Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Godina dana Qantasovog leta Perth – London

Ivo Gračanin.

Qantas 787

 

Godina dana je prošla od prvog Qantasovog nonstop leta leta Perth – London, time su po prvi puta bez međustajanja povezana Australija i London.

Qanatas je sumirao podatke o tom letu i ovo ostvareni su rezultati:

Prosječna popunjenost putničke kabine iznosi fantastičnih 94%, što je odlično postignuće.

Na letu Perth-London let je prosječno trajao 17 sati i jednu minutu, dok je najbrži let trajao 16 sati i 19 minuta.

Na letu London-Perth let je prosjećno trajao 16 sati i pet minuta, dok je najbrži let trajao 15 sati i 15 minuta.

Zrakoplovi su na letu između Londona i Pertha u oba smjera prosječno prevaljivali oko 14.000 kilometara, ako sumiramo sve dosadašnje letove na toj relaciji dolazimo do brojke od sveukupno prevaljenih 10.2 milijuna kilometara.

U prvoj godini prometovanja na toj ruti prevezeno je 155.000 putnika.

Podjela putnika na toj ruti prema nacionalnosti:

  • 59% - Australci
  • 31% - Britanci
  • 7% - Ostali Europljani
  • 3% - Ostali

Novopokrenuta ruta također privlači putnike iz ostalih dijelova Australije koji žele letjeti non-stop iz Pertha prema Londonu. Prema podacima oko 25% putnika kreće iz Melbournea, 7% iz Sydneya, 6% iz Brisbanea, 4% iz Adelaidea, 2.5% iz Canberre, te u manjim postocima iz ostalih gradova diljem Australije.

Perth je bio konačna ili početna destinacija za oko 50% ukupnog broja putnika.

f_800_450_16119285_00_images_Qantas_PERLHR_passenger_source_Foto_Qantas.png

 

Zanimljivo je napomenuti kako dio putnika tom rutom putuju čak i iz Novog Zelanda, te ostalih internacionalnih destinacija.

80% putnika koriste tečajeve rastezanja u Qantas Perthu Lounge na aerodromu u Perthu koji se izvode prije leta.

U tih godinu dana servirano je više od 450.000 obroka i pojedeno preko 42.000 Tim Tamova – australskih čokoladica.

Najpopularnije jelo u poslovnom razredu je riba Cone Bay Barramundi i teletina uz jorkširski puding. U ekonomskom razredu najpopularnije jelo je Guinness teleća pita sa pire krumpirom.

U ekonomskom razredu putnici najčešće piju bijelo vino, dok je crno vino najpopularnije u poslovnom i premium ekonomskom razredu.

Popijeno čaša vina:

  • 146.000 bijelog vina
  • 144.000 crnog vina
  • 77.000 pjenušca

Najgledaniji film na ruti je: Mission Impossible - Fallout. Najgledanije serije su: Ballers, Billions and Modern Family.

Jedan iznenađujući podatak je taj da su putnici na sjedalu 56F pregledali najviše video sadržaja, sveukupno 9.134 sati otkako je pokrenuta ova ruta, a to je čak 100 sati više od bilo kojeg drugog sjedala.

Direktor Qantas Grupe Alan Joyce je rekao: „Bilo je puno očekivanja oko tog leta, bilo od strane Qantasa ili šire javnosti, ali iskreno premašilo ih je sve. Godina dana otkako je ova ruta pokrenuta pokazuje kako čvorište u Zapadnoj Australiji radi odlično. Imamo putnike koji dolaze sa istočne obale Australije i presjedaju na let za London, te je ujedno taj let omogućio lakši posjet Australiji putnicima iz Europe. Gotovo svaki let je pun i praktički odmah je taj servis postao profitabilan što je vrlo rijedak slučaj za nove rute, jer njihovo pokretanje košta određenu sumu novaca, te je potrebno vrijeme kako bi se potaknula potražnja za tim letom. Trud koji smo utrošili u pomoći putnicima oko jetlaga i dizajniranju udobne putničke kabine su se isplatili. Naš najduži let u našoj mreži ima najveći nivo zadovoljstva putnika. Nismo planirali rušenje brzinskih rekorda u oba smjera prometovanja, ali trenutni najbži let iz Pertha u London je stigao puni sat prije planiranog vremena dolaska zbog povoljnih vjetrova i našeg novog sustava za planiranje letova. Unatoč kompliciranoj logistici i tehničkim izazovima imali smo svega 4 otkazana leta od 720 planiranih gdje dobivamo pouzdanost od 99.5%. To je zasluga doslovno stotine Qantasovih zaposlenika koji rade iza scene kako bi sve teklo bez problema.“

f_800_450_16119285_00_images_Qantas_QF787.jpg

Foto: © Qantas

 

Pročitajte još:

Let QF9 - Qantas bez stajanja između Europe i Australije

Qantas predstavio specijalno bojanje jednog od svojih Dreamlinera

Qantas će umiroviti svoje zrakoplove Boeing 747