Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Novi A321XLR može povezati Zagreb i New York

Ivo Gračanin.

Airbus A321XLR

 

S vrlo pozitivnom povratnom informacijom sa tržišta, Airbus je odlučio lansirati novi A321XLR (Xtra Long Range) kao nadogradnju svoje A321neo obitelji.

Prva isporuka se očekuje 2023. godine, a zrakoplov će nuditi dolet od 4.700 nautičkih milja, odnosno 8700 kilometara, što je u udnosu na „LR“ inačicu povećanje doleta od 15 %.

S takvim povećanim doletom, zračni prijevoznici će biti u mogućnosti letjeti sa štedljivim uskotrupnim zrakoplovom na dužim i manje popularnim rutama kojima su do sada mogli letjeti samo sa širokotrupnim zrakoplovima. To će omogućiti otvaranje mnogih novih ruta poput povezivanja Idije i Europe, Kine i Australije, nove duže transatlantske rute koje ne može dosegnuti „LR“ inačica.

XLR razlike: novi središnji spremnik za gorivo u stražnjem dijelu zrakoplova za povećanu količinu goriva koju zrakoplov može ponijeti, modificirani stajni trap za povećani MTOW (maximum take-off weight) koji će iznositi 101 tonu, optimizirano krilo kako bi se uščuvale iste performanse na polijetanju. Novo optimizirani stražnji spremnik za gorivo ima veći kapacitet od opcijskig dodatnog središnjeg spremnika za gorivo na dosadašnjim inačicama te će se time osloboditi više mjesta u teretnom prostoru zrakoplova.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Airbus_A321XLR_InfographicBy_Airbus.jpg

Foto: © Airbus