buzz – Ryanair pokreće novog zračnog prijevoznika

Ryanair Sun će biti rebrendiran kao Buzz tijekom jeseni 2019. godine te će letjeti pod poljskom svjedodžbom zračnog prijevoznika (AOC).

Ryanair Sun je pokrenut od strane Ryanaira, dobio je svjedodžbu zračnog prijevoznika u Poljskoj početkom 2018. godine i započeo letove za vodeće poljske turističke agencije tijekom ljeta 2018. godine. Flota se u počecima sastojala od 5 zrakoplova Boeing 737-800, a trenutačno u floti Ryanair Sun ima 17 zrakoplova. Planira se da tijekom ljetne sezone 2019. godine Ryanair Sun poveća svoju flotu na 25 zrakoplova.

Buzz će pokrenuti svoju vlastitu internetsku stranicu i mobilnu aplikaciju tijekom jeseni 2019. godine pomoću koje će putnici iz Poljske moći rezervirati Ryanairove letove kao i letove novog zračnog prijevoznika Buzz.

Ryanair Buzz

Foto: © Ryanair/Buzz Twitter

 

STARLUX - novi prijevoznik iz Tajvana naručio A350

STARLUX Airlines, tajvanski zračni prijevoznik, naručio je 17 zrakoplova Airbus A350XWB, od čega je 5 zrakoplova A350-900 i 12 zrakoplova A350-1000. Naručeni zrakoplovi će letjeti na longhaul letovima iz Taipeija prema Europi, Sjevernoj Americi i nekim odredištima u Aziji i Oceaniji.

 

[FOTO] Posjetili smo turistički sajam ITB Berlin 2019

Proteklog tjedna, od srijede 6. ožujka do nedjelje 10.ožujka, u Berlinu je održan tradicionalni turistički sajam ITB Berlin. Ovo je već dugi niz godina najveći turistički sajam na svijetu. Posjetio ga je i Avioradar, i to najviše radi velikog broja zrakoplovnih tvrtki iz cijeloga svijeta koje svake godine na njemu. 

Prema priopćenju, na sajmu je bilo preko 10.000 tvrtki i organizacija iz 181 zemlje svijeta u 26 sajamskih hala. Posjećenost ovogodišnjeg sajma je bila preko 160.000 ljudi. Predstavile su se nacionalne turističke organizacije, turističke agencije, zrakoplovne tvrtke, zračne luke i brojne druge tvrtke i organizacije koje su povezane s turizmom. 

Za iduću godinu planirani termin sajma je od 4. do 8. ožujka. 

 

ANA preuzela svoj prvi A380

Japanski zračni prijevoznik All Nippon Airways (ANA) preuzeo je na svečanoj ceremoniji svoj prvi zrakoplov Airbus A380 te pritom postao petnaesti zračni prijevoznik na svijetu koji ima u floti ovaj najveći putnički zrakoplov. Na ceremoniji su nazočili direktor ANA HOLDINGS, Shinya Katanozaka, i direktor Airbusa, Tom Enders.

Ovo je važan događaj za povijest A380 projekta jer ANA u ovom trenutku postaje zadnji prijevoznik koji preuzima svoj prvi te ujedno i novi A380. Možda će još biti prijevoznika koji će uvesti A380 u svoju flotu, ali više neće preuzimati nove zrakoplove već samo rabljene.

ANA je naručila tri zrakoplova A380 i letjet će s njima na popularnoj ruti Tokyo Narita – Honolulu od 24.5.2019. Svaki od tri A380 za ANA će imati posebno bojanje na kojem će se prikazivati zelena morska kornjača, poznatija kao golema želva. Prvi zrakoplov će biti obojan u plavu boju, drugi u zelenu, dok će treći biti narančasti.

ANA je svoje zrakoplove Airbus A380 konfigurirala s 520 sjedala. Na gornjem katu biti će 8 sjedala u prvom razredu, 56 sjedala u poslovnom i 73 sjedala u premium ekonomskom razredu, dok će ekonomski biti smješten na donjoj palubi te će imati 383 sjedala uključujući i 60 sjedala – kauča. Zrakoplovi će biti opremljeni najnovijim sustavima za zabavu putnika te će svi putnici imati mogućnost spojiti se na internet.

f_800_450_16119285_00_images_ANA_First-ANA-A380-Foto-Airbus.png

Foto: © Airbus

 

Comlux preuzeo prvi ACJ320neo

Comlux je preuzeo svoj prvi od tri zrakoplova Airbus ACJ320neo koji će sada ući u fazu opremanja VIP putničke kabine od strane Comlux Completion u Indianapolisu. Comlux je naveći kupac ACJ320neo s ukupno naručenih 11 zrakoplova.

„Novi ACJ320neo nam daje još veću mogućnost obavljanja nonstop letova diljem svijeta. CFM International podupire Comlux tijekom godina, te smo odabrali novi, ekonomični i visoko puzdani LEAP-1A motor za naše zrakoplove. Comlux Completion će instalirati jedinstvenu VIP putničku kabinu koristeći najnovije tehnologije kako bi se našim korisnicima pružili najveća udobnost i luksuz.“, rekao je Richard Gaona, predsjednik Comluxa.

ACJ320neo serija koristi nove motore i sharkletse kako bi se omogućila 15 % manja potrošnja goriva i veći dolet zrakoplova.

ACJ320neo može prevesti 25 putnika i ima dolet od 6.000 nautičkih milja/11.000 kilometara, odnosno može letjeti 13 sati. ACJ319neo može prevesti 8 putnika na udaljenost od 6.750 nautičkih milja/12.500 kilometara, odnosno letjeti 15 sati.  

 

Kina je naručila 300 Airbusovih zrakoplova

Airbus i China Aviation Supplies Holding Company (CAS) potpisali su ugovor o općim uvjetima kojim je definirana kupnja 300 Airbusovih zrakoplova za kineske zračne prijevoznike. Ugovor su u Parizu potpisali Guillaume Faury, budući predsjednik Airbusa i trenutačni predsjednik Airbusovog odjela komercijalnih zrakoplova, i Jia Baojun, predsjednik China Aviation Supplies Holding Company, u nazočnosti kineskog predsjednika Xia Jinpinga i francuskog predsjenika Emmanuela Macrona.

Od 300 zrakoplova, 290 ih je iz Airbusove A320 serije te 10 iz A350XWB serije, a ta narudžba se reflektira na sve veću potražnju za putovanjima na domaćim, niskotarifnim, regionalnim i međunarodnim letovima kineskih zračnih prijevoznika.

 

WOW air je prekinuo sav promet

Nekoliko zračnih prijevoznika je ponudilo pomoć putnicima WOW aira:

Icelandair

Zbog prekida prometa WOW aira, Icelandair je putnicima koji su zapeli na putu prema ili na Islandu ponudio karte po sniženim cijenama u ekonomskom razredu.

Ove cijene su dostupne samo za putnike koji su krenuli na putovanje i imaju povratnu kartu s WOW airom u razdoblju između 28.03. i 11.04.2019. godiSnižene cijene karata koje ne uključuju pristojbe i ostale doplate iznose:

 • Iz/prema Europi – 60 USD
 • Iz/prema Sjevernoj Americi – 100 USD
 • Europa – Sjeverna Amerika/Sjeverna Amerika – Europa (s presjedanjem u Reykjaviku) – 160 USD

U kartu su uključene ručna prtljaga težine do 10 kilograma te predana prtljaga težine do 23 kilograma.

Putnici se trebaju javiti putem online obrasca na web stranici Icelandaira te popuniti sve tražene podatke o svom WOW air letu. Uz to je potrebno priložiti presliku WOW airove karte te kontaktirati s Icelandairom putem telefona ili društvenih mreža.

Snižene cijene karata su dostupne iz ovih aerodorma:

Europa: London - Copenhagen - Frankfurt - Amsterdam - Berlin - Brussel - Dublin – Paris – Hamburg – Glasgow – Helsinki - Oslo

USA & Kanada: New York - Washington - Boston – Toronto – Edmonton

 

Wizz Air

Ako je vaš let iz Reykjavika prema Londonu ili Varšavi otkazan zbog WOW airovog bankrota, Wizz Air nudi pogođenim putnicima karte po cijeni od 74,99 GBP/79,99 EUR za let prema Londonu, odnosno 99,99 EUR/429 PLN za let prema Varšavi.

U te cijene su uključene pristojbe i jedna mala ručna prtljaga maksimalnih dimenzija 40x30x20cm. Za veću ručnu i predanu prtljagu potrebno je posebno doplatiti. Te cijene su dostupne samo za rezervacije putem Wizz Airove web stranice ili mobilne aplikacije. Broj sjedala po tim cijenama je ograničen.

WOW AIR A321

Foto: Boštjan Henigman (SZG) 

 

Godina dana Qantasovog leta Perth – London

Godina dana je prošla od prvog Qantasovog nonstop leta leta Perth – London, time su po prvi puta bez međustajanja povezana Australija i London.

Qanatas je sumirao podatke o tom letu i ovo ostvareni su rezultati:

Prosječna popunjenost putničke kabine iznosi fantastičnih 94%, što je odlično postignuće.

Na letu Perth-London let je prosječno trajao 17 sati i jednu minutu, dok je najbrži let trajao 16 sati i 19 minuta.

Na letu London-Perth let je prosjećno trajao 16 sati i pet minuta, dok je najbrži let trajao 15 sati i 15 minuta.

Zrakoplovi su na letu između Londona i Pertha u oba smjera prosječno prevaljivali oko 14.000 kilometara, ako sumiramo sve dosadašnje letove na toj relaciji dolazimo do brojke od sveukupno prevaljenih 10.2 milijuna kilometara.

U prvoj godini prometovanja na toj ruti prevezeno je 155.000 putnika.

Podjela putnika na toj ruti prema nacionalnosti:

 • 59% - Australci
 • 31% - Britanci
 • 7% - Ostali Europljani
 • 3% - Ostali

Novopokrenuta ruta također privlači putnike iz ostalih dijelova Australije koji žele letjeti non-stop iz Pertha prema Londonu. Prema podacima oko 25% putnika kreće iz Melbournea, 7% iz Sydneya, 6% iz Brisbanea, 4% iz Adelaidea, 2.5% iz Canberre, te u manjim postocima iz ostalih gradova diljem Australije.

Perth je bio konačna ili početna destinacija za oko 50% ukupnog broja putnika.

f_800_450_16119285_00_images_Qantas_Qantas_domorodacke_boje.jpg

Foto: © Qantas

 

Evelop Airlines preuzeo svoj prvi A350XWB

Evelop Airlines, španjolski zračni prijevoznik, dio Barceló Grupe, pruzeo je svoj prvi od dva naručena zrakoplova Airbus A350-900. Drugi će biti isporučen u 2020. godini. Isporučeni zrakoplov je nabavljen preko leasing kuće Air Lease Corporation.

Zrakoplov će biti baziran u zračnoj luci Madrid Barajas - Adolfo Suárez te će letjeti na longhaul rutama prema Karibima. Kapacitet mu je vrlo udobnih 432 sjedala u jednom razredu. Putnici će uživati u većem osobnom prostoru, najtišoj kabini od bilo kojeg drugog širokotrupnog zrakoplova te posljednoj generaciji sustava za zabavu putnika tijekom leta.

 

Travanj

American Airlines predstavio Airspace XL u A321neo

American Airlines kreće s komercijalnim letovima sa svojim prvim novim zrakoplovima Airbus A321neo od 100 naručenih. Dolaze opremljeni s novom putničkom kabinom dizajniranom za veću razinu putničke udobnosti te uključuju veće Airspace XL pretince za ručnu prtljagu koji omogućuju veći kapacitet prtljage u odnosu na dosadašnje pretince.

Americanovi zrakoplovi Airbus A321neo imat će kapacitet od 196 sjedala te su ujedno i launch customer za Airspace XL pretince za ručnu prtljagu koji u odnosu na starije inačice pretinaca donose oko 40% veći prostor za prtljagu. American također ima u planu opremiti cijelu svoju flotu zrakoplova A321 (preko 200 primjeraka) s novom kabinom i novim pretincima poput ovih u novim zrakoplovima A321neo.

 

Adria - otkazana narudžba za SSJ100

Izjava Adrije:

Adria je 26.11.2018. godine potpisala memorandum o razumijevanju sa Sukhoi Civil Aircraft Company za dugotrajni leasing 15 zrakoplova SuperJet 100. Zadnjih mjeseci intenzivno se pripremala za dolazak tih zrakoplova. Iako je taj tip zrakoplova bio vrlo zanimljiv za Adriu, nisu uspjeli finalizirati ugovor sa ruske strane. Sa strane Adrije rasla je zabrinutost o poštenoj i stabilnoj dugotrajnoj suradnji kao i manjak zajedničke vizije i strateškog razvoja tvrtke. Dioničari i uprava Adrije odlučili su prekinuti suradnje sa Sukhoi Civil Aircraft Company i odustati od dovođenja SuperJet zrakoplova u flotu. Adria će se nastaviti  fokusirati na postojeće poslovanje koji se temelji na četiri stupa: redovito letenje, charter letovi, teretni letovi i ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance) iznajmljivanje zrakoplova. Struktura Adrijine flote ostaje nepromjenjena te će i dalje imati fokus na pouzdanosti i stabilnosti dokazane flote i postojećih tipova zrakoplova.

Izjava Sukhoia:

U odgovoru na Adrijino izvješće o otkazivanju narudžbe SSJ100 za svoju flotu, Sukhoi je također dao izjavu za novinare. U studenome 2018. godine došlo je preliminarnog dogovora o isporuci 15 zrakoplova Adriji Airways tijekom 2019. godine. Dogovor je trebao prerasti u narudžbu. Institucije koje su trebale financirati projekt nakon Adrijinog financijskog izvješća za 2018. godinu, preporučile su SCAC-u otkazivanje ugovora. Preporuke su prihvaćene i daljnji dogovor o narudžbi je prekinut. Isporuka zrakoplova bez narudžbe nije moguća.

 

ANA preuzela svoj prvi Boeing 787-10

Boeing je isporučio prvi od tri zrakoplova 787-10 japansnkom zračnom prijevozniku ANA (All Nippon Airways) koji je bio launch customer za zrakoplov 787 Dreamliner. S ovom isporukom ANA je postala prvi zračni prijevoznik u Aziji koji u svojoj floti ima sve inačice Dreamlinera (-8,-9,-10).

Kao produžena inačica popularnog zrakoplova 787-9, 787-10 može prevoziti 330 putnika u standardnoj konfiguraciji u dva razreda te ujedno postavlja nova mjerila za potrošnju goriva i ekonomičnost s 25 % manjom potrošnjom po sjedalu.

ANA 787-10

Foto: © Boeing 

 

TAP Air Portugal preuzeo prvi A321LR

TAP Air Portugal, zračni prijevoznik baziran u Lisabonu, preuzeo je svoj prvi od 12 zrakoplova Airbus A321LR te je time postao prvi zračni prijevoznik koji u svojoj floti ima zrakoplove A330neo i A321LR. A321LR je u segmentu velikih uskotrupnih zrakoplova jedan od najfleksibilnijih i s najvećim mogućnostima. TAP-ov A321LR pogonjen je s CFM motorima, a kapacitet putničke kabine iznosi 171 sjedalo od čega je 16 njihu poslovnom razredu, 48 u premium ekonomskom i 107 u ekonomskom razredu.

Kombinacija A321LR i A330neo u floti zračnog prijevoznika daju veliku flekisbilnost i mogućnosti za pokrivanje potreba za medium i longhaul letove. S oba nova zrakoplova u uskotrupnom (20 % smanjenje potrošnje goriva) i širokotrupnom segmentu (25 % smanjenje potrošnje goriva), zračni prijevoznici ostvaruju korist u velikoj sličnosti u operacijama dok putnici uživaju u većem i usklađenom standardu udobnosti.

 

Widerøe potpisao ugovor o produženju životnog vijeka za Dash 8-100

Program produženja životnog vijeka za robusne turbo propelerne zrakoplove Dash 8-100 sa 80.000 na 120.000 letova. Bombardier je objavio kako je sa Widerøe’s Flyveselskap AS iz Norveške potpisao ugovor o produženju životnog vrijeka zrakoplova za dodatna 4 zrakoplova Dash 8-100 koji su u floti tog noreveškog zračnog prijevoznika. Program produženja životnog vijeka je rezultat strukturalnih i inženjerskih analiza koje uključuju zamor materijala i ostalih podataka prikupljenih sa zrakoplova Dash 8-100. Bombardier je pokrenuo isti program za zrakoplove Dash 8-300 za zračne prijevoznike Chorus Aviation i Jazz Aviation.

f_800_450_16119285_00_images_Wideroe_Wideroe_Dash8-100_Foto_Bombardier.png

Foto: © Bombardier

 

Uganda Airlines potvrdila kupovinu dva A330-800

Uganda Airlines, nacionalni prijevoznik iz Ugande, potvrdio je narudžbu dva zrakoplova Airbus A330-800, najnoviju inačicu popularnog širokotrupnog zrakoplova A330. Opremljen s novom Airspace by Airbus putničkom kabinom, A330neo će donijeti brojne prednosti za Uganda Airlines i njihove putnike, nudeći pritom odličnu efikasnost kombiniranu s modernom kabinom. Uganda Airlines planira koristiti zrakoplov Airbus A330-800 za otvaranje novih medium i longhaul odredišta.

 

Let L-410 Turbolet slavi 50. rođendan

Prošlo je 50 godina od 16. travnja 1969. kada je prvi prototip zrakoplova Let L-410 Turbolet poletio u visine. Zrakoplov češke proizvodnje prvi put je poletio sa uzletno-sletne staze na zračnoj luci Kunovice (LKKU), u blizini mjesta Uherské Hradiště u jugoistočnoj Češkoj. Prvi let je trajao 45 minuta. Prvi prototip nosio je registraciju OK-60, dobio je nadimak "Matylda", a kasnije je nosio civilnu registraciju OK-YKE. Služio je tvornici za prezentacije samo do kraja 1974. godine. Danas, nakon 50 godina, nalazi se u muzeju pokraj tvornice u Kunovicama i radi se na njegovoj obnovi.

Serijska proizvodnja počela je 1971. godine i od tada do danas proizvedeno ih je preko 1.200 u 20-ak raznih verzija, a najviše za Sovjetski savez, odnosno Aeroflot (SU/AFL). Danas ih je u raznim dijelovima svijeta u letnom stanju oko 350. Ove godine je planirana proizvodnja još 16 novih, uglavnom za Rusiju i Kazahstan. 

Upravo prošli mjesec je dovršena cerifikacija verzije nove generacije L-410NG, a njegova serijska proizvodnja treba početi krajem ove godine. Istovremeno u Rusiji se radi na certifikaciji nove amfibijske verzije s plovcima za slijetanje na vodu.

U Hrvatskoj su letjeti za tri zrakoplovne tvrtke: Laus Air (LSU), North Adria Aviation (NAI) i Trade Air (C3/TDR). Trade Air ih koristi i danas za domaće PSO linije, a dva zrakoplova u najmu od češkog zrakoplovnog prijevoznika Van Air Europe (V9/VAA) bazirana su u Osijeku. U susjednim zemljama ih možemo naći u floti Slovenskog ratnog zrakoplovstva, kod zrakoplovnog prijevoznika Lipican Aer (LIP) te u Bosni i Hercegovini kod zračnog prijevoznika Icar Air (RAC).

Czech Air Force Let L-410 Turbolet

Foto © Avioradar - Jan Kotek (LKKB) 

 

Posjetili smo Routes Europe 2019 u Hannoveru

Ove godine posjetili smo 14. Routes Europe forum koji europskim zračnim lukama omogućava sastanke s vodećim ljudima iz zrakoplovih tvrtki širom svijeta ravzijati postojeće suradnje i postići nove linije.  Na Routes Europe 2019 bilo je više od 1.200 sudionika, 100 zrakoplovnih tvrtki, 300 zračnih luka i 50 turističkih zajednica, a obavili su preko 5.000 sastanaka u tri dana.

Hannover Airport je uvjeren kako je ovaj forum pridonio zrakoplovnim tvrtkama i zračnim lukama prednosti i pogodnosti otvranja i pokretanja novih profitabilnih zrakoplovnih linija.

 

Air Mauritius preuzeo svoj prvi Airbus A330neo

Air Mauritius je preuzeo svoj prvi zrakoplov Airbus A330-900 u Tulouseu. Zrakoplov je nabavljen putem leasinga preko leasing kuće ALC. Nacionalni zračni prijevoznik Republike Mauricijus je prvi prijevoznik baziran u južnoj hemisferi koji će u svojoj floti imati zrakoplove Airbus A330neo i A350XWB.

Zrakoplov nosi ime Aapravasi Ghat koje se veže uz povijest Mauricijusa. Kapacitet zrakoplova će biti 288 sjedala od čega 28 sjedala u poslovnom razredu, te 260 sjedala u ekonomskom razredu. Air Maurutius će koristiti A330neo na rutama koje će povezivati Mauricijus i Europu (London i Ženevu), Indiju i Jugoistočnu Aziju, te regionalne rute poput Johannesburga, Antananariva i Reunion.

 

Indijski Jet Airways prekinuo sav promet

Drugi najveći indijski zrakoplovni prijevoznik JetAirways (9W/JAI) prekinuo je sav promet 17. travnja 2019. godine u večernjim satima. Letio je prema 37 domaćih odredišta u Indiji i 20 međunarodnih. Glavne baze bile su u Bombaju (BOM), Delhiju (DEL) i Bangaloreu (BLR).

Jet Airways osnovan je u travnju 1992. godine, a počeo je s prometom u svibnju 1993.. Prvi promet je počeo s 24 zrakoplova Boeing 737 verzija -300, -400 i -500. Do danas je kroz flotu prošlo stotinjak zrakoplova Boeing 737 nove generacije u verzijama -700, -800 i -900 te 7 novih zrakoplova Boeing 737 MAX8. Na dugim linijama letjelo je 10 zrakoplova Boeing 777-300ER (na slici gore), 4 zrakoplova Airbus A330-300 (na slici dolje) i 14 zrakoplova Airbus A330-200. Na kratkim regionalnim linijama letjelo je čak 25 zrakoplova ATR-72.

 

Poletio prvi A319neo sa PW motorima

Zrakoplov Airbus A319neo, najnovija inačica iz serije zrakoplova A320neo, prvi put je poletio na testnom letu pogonjen Pratt & Whitney GTF motorima. Poletio je iz Tolousea 25.4.2019. u 12.30 i sletio u 15:20. Posadu na tom letu su činili: kapetan Philippe Castaigns, prvi časnik Shaun Wildey te testni inženjeri Frank Hohmeister, David O’Nions i Cedric Favrichon.

S tim zrakoplovom serijskog broja MSN6464 obavljat će se intenzivna testiranja u svrhu dobivanja certifikata plovidbenosti s P&W GTF motorima do četvrtog kvartala 2019. godine. A319neo pogonjem s CFM LEAP-1A motorima započeo je s testnim letovima 31.3.2017. godine te je certificiran od FAA/EASA-e u prosincu 2018. godine.

f_800_450_16119285_00_images_Airbus_Airbus_A319neo_Foto_Airbus.png

Foto: © Airbus

 

Svibanj

Obojan prvi JAL A350-900

Prvi zrakoplov Airbus A350 XWB namijenjen Japan Airlinesu (JAL, Oneworld Alliance) izašao je iz hale za bojanje u francuskom gradu Touluseu. Prvi zrakoplov koji će biti isporučen JAL-u inačica je A350-900 i imat će posebni crveni logotip na trupu zrakoplova. Na zrakoplovu će se nastaviti testiranja na zemlji i u zraku prije isporuke JAL-u početkom ljeta ove godine. JAL je naručio ukupno 31 zrakoplov A350 XWB, od kojih su 18 zrakoplova A350-900 te 13 zrakoplova A350-1000. A350-900 će biti inicijalno namijenjen za domaće rute diljem Japana, a ti zrakoplovi će imati kapacitet od 369 sjedala raspoređenih u tri razreda.

 

ACJ319neo oborio rekord tijekom testnog leta

Prvi ACJ319neo uspješno je završio testni let 26.04.2019. godine koji je trajao 16 sati i 10 minuta te time postavio novi rekord za najduži let zrakoplova iz A320 serije kojim su upravljali Airbusovi piloti (dosadašnji rekord je držao let Santiago – Pariz koji je trajao 15 sati i 15 minuta sa zrakoplovom ACJ319 1999. godine). Rekordni let je krenuo iz Toulusea do sjevernog dijela Grenlanda i nazad. Tijekom leta se simuliralo odlazak na alternaciju pod ETOPS 180 (Extended range twin-engine operations). Zrakoplov će biti isporučen njemačkom zračnom prijevozniku K5 Aviation u idućim mjesecima, nakon što se obave sva testiranja. “želimo prevesti naše putnike do njihovih konačnih odredišta koristeći najbrže rute te pritom pružiti nenadmašnu udobnost i uslugu. Dojmljivo je vidjeti tako veliki dolet zrakoplova iz prve ruke,” rekao je predsjednik K5 Aviationa i šef pilota Erik Scheidt koji je nazočio testnom letu. ACJ319neo od K5 Aviationa je opremljen sa 5 dodatnih spremnika za gorivo u teretnom dijelu zrakoplova. Airbus je zaprimio 14 narudžbi za privatne zrakoplove iz A320neo serije.

 

Fiji Airways će u floti imati A350 XWB

Fiji Airways će za proširenje svoje međunarodne mreže odredišta koristiti zrakoplov Airbus A350 XWB. Putem leasinga iznajmit će dva zrakoplova Airbus A350-900 od leasing kuće iz Dubaia, DAE Capitala, te time postati njihov najnoviji kupac. U svojoj floti ims zrakoplove Airbus A330 te je nabavka zrakoplova A350 XWB bila očekivani razvoj događaja zbog zajedničkog Type Raiting-a koji dijele zrakoplovi A330 i A350. Zajednički Type Raiting za pilote koji su trenirani za letenje na zrakoplovima A330 znači kako moraju proći samo ”trening razlike” kako mogli upravljati zrakoplovom A350 XWB. To ujedno znači veliku uštedu u troškovima i pruža operativnu fleksibilnost. Zrakoplov Airbus A350-900 u floti Fiji Airwaysa će biti konfiguriran s ukupnim kapacitetom od 334 sjedala, od čega će ih 33 biti u poslovnom razredu te 301 u ekonomskom. Sjedala u poslovnom razredu će se moći razvući u potpuno ravni krevet. Zrakoplov će se koristiti na postojećim rutama između Fiji-ja i Australije, odnosno Sjedinjenih Američkih Država te na potencijalnim novim rutama.

 Fiji Airways A350-900

Foto: © Airbus

 

Uskoro kraj proizvodnje Airbusa A330ceo

Svakim danom sve je bliži kraj proizvodnje zrakoplova Airbus A330ceo (Current Engine Option). Dobiva nasljednika u zrakoplovu A330neo (New Engine Option) te smo napravili pregled tržišta za zrakoplov Airbus A330ceo, odnosno tko će dobiti posljednje primjerke.

Zrakoplov A330ceo se izrađuje u dvije inačice, manja A330-200 i veća A330-300. Zanimljivo je bilo predviđanje kako će dolazak na tržište zrakoplova Boeing 787 ugasiti prodaju A330, no, unatoč tome, A330 se održao na tržištu i do danas ih je isporučeno više od 1.400 u obje inačice. Koristi se za kratke regionalne letove, primjerice Qatar Airways leti s njim na ruti Doha – Kuwait City gdje let traje malo više od jednog sata, ali mu nisu strani ni longhaul letovi poput Aerolineas Argenitnasove rute Rim – Buenos Aires gdje let traje i preko 14 sati. Najveći dio prijevoznika ima raspored sjedala 2-4-2 u ekonomskom razredu koji je odlično prihvaćen dok dio prijevoznika ima raspored 3-3-3.

 

Star Alliance proglašen zrakoplovnom udrugom godine – Air Transport Awards 2019

Star Alliance proglašen je zrakoplovnom udrugom godine, treći put zaredom, na jučerašnjoj dodjeli nagrada Air Transport Awards 2019. Ovim se nagradama prepoznaje izvrsnost i inovativnost u različitim kategorijama zrakoplovnoga sektora. Pobjednici su proglašeni na posebnoj dodjeli nagrada, koja je sinoć održana u grčkom gradu Ekali. Žiri zrakoplovnih stručnjaka odabrao je Star Alliance zbog iznimnoga doprinosa putničkoj industriji. Jeffrey Goh, izvršni direktor Star Alliancea, rekao je: - Ovo važno priznanje svjedoči o našoj trajnoj posvećenosti poboljšanju korisničkoga iskustva. Riječ je upravo o srži onoga što radimo i želim zahvaliti našim korisnicima na kontinuiranoj odanosti i povjerenju. Iznimno smo ponosni što prestižne nagrade Air Transport Awards kontinuirano prepoznaju postignuća više od 447.000 zaposlenika obitelji Star Alliancea. S obzirom na to da su digitalne aplikacije sve prisutniji element korisničkoga iskustva, i dalje nastavljamo s inovacijama te usvajajanjem i primjenom novih tehnologija kako bi korisničko iskustvo bilo nesmetano, čak i u slučaju promjena u planiranom putovanju. Air Transport Awards jedine su strukovne nagrade (industry to industry) koje se dodjeljuju od 2012. godine, a prepoznaju najbolje kompanije i pojedince koji pridonose unapređenju i razvoju zračnoga prometa diljem svijeta.

 

Air Macau predstavio prvi A320neo

Air Macau je predstavio svoj prvi zrakoplov Airbus A320neo na ceremoniji održanoj na međunarodnom aerodromu Macau. Ovaj zrakoplov je 21. Airbusov zrakoplov u floti Air Macaua.

Flota Air Macaua se sastoji od:

 • 4x Airbus A319ceo
 • 6x Airbus A320ceo
 • 10x Airbus A321ceo

Airbus će Air Macauu isporučiti ukupno 8 dodatnih zrakoplova A320neo i A321neo u svrhu obnove flote i otvaranja novih odredišta.

Zrakoplov Airbus A320neo će imati kapacitet od 158 sjedala od čega 8 u poslovnom, a 150 u ekonomskom razredu. Zrakoplov je odabran zbog svoje odlične ekonomičnosti, udobnosti i doleta te će letjeti na regionalnim rutama Air Macaua.

 

Azul dobio prvi Airbus A330neo

Prvi A330neo u Americi isporučen je Azul Linhas Aéreasu putem leasinga preko leasing kuće Avolon. Azul Linhas Aéreas je tako postao i prvi zračni prijevoznik iz Sjeverne i Južne Amerike koji će u svojoj floti imati A330-900. Ovaj zrakoplov je prvi od 15 naručenih za leasing kuću Avolon. Azul će taj zrakoplov koristiti na međunarodnim rutama prema Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Zrakoplov je konfiguriran s 298 sjedala u tri razreda od kojih je 34 u poslovnom, 96 u „Xtra“ ekonomskom i 168 u ekonomskom razredu.

Azul Airbus A330-900

Foto: © Airbus

 

Airbus slavi isporuku 12.000 zrakoplova

Airbus slavi isporuku 12.000 zrakoplova u svojoj pedesetljetnoj povijesti. Slavljenički zrakoplov je A220-100, proizveden u Mirabelu u Kanadi te predan zračnom prijevozniku iz Sjedinjenih Američkih Država - Delti Air Lines. Zrakoplov je dvanaesti A220 zrakoplov isporučen Delta Air Linesu, a prvi A220 im je isporučen u listopadu 2018. godine. Delta je krenula u veljači 2019. godine s redovitim letenjem sa zrakoplovom A220. S 90 naručenih zrakoplova, Delta je najveći kupac zrakoplova A220 u Sjevernoj Americi te ujedno i prvi zračni prijevoznik koji je počeo redovito letjeti s tim zrakoplovom u Sjedinjenim Američkim Državama. Airbus je isporučio svoj prvi zrakoplov A300B2 Air Franceu 1974. godine. Do 2010. godine Airbus je isporučio 6.000 zrakoplova, a za taj broj im je trebalo 36 godina od prve isporuke. Zadnjih godina se broj isporuka nastavlja povećavati pa je Airbusu za novih 6.000 isporučenih zrakoplova trebalo svega devet godina te je 20.5.2019. godine dosegnut broj od 12.000 isporučenih zrakoplova.

 

Boeing je ažurirao MCAS softver na 737 MAX

Boeing je dovršio ažuriranje softvera za svoj zrakoplov 737 MAX zajedno s testiranjima u simulatoru i testnim letovima. Do sada je obavio više od 360 sati testiranja ažuriranog sustava MCAS na 207 letova. Boeing sad još i dodatno informira FAA (Federal Aviation Administration) s podacima koji uključuju pojedinosti o tome kako piloti reagiraju na upravljanje zrakoplovom u različitim scenarijima tijekom leta. Nakon što će svi zahtjevi biti adresirani, Boeing će raditi zajedno s FAA na definiranju termina za certifikaciju. “Sa sigurnošću kao našim prioritetom, kompletirali smo sve testne letove našeg ažuriranog softvera i spremni smo za finalno certificiranje. Predani smo u pružanju svih potrebnih informacija prema FAA i ostalim globalnim regulatornim agencijama te želimo neka sve bude u najboljem redu. Sa sigurnošću možemo reći da će zrakoplov 737 MAX s ažuriranim MCAS softverom biti jedan od najsigurnijih zrakoplova na svijetu. Nesreće koje su se dogodile samo su intenzivirale našu predanost prema sigurnosti, kvaliteti i integritetu jer znamo da životi ovise o tome što mi radimo.“, rekao je predsjednik Boeinga Dennis Muilenburg. Dodatno, Boeing je razvio poboljšani sustav treniranja pilota i edukativnih materijala koji su na evaluaciji kod FAA, globalnih regulatora i zračnih prijevoznika za povratak 737 MAX u redoviti promet. To uključuje i brojne konferencije diljem svijeta.

f_800_450_16119285_00_images_Boeing_MAX8.jpg

Foto: © Boeing

 

Delta preuzela svoj prvi Airbus A330-900

Delta Air Lines je preuzela svoj prvi Airbus A330-900, prvi od 35 naručenih zrakoplova A330neo. Delta je ujedno i launch customer za zrakoplov A330-900. U studenome 2014. godine naručili su ih 25, a prošle godine dodatnih 10. S novim A330-900, Delta sada u svojoj floti posjeduje najnovije Airbusove širokotrupne zrakoplove. Uz spomenuti novi A330-900, ima i 13 zrakoplova A350-900 uz još 12 naručenih. Trenutačno u floti ima više od 265 Airbusovih zrakoplova s više od 270 naručenih od istog proizvođača. Svoje A330-900 će bazirati na aerodromu Seattle-Tacoma International Airport te će od tamo letjeti prema Šangaju, Seoulu i Tokyo Nariti. Ukupni kapacitet Deltinog A330-900 iznosi 281 sjedalo, od čega su 29 sjedala u poslovnom razredu, 28 u premium ekonomskom, 56 u ekonomskom s većim razmakom između sjedala, te 168 u standardnom ekonomskom razredu.

 

Njemačka kupuje tri ACJ350

Njemačka vlada je naručila 3 zrakoplova ACJ350-900 XWB te je tako postala prva država kupac te inačice zrakoplova koju su do sad naručivali samo privatni kupci. Zrakoplov će biti namijenjen za razne svrhe poput prijevoza državnika, prijevoza vojnika ili medicinske evakuacije. Isporuka prvog zrakoplova je planirana za 2020. godinu dok će iduća dva zrakoplova biti isporučena 2022. godine. Kabina će imati mogućnost brze prenamjene, moći će se dodavati ili uklanjati pregrade, sjedala te ostala oprema kako bi kabina zrakoplova bila spremna za potrebnu namjenu u tom trenutku. ACJ350-900 XWB u konfiguraciji sa 25 sjedala ima dolet od 11.100 nautičkih milja, odnosno 20.550 kilometara ili više od 22 sata leta u ultra-long range inačici.

 Airbus A350-900

Foto: © Airbus

 

Airbus objavio poboljšanje performansi za A220

Airbus je objavio kako će njegob zrakoplov A220 od druge polovice 2020. godine omogućavati povećan dolet. Dolet zrakoplova A220 bit će povećan za 450 nautičkih milja, odnosno približno 830 kilometara čime se otvaraju nove mogućnosti za duže letove tim zrakoplovom za zračne prijevoznike diljem svijeta. A220 će imati povećani MTOW (maximum take-off weight / najveća masa uzlijetanja) za 2.268 kilograma. Povećanje maksimalne težine uzlijetanja omogućit će povećanje doleta na 3.350 nautičkih milja, odnosno 6.204 kilometra za inačicu A220-300, te na 3.400 nautičkih milja odnosno 6.300 kilometara za inačicu A220-100.

“U skladu s Airbusovom tradicojom, neprestano poboljšavamo naše proizvode. Novi MTOW će omogućiti zračnim prijevoznicima doseg novih tržišta koja nije moguće povezivati s drugim uskotrupnim regionalnim zrakoplovima”, rekao je Christian Scherer, Chief Commercial Officer, Airbus.

MTOW za A220-100 iznosi 60,8 tona, dok je za A220-300 67,6 tona. S novim povećanjem od 2,3 tone MTOW će za A220-100 narasti na 63,1 tonu te za A220-300 na 69,9 tona.

 

Lipanj

Novi osmjeh Star Alliancea

Star Alliance je najavio da u svoju globalnu mrežu planira priključiti THAI Smile Airways kao pridruženoga partnera. Na sastanku održanome na marginama 75. godišnje skupštine IATA-e u Seoulu, izvršni direktor Star Alliancea odobrio je prijavu kompanije THAI Smile Airways za uključenje u model pridruženog partnerstva Star Alliancea.

 

IATA i Star Alliance proširuju suradnju kako bi poboljšali putničko iskustvo

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) i Star Alliance obnovili su suradnju na provjeri putničkih dokumenata radi poboljšanja putničkoga iskustva. Prigodom svečanoga potpisivanja na IATA-inoj 75. općoj godišnjoj skupštini u Seoulu, Star Alliance i IATA dogovorili su da će se IATA-ino rješenje Timatic AutoCheck i dalje koristiti u automatiziranoj provjeri dokumenata (ADC) u radu članova Star Alliancea.

IATA-in Timatic AutoCheck omogućuje korisnicima Star Alliancea da se prijave za letove na šalterima u zračnim lukama ili putem interneta zbog provjere valjanosti dokumenata do krajnjeg odredišta, uključujući i tranzitne točke, prije samoga početka putovanja. Time se omogućuje nekoliko značajnih koristi:

 • sprečavanje neugodnih i stresnih situacija za putnike zbog potencijalne zabrane ulaska u državu dolaska zbog nevaljanih dokumenata ili isprava koje nedostaju;
 • omogućavanje nesmetanog iskustva kada putovanje obuhvaća različite prijevoznike; putnici se više neće morati javljati agentu radi provjere dokumenata na tranzitnim točkama;
 • izbjegavanje kazni za zrakoplovne prijevoznike za prijevoz putnika koji nemaju dozvolu ulaska.

 

Air New Zealand kupuje 787-10 Dreamliner

Boeing i Air New Zealand objavili su planove zračnog prijevoznika o kupnji 8 primjeraka najvećeg zrakoplova iz Boeingove 787 Dreamliner serije. Radi se o zrakoplovima 787-10 ukupne vrijednosti 2,7 milijardi USD prema kataloškim cijenama. Prijevoznik poznat po svojoj globalnomj mreži odredišta i long range letovima, očekuje odlično uklapanje tog zrakoplova u svoju postojeću flotu zrakoplova 787-9 i 777, a pružit će i veći kapacitet te veću učinkovitost za rast poslovanja.

„Ovo je ogromna i važna odluka za našeg prijevoznika. 787-10 omogućava 15 % više prostora za putnike i teret u odnosu na 787-9, ovo ulaganje kreira platformu za naš strateški cilj i otvara nove mogućnosti. Radili smo naporno s Boeingom kako bi 787-10 mogao odrađivati naše long haul letove, primjerice kao letove koje sada obavlja postojeća flota zrakoplova 777-200ER“, rekao je glavni direktor Air New Zealanda.

Air New Zealand je bio launch customer za 787-9 i do danas ih u floti posjeduje 13. S dodatnim 787-9 koji stiže uskoro te sa 787-10, u budućnosti će flota Dreamlinera u Air New Zealandu narasti na 22 zrakoplova. Uz Dreamlinere, Air New Zealand u širokotrupnoj floti posjeduje i sedam zrakoplova 777-300ER te osam zrakoplova 777-200ER koji će biti zamijenjeni zrakoplovima 787-10.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Air_New_Zealand_ANZ-78710_Foto_Boeing.png

Foto: © Boeing

 

La Compagnie poletio preko Atlantika s A321neo

Prvi Airbus A321neo francuskog zračnog prijevoznika La Compagnie kreće u svoje prve transatlantske redovite letove 6.6.2019. godine. Povezivat će Pariz Orly i Newark Liberty International Airport. Dodatno će se uvesti let između Nice i Newark Liberty International Airporta pet puta tjedno. Zrakoplov A321neo nabavljen je putem leasinga preko leasing kuće GECAS. La Compagnieov A321neo pogonjen je s dva motora CFM International LEAP 1A. La Compagnieu će Airbus isporučiti dva zrakoplova A321neo. Putnička kabina zrakoplova ima kapacitet od 76 sjedala samo u poslovnom razredu, a putnici mogu uživati u velikoj udobnosti te besplatnom pristupu internetu.

 

Švicarska Germania Flug preimenovana u Chair Airlines

Germania Flug (GM/GSW) je preimenovana u Chair Airlines (GM/GSW) i isto će promjeniti i službeni naziv iz Germania Flug AG u Chair Airlines AG od 1. srpnja 2019. godine. Švicarski turistički zrakoplovni prijevoznik izjavio je da njegovo novo ime "predstavlja sjedište u zrakoplovu koje prodajemo kao zrakoplovni prijevoznik": ime sadrži slova "ch" koja predstavljaju Švicarskuzajedno s riječi "airkoja predstavlja zrakoplovnu tvrtku.

Prvi od tri zrakoplova Airbus A319-100 već je dobio novo bojanje dok će druga dva zrakoplova biti prebojana uskoro. Zrakoplovni prijevoznik izjavio je da preimenovanje neće voditi k promjenama u poslovnom modelu. Turoperatori su uvijek bili njegovi glavni korisnici, što tvrtka želi i zadržati. Cilj novog imena je povećati broj punika koji će kupovati individualne aviokarte.

Chair Airlines leti na redovitim rutama prema sljedećim odredištima: Antalya, Beirut, Burgas, Calvi, Heraklion, Hurghada, Kos, Larnaca, Palma de Mallorca, Marsa Alam, Rhodes, Sharm el Sheikh i Zadar u ljetnom redu letenja 2019. godine. Također leti iz Prištine, Ohrida i Skopja u suradnji s turoperatorom Air Prishtina.

Chair Airlines je u 49.99 postotnom vlasništvu poljske zrakoplovne tvrtke Enter Air (E4/ENT).

Chair Airlines Airbus A319

Foto © Chair Airlines 

 

Novi A321XLR može povezati Zagreb i New York

S vrlo pozitivnom povratnom informacijom sa tržišta, Airbus je odlučio lansirati novi A321XLR (Xtra Long Range) kao nadogradnju svoje A321neo obitelji.

Prva isporuka se očekuje 2023. godine, a zrakoplov će nuditi dolet od 4.700 nautičkih milja, odnosno 8700 kilometara, što je u udnosu na „LR“ inačicu povećanje doleta od 15 %.

S takvim povećanim doletom, zračni prijevoznici će biti u mogućnosti letjeti sa štedljivim uskotrupnim zrakoplovom na dužim i manje popularnim rutama kojima su do sada mogli letjeti samo sa širokotrupnim zrakoplovima. To će omogućiti otvaranje mnogih novih ruta poput povezivanja Idije i Europe, Kine i Australije, nove duže transatlantske rute koje ne može dosegnuti „LR“ inačica.

XLR razlike: novi središnji spremnik za gorivo u stražnjem dijelu zrakoplova za povećanu količinu goriva koju zrakoplov može ponijeti, modificirani stajni trap za povećani MTOW (maximum take-off weight) koji će iznositi 101 tonu, optimizirano krilo kako bi se uščuvale iste performanse na polijetanju. Novo optimizirani stražnji spremnik za gorivo ima veći kapacitet od opcijskig dodatnog središnjeg spremnika za gorivo na dosadašnjim inačicama te će se time osloboditi više mjesta u teretnom prostoru zrakoplova.

 

Star Alliance četvrtu godinu zaredom proglašen najboljom udrugom avioprijevoznika

Četvrtu godinu zaredom Star Alliance proglašen je najboljom udrugom avioprijevoznika na dodjeli nagrada Skytrax World Airline Awards, a Star Allianceov prestižni putnički salon u Los Angelesu petu je godinu zaredom proglašen najboljim. Nakon primanja nagrade na 53. Paris Air Showu, izvršni direktor Star Alliancea Jeffrey Goh izjavio je: - Ova nagrada ne bi bila moguća bez povjerenja i odanosti stotina milijuna korisnika, koji u mreži Star Alliancea putuju svake godine. Koristim ovu prigodu da im svima zahvalim. Njihovo povjerenje u ono što nudimo donijelo nam je nagradu za najbolju udrugu avioprijevoznika četvrtu godinu zaredom i potvrda je naših nastojanja i inovacija kojima unapređujemo njihovo iskustvo. Goh je istaknuo i “trud i posvećenost radne snage Star Alliancea, koja kontinuirano radi na poboljšanju korisničkog zadovoljstva i besprijekornog iskustva korisnika. Gradimo zadovoljstvo na temelju više od 430.000 zaposlenika iz 28 avioprijevoznika u našem članstvu, pružajući korisniku holističko iskustvo kakvom nema premca.” Nagrade World Airline Awards uvedene su 1999. godine kako bi se ispitalo zadovoljstvo korisnika na globalnoj razini. Putnici diljem svijeta glasuju u sklopu najvećeg istraživanja zadovoljstva korisnika i odlučuju o dobitnicima nagrada. Star Alliance bio je prvo udruženje, koje je primilo nagradu Best Alliance Award otkako je ta kategorija uvedena 2005. godine. Putnici iz više od 100 država sudjelovali su u posljednjem istraživanju, a obrađeno je više od 21,65 milijuna odgovora. U rezultatima ankete obuhvaćeno je više od 300 zrakoplovnih kompanija.

 

Povratak u budućnost: De Havilland Canada Q400

Iako je prilično brzo bila izgurana s naslovnica mnogo većim i dalekosežnijim događajima u svijetu, vijest da je Bombardier Aerospace odlučio prodati cijeli Dash 8 program ipak zaslužuje (barem ograničen) povratak u medijski prostor. Dijelom je to zbog ironičnog preobrata u Bombardierovim zrakoplovnim ambicijama, no, većinom zbog iznenadnog "uskrsnuća" jednog od najpoznatijih imena kanadske zrakoplovne industrije: De Havilland Canada. Usprkos činjenici da ovaj novi DHC nema previše dodirnih točaka s „onim pravim” te većinu svoje trenutačne slave duguje čistoj nostalgiji, svejedno je ovo bio neočekivan potez, uslijed čega smo se na ovogodišnjem Paris Air Show zaputili do izložbenog prostora tvrtke kako bi vidjeli što je što...

Nomen est omen?

No, prije samog početka, potrebno je ukratko razjasniti pomalo zbunjujuće obiteljsko stablo današnjeg Q400. Dash 8 kao tip nastao je početkom 80-ih kao osmi proizvod tvrtke De Havilland Canada, uslijed čega je dobio ime De Havilland Canada DHC-8 Dash 8. Prva inačica koja je ušla u proizvodnju bio je osnovni (i danas rijedak) model 100 (DHC-8-100) iz 1983. godine koji je mogao primiti do 38 putnika.

Sredinom 80-ih, vlada pokrajine Quebec, stvarni vlasnik tvrtke, odlučuje ju privatizirati u pokušaju da spriječi rast njenih nezanemarivih gubitaka. Već 1986. godine, DHC će tako prijeći u ruke Boeinga pod čijim patronatom će 1987. biti predstavljen veći model 300 (DHC-8-300), kapaciteta do 56 putnika. Usprkos promjeni vlasništva, svi proizvodi DHC game su se nastavili prodavati isključivo pod brendom De Havilland Canada te se stoga nikad nije pojavio Boeing DHC-8.

Dolaskom 90-ih, DHC će, pak, postati žrtvom spora između Boeinga i kanadske vlade oko kupovine A320 te će već 1992. godine, i dalje u gubicima, prijeći u ruke koncerna Bombardier u čijem vlasništvu se već nalazila druga ikona kanadskog zrakoplovstva, Canadair. Prvi potez novog vlasnika je bio uvođenje modela 200 (DHC-8-200) iste te godine, u srži 100-tke s više snage, većim težinama i poboljšanom unutrašnjošću (štoviše, 200 će ubrzo i zamijeniti model 100 u proizvodnji).

Uslijed naglog porasta cijena nafte na repovima Prvog zaljevskog rata, Bombardier je sredinom 90-ih uvidio postojanje tržišne niše za veliki turboprop visokih brzina koji bi na kraćim rutama mogao konkurirati tadašnjim regionalnim mlažnjacima, ali uz samo dio njihove potrošnje i općih troškova eksploatacije. Kako bi što više ubrzao i pojeftinio razvoj, Bombardier je 1997. uzeo model 300, produljio mu trup kako bi mogao primiti do 78 putnika, te njegove PW123 motore od 2.500 KS zamijenio dvostruko jačim PW150. Marketinški odjel tvrtke je ovaj novi zrakoplov odmah krstio kao Bombardier Q400; no, budući da je na papiru ostao u uporabi DHC sustav oznaka, legalno je ovaj model postao Bombardier DHC-8-400. Usprkos uvriježenom mišljenju, ime De Havilland Canada DHC-8-400 nikad nije koristilo za vremena Bombardiera.

Problemi oko imena su se ponovo aktualizirali u lipnju 2019. godine kad je Dash 8 obitelj treći put promijenila vlasnika. Iako se često navodilo da je završila u rukama tvrtke Viking Aircraft (koja već posjeduje sve od DHC-1 do DHC-7), stvarni kupac je zapravo bila investicijska kuća Longview Aviation Capital koja je ujedno i vlasnik Vikinga. Kako bi lakše upravljali cijelom svojom gamom, Longview je ubrzo osnovao novu jedinicu imena De Havilland Aircraft of Canada Ltd koja je (barem zasad) zadužena isključivo za upravljanje Dash 8 programom. U vidu toga, Q400 je tek sad uistinu i postao De Havilland Canada DHC-8-400.

(oznaka Q je također kamen spoticanja te se često veže isključivo uz model 400. No, u stvarnosti ona označava da je zrakoplov opremljen Active Noise and Vibration Supression sustavom tj. ANVS-om, koji je prvi put uveden 1996. godine te ponuđen na svim Dash 8 inačicama koje su tad bile u proizvodnji. Tako uz Q400 postoje još i Q300 te Q200)

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Bombardier_AR_-_naslovna.jpg

Foto © Boran Pivčić 

 

EVA Air dobila prvi Boeing 787-10

Eva Air slavi svoj prvi zrakoplov Boeing 787-10 Dreamliner od 20 primjeraka koji će im biti isporučeni, a koje će koristiti na rutama s velikim brojem putnika unutar Azije. Do sada je Eva Airu isporučeno četiri zrakoplova Boeing 787-9. Eva Air ove godine slavi 30 godina od svog osnutka.

„787-10 nudi 15 % veći putnički kapacitet te veći kapacitet za teret u odnosu na naše zrakoplove 787-9 pa će nam taj dodatni kapacitet omogućiti istraživanje novih mogućnosti za budući rast na tržištima unutar Azije i Oceanije. Kao zračni prijevoznik s 5 zvjezdica, predani smo pružanju najbolje usluge našim putnicima i ti zrakoplovi će biti ključ našeg budućeg uspjeha", rekao je Steve Lin, predsjednik zračnog prijevoznika Eva Air.

Zrakoplov je izrađen od lakih kompozitnih materijala i pogonjen s GEnx motorima. Dugačak je 68 metara i ima kapacitet od 342 sjedala raspoređenih u dva razreda te 38 sjedala više u odnosu na 787-9.

 

China Southern Airlines preuzeo prvi Airbus A350-900

China Southern Airlines član globalnog udruženja zračnih prijevoznika SkyTeam, preuzeo je svoj prvi od 20 naručenih zrakoplova Airbus A350-900 te je tako postao najnoviji zračni prijevoznik s tim tipom longhaul dvomotornog širokotrupnog zrakoplova u svojoj floti.

Zrakoplov A350-900 China Southerna ima putničku kabinu podijeljenu u tri razreda s kapacitetom od 314 sjedala od čega je 28 sjedala u poslovnom razredu, 24 sjedala u premium ekonomskom razredu i 262 sjedala u ekonomskom razredu. Zračni prijevoznik će inicijalno koristiti taj zrakoplov na domaćim letovima između Guangzhoua i Šangaja te Pekinga. Nakon faze testiranja i upoznavanja posada s novim tipom zrakoplova na domaćim rutama, A350-900 China Southerna će krenuti na međunarodne rute.

 

Srpanj

Azores Airlines preuzeo prvi Airbus A321LR

Azores Airlines, zračni prijevoznik baziran na Azorima, preuzeo je svoj prvi od tri zrakoplova A321LR. Zrakoplovi su nabavljeni putem leasing kuće Air Lease Corporation (ALC). Tako je Azore Airlines te postao još jedan novi zračni prijevoznik s long-range uskotrupnim zrakoplovom.

Zrakoplov je pogonjen s CFM International LEAP-1A motorima. Kapacitet zrakoplova iznosi 190 sjedala u dva razreda, 16 sjedala u poslovnom te 174 sjedala u ekonomskom razredu.

S novim A321LR Azores Airlines će nastaviti širiti svoju mrežu odredišta u Europi i na transatlantskim odredištima u Sjevernoj Americi.

Azores Airlines u svojoj floti ima 5 zrakolova iz Airbus A320 serije, od toga tri zrakoplova A320ceo i dva zrakoplova A321neo. Zrakoplovi A321neo su se pridružili floti prošle godine.

Azores A321LR

Foto: © Airbus

 

Lion Air je postao prvi prijevoznik u azijsko-pacifičkoj regiji s A330neo u floti

Indonezijski zračni prijevoznik Lion Air preuzeo je svoj prvi zrakoplov Airbus A330-900 te je time postao prvi prijevoznik iz azijsko – pacifičke regije koji u svojoj floti ima A330neo. Zrakoplov je nabavljen putem leasing kuće BOC Aviation. Ima naručeno 10 zrakoplova A330neo. Svoje će A330neo koristiti na longhaul rutama iz indonezijskih gradova. Koristit će ih ii za prijevoz hodočasnika iz indonezijskih gradova, primjerice Makassara, Balikpapaan i Surabaya do gradova Jeddah i Medine u Saudijskoj Arabiji. Ti letovi mogu trajati i preko 12 sati. Kapacitet Lion Airovog zrakoplova A330-900 je 436 sjedala u jednom razredu.

 

Atlantic Airways preuzeo svoj prvi A320neo

Atlantic Airways nacionalni zračni prijevoznik Farskih otoka preuzeo je svoj prvi zrakoplov Airbus A320neo (MSN8918). Zrakoplov je nabavljen preko leasing kuće Air Lease Corporation (ALC). Atlantic Airwaysov A320neo je pogonjen s CFM International LEAP-1A motorima i putnička kabina zrakoplova je konfigurirana u jedan razred. S novim zrakoplovom u floti, Atlantic Airways će nastaviti razvijati svoju europsku mrežu odredišta. Taj zračni prijevoznik je Airbusov kupac od 2008. godine, a flota im se satoji od 3 Airbusova zrakoplova, dva A319 i jednog A320. Uz ovaj, prvi isporučeni A320neo, u flotu bi im se trebalo pridružiti još dva takva zrakoplova.

 

 
Gledatelji na Royal International Air Tattoo, jednom od najvećih svjetskih aeromitinga, imali su priliku uživati u pogledu na prelet British Airwaysovog Jumbo Jeta i akrobatske grupe Red Arrows. Let BA100 je predvodio prelet na aeromitingu Royal International Air Tattoo praćen s 9 Hawk zrakoplova koji pripadaju Royal Air Force Aerobatic Teamu. Prilikom praćenja, Red Arrowsi su ispuštali crveni, plavi i bijeli dim koji predstavljaju boje British Airwaysa. Britishev Boeing 747 je obojan u boje svojeg prethodnika, zračnog prijevoznika British Overseas Airways Corporation (BOAC) povodom stote obljetnice British Airwaysa. Kapetn Richard Allen-Williams je upravljao Boeingom 747 tijekom leta, a zajedno s njim u pilotskoj kabini bili su još i kapetan Simon Scholey, kapetan Jonny Lutton i prvi časnik Tom Perrins.
 
f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_British_Airways_British_and_RedArrows_BA_and_RedArrows1_Foto_British_Airways.png

Foto: © British Airways

 

Kolovoz

airBaltic predstavio posebno „Litavsko“ bojanje svojeg A220

Zbog povećanja potražnje na airBalticovim letovima u Litvi, airBaltic je posvetio posebno bojanje jednog svojeg zrakoplova Airbus A220-300 Litvi. AirBalticov Airbus A220-300 s registracijom YL-CSK nosi boje litavske zastave i nazvan je prema glavnom gradu, Vilniusu. Martin Gauss, predsjednik airBaltica, izjavio je: „Ponosni smo što pružamo najbolju povezanost prema baltičkim zemaljama. Danas nudimo više od 80 letova iz te regije. Mi smo predani baltičkim državama i nastavit ćemo rast pomažući razvoj Latvije, Litve i Estonije. Sada zastave svih tri dražava ponosno lete nebom (airBaltic je obojao tri zrakoplova u boje zastava).“

„Magnetic MRO tim isporučito je airBalticu ovaj prekrasno obojani zrakoplov. Ovakav projekt pokazuje izvrsnu suradnju, dijeljenje iskustava i jaku vezu između tih dviju tvrtki. Za kreiranje ovog posebnog bojanja, 15 radnika je radilo dan i noć te su potrošili 1.000 sati rada. Prilikom bojanja zrakoplova potrošeno je 250 litara boje i laka, a sloj boje je debljine 120 mikrona, odnosno 0,12 milimetara“, rekao je Kaspars Podins, menadžer u Magnetic MRO.

Tijkom prvih 6 mjeseci 2019. godine, airBaltic je prevezao preko 240.000 putnika u i iz Litve. Zračni prijevoznik je prevezao 20% više putnika iz Litve prema Europi, Skandinaviji i Bliskom Istoku u odnosnu na isto razdoblje prošle godine. Od zimskog reda letenja, airBaltic će bazirati jedan svoj novi zrakoplov Airbus A220-300 u Vilnius.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_airBaltic_airBaltic_A220_300_Foto_c_airBaltic.png

Foto: © airBaltic

 

AirAsia preuzela prvi A330neo

AirAsia je preuzela svoj prvi zrakoplov Airbus A330neo koji će se naći u floti njihove podružnice AirAsia X Thailand. Zrakoplov je nabavljen preko leasing kuće Avolon i to je prvi od dva zrakoplova A330neo koji će se pridružiti floti tog prijevoznika do kraja ove godine.

AirAsia X će zrakoplov bazirati na Bangkok Don Mueang International Airport u Tajlandu te će pomoći zračnom prijevozniku u rastu i povećanju mreže odredišta prema ključnim tržištima poput Australije, Japana i Južne Koreje.

Zrakoplov A330-900 će biti konfiguriran u dva razreda s kapacitetom od 377 sjedala, od čega je u Premium razredu 12 sjedala (mogu se razvući u potpuno ravni krevet) i 365 sjedala u ekonomskom razredu.

AirAsia X u svojoj floti ima 36 zrakoplova Airbus A330-300 i trenutačno je najveći kupac zrakoplova A330neo sa 66 naručenih primjeraka.

 

Vietnam Airlines poletio sa svojim prvim 787-10 Dreamlinerom

Boeing je isporučio prvi od osam zrakoplova 787-10 Vietnam Airlinesu. Nabavljen je putem leasing kuće Air Lease Corportation (ALC). Vijetnamski nacionalni zračni prijevoznik planira s njim letjeti na rutama s velikim brojem putnika.

Novi Boeing 787-10 će odlično pristajati uz postojeću flotu zrakoplova 787-9 Vietnam Airlinesa. 787-10 je duži od 787-9 te može povesti 40 putnika više uz veću količinu tereta. Vietnam Airlinesovi 787-10 imaju kapacitet od 367 sjedala u dva razreda, 24 sjedala su u poslovnom razredu dok su 343 sjedala u ekonomskom. Uz njegovu večinu i nisku potrošnju goriva, 787-10 može letjeti i na dugim letovima, dolet zrakoplova iznosi 6.430 nautičkih milja, odnosno 11.910 kilometara te s tim doletom može pokriti više od 95% longhaul  letova na svijetu.

S isproukom Vietnam Airlinesu, 787-10 nastavlja povećavati svoju globalnu prisutnost. Više od 30 zrakoplova ovog tipa je isporučeno šestorici zračnih prijevoznika od prošle godine kad je zrakoplov ušao u komercijanu uporabu. Zračni prijevoznici šalju svoje 787-10 diljem svijeta, ali najviše u Aziju jer je tamo dom našlo više od polovice svih isporučenih 787-10.

 

Avianca Brasil napušta Star Alliance

Brazilska zrakoplovna tvrtka Ocean Air Linhas Aéreas S/A, sa sjedištem u São Paulu, koja je ranije poslovala kao Avianca Brasil, službeno će napustiti Star Alliance 1. rujna 2019. godine. Ocean Air povlači se poslije višemjesečne zaštite od stečaja i nakon što joj je brazilska agencija za civilno zrakoplovstvo ANAC povukla svjedožbu operatora zrakoplova (AOC - Air Operator Certificate). Star Alliance u kontinuitetu održava značajnu i dugotrajnu prisutnost na brazilskom tržištu od svog osnutka 1997. godine. Od 1. rujna 2019. u članstvu Star Alliance bit će 27 zrakoplovnih prijevoznika. Jeffrey Goh, izvršni direktor Star Alliancea, rekao je: - Učlanjenjem u Star Alliance 2015. godine, Avianca Brasil dala je važan doprinos ponudi našim korisnicima na brazilskom tržištu i žalimo zbog ovog nesretnog razvoja događaja. Želim naglasiti da izlazak Avianca Brasil ni na koji način ne utječe na članstvo Avianca S.A., našeg cijenjenog člana sa sjedištem u kolumbijskoj Bogoti, koji i dalje nastavlja značajno pridonositi udruzi na području Južne Amerike.

Jedanaest članica Star Alliancea nudi izravne letove u Brazil i iz Brazila: Air Canada, Avianca, Air China, Copa Airlines, Ethiopian Airlines, Lufthansa, SWISS, South African Airways, TAP Air Portugal, Turkish Airlines i United. Članice Star Alliancea zajedno nude 588 tjednih letova iz 11 odredišta u Brazilu do 17 čvorišta Star Alliancea te nude priključne letove u čak 738 međunarodnih odredišta, više nego ijedan drugi zrakoplovni savez. Službeni naziv prijevoznika je Oceanair Linhas Aéreas S/A, a prethodno je poslovala pod imenom Avianca Brasil.

 

Rujan

Francuski Aigle Azur prekinuo promet na redovitim linijama

Francuski zrakoplovni prijevoznik Aigle Azur (ZI/AAF) u petak, 6. rujna oko ponoći, prekinuo je promet na svim redovitim linijama. Tvrtka je prije nekoliko dana zatražila na sudu u Francuskoj zaštitu pred vjerovnicima. Ipak, dva zrakoplova koja su iznajmljena s posadama portugalskom nacionalnom zračnom prijevozniku TAP Portugal (TP/TAP), danas i dalje lete prema planiranom redu letenja što bi značilo da zrakoplovni prijevoznik još nije propao.

Aigle Azur osnovan je još davne 1946. godine. Od početka glavna operativna baza bila je na zračnoj luci Orly u Parizu. Počeo je promet s nekoliko zrakoplova Junkers JU-52, a a prva odredišta bila su u Tunisu i Libanonu. I danas je tržište vrlo slično. Odredišta su bila uglavnom u sjevernoj Africi, a najviše linija imao je za Alžir. Od 2012. godine u tvrtku je investirala kineska tvrtka HNA Group koja je vlasnik kineskog zrakoplovnog prijevoznika Hainan Airlinesa (HU/CHH) i još nekoliko manjih kineskih zrakoplovnih tvrtki. Nakon dolaska HNA grupacije u vlasništvo, proširili su mrežu odredišta na istok, najviše prema Rusiji i Kini.

U trenutku prekida prometa, u floti je bilo 8 zrakoplova Airbus A320, jedan Airbus A319 te dva zrakoplova Airbus 330-200. Ranije su koristili i zrakoplove Airbus A321, ali i zrakoplove Boeing 737 u verzijama 737-200, 737-300 i 737-400. Aigle Azur nije nikada imao redovitih linija prema Hrvatskoj, ali dolazio je na charter linijama najviše u Dubrovnik, ali i u Zadar. Charter linije koje su bile planirane za ovu godinu već su prema planu trebale završiti do kraja srpnja ove godine. Prema tome, u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do otkazanih letova nakon prekida prometa. Fotografija iz Dubrovnika u ovom članku je od prošle godine kada je u charter aranžmanu za Dubrovnik stiglo čak 5 Aigle Azurovih zrakoplova Airbus A320 istovremeno. 
 
Aigle Azur Airbus A320
 
Foto © Katarina Radović (DBV/2018)
 
 
 
Zračna luka Franjo Tuđman dobila je priznanje – visoke pohvale (highly commended) u kategoriji zračnih luka s manje od 4 milijuna putnika na 25. zrakoplovnom forumu „World Routes“, održanom u Adelaideu u Australiji. Dodjela godišnjih nagrada World Routes Awards održana je u Kongresnom centru Adelaide 23. rujna 2019. godine. Riječ je o nagradama koje su visoko cijenjene u zrakoplovnoj industriji zbog prepoznavanja marketinških usluga koje podržavaju nove i postojeće usluge zračnih luka, kao i izvrsnosti i inovacija u razvoju ruta.
Zagrebačka zračna luka protekle je godine zabilježila 3,34 milijuna putnika što je rast od 8 %, nastavno na rast od 12 % zabilježen u 2017. godini. Nakon ulaska Emiratesa na tržište u 2017. godini, iz Zagreba su u 2018. godini, uz postojeće kompanije, s letovima započela tri nova prijevoznika, od kojih dva operiraju na dugim letovima, te je uvedeno nekoliko novih destinacija. Najprije je u travnju Aegean Airlines uveo izravne letove prema Ateni, a zatim je Croatia Airlines otvorila dvije nove destinacije, Dublin i Mostar. U lipnju je Air Canada Rouge svojim dolaskom otvorio drugu izravnu liniju iz Zagreba za Toronto, a u rujnu 2018. počeli su prvi redoviti letovi prema Dalekom Istoku zahvaljujući Korean Airu koji je uveo prvu izravnu liniju kojom tijekom cijele godine spaja dva glavna grada Zagreb i Seul.
 
 
 
Air France je preuzeo svoj prvi zrakoplov Airbus A350-900. Prvi od 28 naručenih primjeraka preuzeli su Anne Rigail, predsjednica Air Francea, i Benjamin Smith, predsjednik grupacije Air France – KLM. Zrakoplov im je na ceremoniji u francuskom gradu Toulouseu predao Christian Scherer, Airbusov komercijalni direktor.

Air France će zrakoplove A350-900 koristiti na transatlantskim i azijskim rutama. Zrakoplov je konfiguriran u tri razreda s ukupnim kapacitetom od 324 sjedala što uključuje 34 sjedala u poslovnom razredu, 24 sjedala u premium ekonomskom i 266 sjedala u ekonomskom razredu. Novi A350 će pružiti 25 % manju potrošnju goriva i manju emisiju štetnih plinova. Prilikom isporuke i prvog leta, zrakoplov će koristiti mješavinu uobičajenog i sintetičkog biogoriva.

U svojoj floti Air France ima 143 Airbusova zrakoplova, od čega 114 uskotrupnih i 29 širokotrupnih zrakoplova. Zračni prijevoznik je nedavno dogovorio s Airbusom kupnju zrakoplova A220 koji će se pridružiti floti u idućim godinama.
 
f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Air_France_AirFrance_A359_Foto_Airbus.jpg

Foto: © Airbus

 
 
 
Listopad

Slovenska Adria Airways je otišla u povijest

Slovenski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Adria Airways (JP/ADR), član globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance, je propao. Dana 30. rujna objavljen je stečaj. Adria Airways obustavio je promet od 24. rujna. Ipak, u narednim danima bila je u prometu samo linija između Ljubljane i Frankfurta i to s unajmljenim zrakoplovom British Aerospace BAe 146-200 od njemačkog regionalnog prijevoznika WDL Aviation (WH/WDL).  

Ukratko o povijesti Adria Airwaysa pisali smo u članku prošli tjedan prigodom obustavljanja prometa:

Sporo se javljaju drugi zrakoplovni prijevoznici koji će pokriti zrakoplovne rute na kojima je Adria letjela. Nove linije za Ljubljanu uvode članovi udruge Star Alliance i to kao prvi Swiss International Air Lines (LX/SWR), pet puta tjedno na liniji Zürich - Ljubljana od 16. listopada, te kasnije od 27. listopada svakodnevno i to sa zrakoplovom tipa Airbus A220-300. Lufthansa (LH/DLH) uvodi liniju Frankfurt - Ljubljana tek od 27. listopada i to dva puta dnevno, te jednom dnevnom liniju München - Ljubljana od 1. studenog. Na sva tri leta dnevno najavljeni su zrakoplovi tipa Canadair CRJ-900. Brussels Airlines (SN/BEL) uvodi liniju Bruxelles - Ljubljana od 4. studenog s 6 letova tjedno sa zrakoplovom tipa Airbus A319. 

Air Serbia (JU/ASL) i Montenegro Airlines (YM/MGX) najavili su pojačanja na već postojećim linijama iz Beograda i Podgorice za Ljubljanu. Niti jedna niskotarifna zrakoplovna tvrtka još nije reagirala na propadanje Adrije najavom uvođenja novih linija. Čak suprotno tome, mađarski Wizz Air (W6/WZZ) prema ranijem planu, nevezanom za propadanje Adrije, prekida promet na linijama za Ljubljanu iz Brisela (Charleroi) i Londona (Luton) nakon 26. listopada.

Charter letove za turističke agencije preuzimaju drugi zrakoplovni prijevoznici. Među njima je i Croatia Airlines (OU/CTN) koja je odradila nekoliko charter letova iz Zagreba prema odredištima u Grčkoj za slovenske turističke agencije. 

 f_800_450_16119285_00_images_Adria_JP_CR7_S5-AAW_BWK_apr18_AH.jpg

Foto © Avioradar - Anna Hero (BWK/04.2018.)

 

Propao je i XL Airways France

Francuski zrakoplovni prijevoznik XL Airways France (SE/XLF) obustavio je sav promet 30. rujna. Još ranije, 23. rujna, prekinuta je prodaja avio karata na svim linijama. Ovo je već drugi francuski zrakoplovni prijevoznik koji je propao u kratkom vremenu nakon nedavnog propadanja zrakoplovnog prijevoznika Aigle Azur (ZI/AAF). 

Zrakoplovna tvrtka osnovana je 1995. godine pod imenom Star Airlines (SE/SEU). Operativna baza bila je na zračnoj luci "Roissy - Charles de Gaulle" u Parizu. U 2006. godini povezala se s britanskom turističkom agencijom XL Leisure i promjenila ime u XL Airways France. Dvije godine kasnije, britanski XL Leisure i britanska zrakoplovna tvrtka XL Airways (XL/JNA) su propali, ali francuska tvrtka kći nastavila je sa samostalnim prometom pod istim imenom. Letjela je prema turističkim odredišta u Europi i sjevernoj Africi te prema odredištima u Sjeveronoj Americi i Karibima. 

U floti su u vrijeme propadanja bila tri zrakoplova Airbus A330-200 (na slici gore iz Dubrovnika) i jedan zrakoplov Airbus A330-300. Ranije su koristili također zrakoplove tipa Airbus A320 i Boeing 737-800 (na slikama dolje iz Splita). XL Airways France letio je ranijih godina na redovitoj liniji Pariz - Split, a dolazio je često i na charter linijama iz Francuske u Dubrovnik. 

 

Boeing isporučio Saudi Arabian Airlinesu prvi 787-10

Boeing je isporučio Saudi Arabian Airlinesu (SAUDIA) prvi zrakoplov 787-10 Dreamliner koji će igrati ključnu ulogu u floti ovog prijevoznika, između ostalog, i u širenju mreže odredišta. Najveći model Dreamliner serije zrakoplova dobro će se uklopiti u flotu zajedno s broj manjim 787-9.

Uz 787-10, SAUDIA u svojoj floti od Boeingovih zrakoplova ima 13 zrakoplova 787-9 i 33 zrakoplova 777-300ER.

Više od 30 zrakoplova 787-10 je isporučeno u flote 7 zračnih prijevoznika od trenutka kada je zrakoplov ušao u komercijalno letenje prošle godine. 787-10, kao produžena inačica u odnosu na 787-9, ima oko 40 sjedala više, uz veći kapacitet za teret. Dolet mu je 6.345 nautičkih milja, odnosno 11.750 kilometara.

SAUDIA se pridružila globalnom udruženju zračnih prijevoznika SkyTeam 2012. godine. Zračni prijevoznik ima 13 codeshare partnera, a to su Czech Airlines, Etihad Airways, Garuda Indonesia, China Southern Airlines, Air France, Royal Air Maroc, Alitalia, Korean Airlines, KLM, Middle East Airlines, Aeroflot, Air Europa i Oman Air.

 

ČSA naručio 4 zrakoplova tipa Airbus A220 i 3 A321XLR

Češki nacionalni zrakoplovni prijevoznik ČSA Czech Airlines (OK/CSA), član globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam, potpisao je ugovor za narudžbu četiri zrakoplova tipa Airbus A220-300 i tri Airbusa A321XLR. Zrakoplovi su naručeni umjesto starije odgođene narudžbe za 7 zrakoplova Airbus A320neo.

Ova dva tipa zrakoplova nadopuniti će trenutačnu flotu šest Airbusa A319 i jednog Airbusa A330-300. Airbus A220-300 će imati 149 sjedala, dok će Airbus A321XLR imati 195 sjedala u dva razreda. 

"Airbusi A220 i A321XLR odlično pristaju u dugoročnoj poslovnoj strategiji kao i za širenje mreže odredišta. Pružiti će prednost u konkurenciji s drugim zrakoplovnim prijevoznicima i povećati kapacitet na redovitim linijama. Vjerujem da će ovaj korak biti pozitivno prihvaćen od strane putnika" rekao je izvršni upravitelj ČSA, Petr Koudela.

Prvi zrakoplovi Airbus A220 trebaju doći u flotu potkraj iduće godine. U isto vrijeme će početi flotu napuštati 5 zrakoplova ATR-72, koje će Airbus A220 u potpunosti zamijeniti, a do proljeća 2021. godine trebali bi preuzeti 4 zrakoplova Airbus A220 s još dva na leasing. Zrakoplovi Airbus A321XLR su u planu od 2025. godine. S dolaskom tih zrakoplova u flotu, govori se i o obnavljanju linija iz Praga za New York, Montreal i Toronto, na kojima je promet prekinut 2009. godine.

ČSA Czech Airlines A220-300

Foto © Airbus

 

IndiGo naručio 300 zrakoplova iz A320neo serije

Indijski IndiGo naručio je 300 zrakoplova iz Airbus A320neo serije. To je jedna od najvećih narudžbi koju je zaprimio Airbus, a koja je stigla od strane jednog zračnog prijevoznika. Narudžba uključuje zrakoplove A320neo, A321neo i A321XLR. Uz ovih 300 naručenih zrakoplova, IndiGo je sveukupno naručio 730 zrakoplova iz A320neo serije. Svoj prvi A320neo dobio je u ožujku 2016. godine, a do danas mu je isporučeno 97 zrakoplova iz A321neo obitelji. Uz njih, u floti ima još 128 zrakoplova A320ceo.

 

Studeni

Zračni prijevoznici počeli koristiti A321neo na dugim letovima

Dugi (long-haul) letovi oduvijek su bili namijenjeni za četveromotorne ili širokotrupne zrakoplove, naravno, uz iznimke. Prije više od 30 godina, s dolaskom zrakoplova Boeing 757 na zrakoplovno tržište, počelo se s prvim dugim letovima s dvomotornim uskotrupnim zrakoplovima.

Boeing je prestao proizvoditi zrakoplove 757 u 2004. godini te se s tim potezom više ne može kupiti „mali“ zrakoplov s mogućnostima dugog lezenja. Usprkos tome što je prodao više od 1.000 zrakoplova Boeing 757, Boeing u tom segmentu nije vidio budućnost i prekinuo je proizvodnju te je zrakoplove 757 i 767 zamijenio zrakoplovom 787 Dreamliner. Zrakoplov 787 je ipak prevelik i preskup za kraće long-haul rute pa je za njih potreban jeftiniji zrakoplov. Airbus je uvidio da bi njegov zrakoplov A321neo s povećanim doletom mogao postati dostojna zamjena za Boeing 757. Možemo reći da je u tom naumu i uspio te sa skoro 2.800 naručenih primjeraka tog zrakoplova dominira tržištem u tom segmentu. Boeing sa svojim zrakoplovima MAX 9 i MAX 10 ne uspijeva konkurirati Airbusu A321neo po broju prodanih primjeraka. No, želi napraviti potpuno novi zrakoplov koji će dominirati takozvanom sredinom tržišta, popularno zvanom i „MOM“ (Middle of the Market). U ovom trenutku još nije službeno predstavio taj zrakoplov, ali do njegovog predstavljanja jedini pravi primjerak „MOM“ zrakoplov će biti A321neo. Da je tržište prepoznalo A321neo kao odličan zrakoplov za duge letove možemo vidjeti iz idućeg popisa zračnih prijevoznika koji imaju A321neo u svojim flotama s najdužim letovima na kojima lete s dotičnim zrakoplovom.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Airbus_A321XLR_Foto_Airbus.jpg

Foto: © Airbus

 

Cebu Pacific naručuje 16 zrakoplova A330neo

Cebu Pacific, zračni prijevoznik baziran na Filipinima, potpisao je ugovor o narudžbi 16 Airbusovih zrakoplova A330neo. Zračni prijevoznik s Airbusom ima već od prije potpisan ugovor o razumijevanju za kupnju uskotrupnih i širokotrupnih zrakoplova, a sad ju je za širokotrupnih zrakoplova odlučio i potvrditi dok se za uskotrupne zrakoplove čeka konačna odluka. Od uskotrupnih zrakoplova želi kupiti 10 A321XLR i 5 A320neo.

Putnička kabina zrakoplova A330-900 Cebu Pacifica imat će kapacitet do 460 sjedala u jednom razredu. Zrakoplov se planira koristiti na rutama s velikim brojem putnika: na domaćim rutama unutar Filipina, rutama unutar Azije te dužim rutama prema Australiji i Bliskom Istoku.

 

Ugovor o kupnji Air Europe za jednu milijardu eura

International Consolidated Airlines Group ("IAG") i Globalia postigli su dogovor prema kojemu će španjolski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Iberia (IB/IBE), tvrtka kći IAGa, preuzeti većinu vlasničkog udjela u španjolskom zrakoplovnom prijevozniku Air Europa (UX/AEA) za jednu milijardu eura. Ovim će spajanjem Iberia znatno pojačati svoj položaj na španjolskom tržištu jer će tri najveće španjolske zrakoplovne tvrtke biti pod istim vlasnikom: Iberia, Air Europa i Vueling.

Glavne točke:

 • IAG će pretvoriti Madrid u čvorište koje će ozbiljno konkurirati najvećim eurposkim čvorištima u Amsterdamu, Frankfurtu, Londonu i Parizu
 • IAG će biti europski lider na linijama iz Europe prema južnoj i srednjoj Americi
 • IAG postiže uspjehe u akvizicijama: nakon zadnje kupovine irskog Aer Lingusa, stiže nova akvizicija Air Europe

Air Europa je vodeća privatna zrakoplovna tvrtka u Španjolskoj, članica globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam. Leti na redovitim domaćim i međunarodnim linijama prema 69 odredišta u Europi, Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi te sjevernoj Africi. Godine 2018. Air Europa je prevezla 11,8 milijuna putnika, a na kraju godine u floti je imala 66 zrakoplova, a prema tipiovima činili su je Boeing 787 Dreamliner, Airbus A330, Boeing 738, Embraer ERJ-195 i ATR-72. Ime Air Europe će se zadržati te će nastaviti s prometom pod svojim imenom u mreži Iberije uz već postojeću niskotarifnu tvrtku kći Vueling. 

Air Europa nije imala redovitih linija prema Hrvatskoj. Ali zrakoplove Air Europe mogli smo vidjeti na neredovitim charter linijama u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu. 

 

Garuda preuzela svoj prvi A330neo

Garuda Indonesia preuzela je svoj prvi Airbus A330-900. Ovaj širokotrupni zrakoplov je prvi isporučeni od 14 naručenih od strane Garude.

Zračni prijevoznik trenutačno u svojoj floti ima 24 zrakoplova iz A330 serije koje koristi na regionalnim i longhaul rutama. Povećani dolet A330-900 i poboljšana ekonomika doprinjet će modernizaciji te planovima za proširenje mreže odredišta. Zrakoplov će omogućiti prijevozniku povezivanje Jakarte s ključnim odredištima u Europi.

Garuda Indonesia je konfigurirala svoj A330-900 s 301 sjedalom u dva razreda, od toga 24 sjedala u poslovnom razredu i 277 u ekonomskom.

 

Emirates i Air Arabia naručili Airbusove zrakoplove

Airbus i Emirates su potpisali ugovor o kupnji 50 zrakoplova Airbus A350-900.

Ugovor su na Dubai Airshow 2019 potpisali šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum i Guillaume Faury, Airbusov predsjednik uprave.

Šeik bin Saeed Al Maktoum je rekao: “Uz zrakoplove A380 i 777 u našoj floti, A350 će nam dati dodatnu operativnu fleksibilnost u kapacitetu i doletu. Tako osnažujemo naš poslovni model omogućavajući učinkovit i udoban zračni prijevoz preko našeg čvorišta u Dubaiju”.

 

Predstavljen Boeing 737 MAX 10

Boeing je tisućama okupljenih radnika predstavio svoj novi zrakoplov 737 MAX 10 ispred tvornice u američkom gradu Rentonu, država Washington.

Boeing 737 MAX 10 najveća je inačica u MAX seriji zrakoplova i može primiti do 230 putnika. Nakon predstavljanja, zrakoplov će proći kroz testiranja sustava i motora prije prvih letova iduće godine.

U ovom trenutku, naručeno ih je više od 550 od strane 20 zračnih prijevoznika diljem svijeta.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Boeing_Boeing_MAX10_Foto_c_Boeing.png

Foto: © Boeing

 

Turski Atlas Global prekinuo je sav promet

Turski zrakoplovni prijevoznik Atlas Global Airlines (KK/KKK) u utorak, 26. studenog, prekinuo je sav promet. Na svim linijama prekinut je privremeno, do 21. prosinca. Prodaja karata na svim linijama je prekinuta do daljnjeg. Tvrtka je u ozbiljnim financijskim poteškoćama, a ovih mjesec dana treba poslužiti za restrukturiranje kako bi preživjela.   

Ovaj zrakoplovni prijevoznik osnovan je 2001. godine pod imenom Atlasjet International Airlines (KK/KKK). Glavna operativna baza je u Istanbulu, a tijekom poslovanja, našao je svoje mjesto na turskom tržištu kao jedna od vodećih privatnih zrakoplovnih tvrtki u Turskoj. U trenutku prekida prometa, tvrtka je imala linije prema 24 odredišta. U floti je bilo 18 zrakoplova: 13 Airbusa A321 (na slici dolje), 2 Airbusa A320, jedan Airbus A319 te jedan Airbus A330-200 (na slici gore). Ranije je koristio više zrakoplova svakog od navedenih tipova. Isto tako, ranije su kroz flotu prošli i drugi zrakoplovi: Boeing 737-400, Boeing 757-200, Canadair CRJ-700 i CRJ-900 te McDonnell Douglas MD-83. Pokrenuta je i tvrtku kći Atlas Global Ukraine (UH/UJX) s operativnom bazom u Odessi, a u floti ima dva zrakoplova Airbus A320 te jedinu liniju do glavnog grada Kieva. 

Atlasjet imao je samo jednu redovitu liniju prema Hrvatskoj i to iz Istanbula za Dubrovnik. Linija je prestala s prometom neposredno prije nego što ju je počeo letjeti turski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Turkish Airlines (TK/THY)

 

SAS preuzeo svoj prvi Airbus A350 XWB

Skandinavski zračni prijevoznik SAS preuzeo je svoj prvi zrakoplov Airbus A350-900 te je tako postao najnoviji prijevoznik s tim tipom zrakoplova u floti. Naručio ih je 8, a u floti ima još 68 Airbusovih zrakoplova (51x A320, 17x A330 i A340). Preuzet će 54 zrakoplova iz A320neo serije te 7 zrakoplova A350-900 kroz izravnu kupnju ili leasing.

Zrakoplov A350-900 u floti SAS-a će imati kapacitet od 300 sjedala u tri razreda, od čega će 40 sjedala biti u „SAS Business“ (poslovnom) razredu, 32 u „SAS Plus“ (premium ekonomskiom) te 228 u „SAS Go“ (ekonomskom) razredu.

28.01.2020. SAS-ov će A350 krenuti na prvu longhaul rutu između Kopenhagena i Chicaga. Nakon te rute, SAS-ovi će zrakoplovi Airbus A350 letjeti i na druga odredišta u Sjevernoj Americi i Aziji.

 

[FOTO] Airbus slavi stoti proizvedeni A220

Airbus je u tvornici u gradu Mirabel u Kanadi proslavio stoti proizvedeni zrakoplov A220. Zrakoplov A220-300 je namijenjen za airBaltic, latvijskog zračnog prijevoznika. Ima kapacitet od 149 sjedala, a ujedno nosi i izmijenjeno airBalticovo bojanje.

Zrakoplovi A220 serije proizvode se u Airbusovom sjedištu za A220 program u kanadskom gradu Mirabel, dok se odnedavno proizvode i u gradu Mobile u državi Alabami u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi zrakoplov A220 isporučen je u lipnju 2016. godine švicarskom prijevozniku Swissu.

AirBaltic je postao launch operator za A220-300 kad je prije tri godine (28.11.2016.) preuzeo svoj prvi zrakoplov. Od tada je povećao broj naručenih primjeraka tog zrakoplova na 50 te tako postao najveći europski kupac tog zrakoplova. U ovom trenutku u svojoj floti ima 20 zrakoplova A220-300.

AirBaltic sa svojim zrakoplovima A220 leti na odredišta diljem Europe, Rusije i Bliskog Istoka te trenutačnono i na najdužem letu na ruti iz Rige do Abu Dhabija. Let traje 6,5 sati.

Trenutačno u svijetu leti gotovo 100 zrakoplova A220 koji se nalaze u flotama 6 zračnih prijevoznika. Krajem listopada ove godine, A220 je prikupio 530 narudžbi od strane 20 kupaca.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_AirBaltic_airBaltic_A220-300_Foto_c_Airbus.png

Foto: © Airbus

 

Prosinac

Prvi Airbus A350-1000 se pridružuje Air Caraïbes floti

Air Caraïbes (dio grupacije Groupe Dubreuil) pruzeo je svoj prvi zrakoplov Airbus A350-1000, najveći iz A350XWB serije, te je tako postao prvi francuski zračni prijevoznik s tim zrakoplovom u floti. Air Caraïbes s njim planira letjeti prema odredištima na Karibima. Uz novi A350-1000, Air Caraïbes u svojoj floti ima 3 zrakoplova A350-900 te 6 zrakoplova A330. Groupe Dubreuil ima naručena 3 zrakoplova A350-1000. Air Caraïbes je konfigurirao putničku kabinu zrakoplova A350-1000 u tri razreda, a sveukupni kapacitet iznosi 429 sjedala od čega je 24 u poslovnom razredu, 45 u premium ekonomskom i 360 u ekonomskom razredu.

 

Qantas - projekt "Sunrise"

Qantas oduvijek mašta o letovima do Londona i ostalih odredišta u Europi bez međustajanja na nekom Azijskom aerodromu. Uz Europu, želi letjeti i na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država. Trenutačni standardni zrakoplovi koji se nude na tržištu nemaju potrebne performanse za takve ultra longhaul letove te je Quantas zbog toga pokrenuo projekt “Sunrise” u kojem je s Airbusom i Boeingom krenuo u pregovore o potrebnim preinakama zrakoplova koji bi mu omogućili letove u trajanju od skoro 21 sat. Nakon dugih pregovora, objavio je kako je preferirani zrakoplov za “Sunrise” Airbus A350-1000.

Odabir zrakoplova

Nakon detaljne evaluacije zrakoplova Boeing 777X i Airbus A350, Qantas je odabrao zrakoplov Airbus A350-1000 kao preferirani zrakoplov u “Sunrise” projektu. Airbus će u taj zrakoplov ugraditi dodatni spremnik za gorivo i malo povećati maksimanu težinu uzlijetanja kako bi postigao potrebne performanse za “Sunrise” rute.

U ovom trenutku Qantas nije naručio dotični zrakoplov, ali će raditi zajedno s Airbusom na pripremanju ugovora za nabavku 12 zrakoplova prije konačne odluke Qantasovog upravnog odbora.

Airbus je prihvatio produžavanje odluke o datumima isporuke zrakoplova sa veljače 2020. na ožujak 2020. godine. Dodatno vrijeme će Qantas iskoristiti za pregovore s radnicima oko projekta “Sunrise” koji bi trebao krenuti u prvoj polovici 2023. godine.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Qantas_Qantas_A350-1000_Foto_c_Airbus.jpg

Foto: © Airbus

 

Air Canada preuzela svoj prvi Airbus A220-300

Air Canada je preuzela svoj prvi zrakoplov Airbus A220-300, dizajniran, proizveden i izrađen u kanadskom gradu Mirabel. Ovo je prvi od 45 naručenih zrakoplova, a očekuje se kako će prvi zrakoplov krenuti na svoje prve radne zadatke tijekom siječnja 2020. godine te će s tim Air Canada postati prvi zračni prijevoznik u Sjevernoj Americi koji u svojoj floti ima A220-300.

Zrakoplov A220 omogućit će Air Canadi udoban prijevoz putnicima na raznim rutama prema odredištima u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Od proljeća 2020. godine, Air Canada će s A220 povezati gradove Montreal i Seattle te Toronto i San Jose.

Kapacitet zrakoplova iznosi 137 sjedala u dva razreda, od čega je 12 sjedala u poslovnom, a 125 u ekonomskom.

Air Canada će predstaviti svoj prvi zrakoplov A220 na svečanoj ceremoniji 15. siječnja 2020. godine u sjedištu tvrtke u kanadskom gradu Montrealu.