Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Qantas - projekt "Sunrise"

Ivo Gračanin.

Qantas A350-1000

 

Qantas oduvijek mašta o letovima do Londona i ostalih odredišta u Europi bez međustajanja na nekom Azijskom aerodromu. Uz Europu, želi letjeti i na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država. Trenutačni standardni zrakoplovi koji se nude na tržištu nemaju potrebne performanse za takve ultra longhaul letove te je Quantas zbog toga pokrenuo projekt “Sunrise” u kojem je s Airbusom i Boeingom krenuo u pregovore o potrebnim preinakama zrakoplova koji bi mu omogućili letove u trajanju od skoro 21 sat. Nakon dugih pregovora, objavio je kako je preferirani zrakoplov za “Sunrise” Airbus A350-1000.

 

Odabir zrakoplova

Nakon detaljne evaluacije zrakoplova Boeing 777X i Airbus A350, Qantas je odabrao zrakoplov Airbus A350-1000 kao preferirani zrakoplov u “Sunrise” projektu. Airbus će u taj zrakoplov ugraditi dodatni spremnik za gorivo i malo povećati maksimanu težinu uzlijetanja kako bi postigao potrebne performanse za “Sunrise” rute.

U ovom trenutku Qantas nije naručio dotični zrakoplov, ali će raditi zajedno s Airbusom na pripremanju ugovora za nabavku 12 zrakoplova prije konačne odluke Qantasovog upravnog odbora.

Airbus je prihvatio produžavanje odluke o datumima isporuke zrakoplova sa veljače 2020. na ožujak 2020. godine. Dodatno vrijeme će Qantas iskoristiti za pregovore s radnicima oko projekta “Sunrise” koji bi trebao krenuti u prvoj polovici 2023. godine.

 

Odobrenje regulatora

Qantas je napravio 3 testna leta (New York - Sydney), te sada ima podatke o skoro 60 sati letenja o tome kako putnici i posada podnose ultra longhaul letove. Podatci o posadama dobiveni na tim letovima iskoristit će se kao dio finalne diskusije s australskom agencijom za civilno zrakoplovstvo (CASA) za odobravanje povećanja dosadašnjih limita koji su potrebni za te longhaul letove. Prema do sad dobivenim podatcima, CASA od strane Qantasa očekuje kako neće biti nikakvih regulatornih zapreka za “Sunrise” letove.

 

Pregovori s pilotima

Trenutačno se vode pregovori s predstavnicima Qantasovih pilota (AIPA). Rasprave su usmjerene prema zatvaranju preostalih nesuglasica. Qantas je prezentirao sugestije prema AIPA-i kako se nesuglasice mogu riješiti, jedna od njih je ponuda o 3 % godišnjem povećanju plaće i mogućnosti napredovanja za longhaul pilote. Raspravlja se i o mogućnosti korištenja Qantasovih pilota na A330 za letove na A350.

 

Putnički doživljaj

Dizajniranje putničkog doživljaja za letove koji traju do 21 sat se nastavlja i dalje, to uključuje dizajniranje prostora za putnike u 4 razreda, odnosno za prvi razred, poslovni razred, premium ekonomski i ekonomski razred. Testni letovi su pokazali važnost za prostor u kojem će se putnici moći rastegnuti i kretati, posebice za putnike u ekonomskom razredu. Također, potrebno je redizajnirati servise tijekom leta kako bi se putnici što lakše prilagodili vremenskoj zoni svojeg odredišta.

 

Komentari predsjednika uprave

Qantasov predsjednik uprave, Alan Joyce, rekao je kako je podrška za projekt “Sunrise” veća nego ikada, posebno nakon uspjeha testnih letova:

“Između testnih letova i onoga što smo naučili u protekle dvije godine letenja na ruti između Pertha i Londona, razvili smo veliku samouvjerenost u tržište za izravne letove između istočne obale Autstralije i gradova poput New Yorka i Londona. A350 je fantastičan zrakoplov i ugovor koji imamo na stolu s Airbusom daje nam najbolju moguću kombinaciju poslovnih uvjeta, potrošnje goriva, operativnih troškova i putničkog doživljaja. Kombinacija zrakoplova A350 i njegovih motora daje najnoviju tehnologiju koja se dokazala u protekle dvije godine koliko je taj zrakoplov u redovitoj komercijanloj upotrebi. To je pravi izbor za “Sunrise” misije i ujedno taj zrakoplov je moguće koristiti i na ostalim longhaul rutama ako to zaželimo. Airbus nam je dao dodatnih mjesec dana kako bi zaključili tu narudžbu bez utjecaja na planirani početak “Sunrise” letova, što znači kako imamo više vremena za postizanje dogovora s našim pilotima. Želio bih zahvaliti i Airbusu i Boeingu na ogromnim naporima koje su uložili u naš projekt. Ovo je bila teška odluka između dva vrlo kompetitivna zrakoplova".

Foto: © Airbus