Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Godina je odlično krenula za Airbus A220

Ivo Gračanin.

Jetblue A220-300

 

Uz relativno mali broj dosad naručenih zrakoplova iz Airbus A220 serije, samo se čekao trenutak kada će početi pljuštati narudžbe za taj zrakoplov. Svi dosadašnji prijevoznici koji posjeduju taj zrakoplov zadovoljni su s njim, tako da ga čeka vrlo blistava budućnost.

Prijevoznicima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zrakoplov poput A220 je svakako potreban u flotama: ima veliki dolet, isplativ je, smjestio se negdje između regionalnih i uskotrupnih zrakoplova, a to je upravo ono što je njima potrebno. U SAD mnogi prijevoznici koriste manje regionalne zrakoplove na dužim rutama tako da nije neobično vidjeti CRJ-e ili Embraere kako lete na letovima dugim i po 3 do 4 sata, ono što je nama u Europi skoro rijetkost za vidjeti. Prema specifikacijama, dolet zrakoplova Airbus A220 je ugrubo 5.500 kilometara, a to je dovoljno za povezati istočnu i zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država. No, hoće li će se taj zrakoplov koristiti na tim rutama, ostaje nam vidjeti kada počne letjeti za prijevoznike iz SAD-a.

Ulaskom u 2019. godinu, Airbus može zadovoljno trljati ruke jer su uspjeli potpisati ugovore za 120 novih zrakoplova iz A220 serije.

 

Jetblue

Američki prijevoznik Jetblue naručio je 60 primjeraka zrakoplova Airbus A220-300 te će time pojačati svoju flotu koja se satoji jedino od zrakoplova iz Airbus A320 serije. Narudžba je bila potpisana zadnji tjedan u prosincu. Airbus će zrakoplove A220-300 za Jetblue proizvesti u svojoj novoj tvornici koja se nalazi upravo na tlu Sjedinjenih Američkih Država, u gradu Mobile u državi Alabami. Tvornica u kojoj će se sklapati zrakoplovi A220 bit će izgrađena uz dosadašnju u kojoj se sklapaju zrakoplovi iz A320 serije. Izgradnja tvornice će započeti tijekom ovog mjeseca.

Trenutačno u floti zračni prjevoznik Jetblue ima 193 zrakoplova iz A320 serije (A320 i A321) te još naručenih 85 zrakoplova Airbus A321neo. Uz Airbuseve Jetblue, posjeduje i zrakoplove Embraer 190.

 

Moxy

Ukoliko još niste čuli za zračnog prijevoznika Moxy, to nije ništa čudno budući da je to samo kodno ime novog niskotarifnog startup zračnog prijevoznika baziranog u Sjedinjenim Američkim Državama. Ugovor između Airbusa i “Moxy-a” potpisan je isto tako u zadnjem tjednu u prosincu prošle godine. Zrakoplovi će se također sklapati u istoj tvornici gdje će se sklapati i zrakoplovi za prije spomenuti Jetblue.

Vratimo se na Moxy: tvrtku će voditi David Neeleman, jedan od osnivača zračnog prijevoznika Jetblue. Također, Neeleman je osnivač Azul Brazilian Airlinesa koji je ujedno investitor u TAP Air Portugal.

Prvi put Moxy se počeo spominjati na Farnborough International Air Show-u koji je održan prošle godine u srpnju, kad su tkriveni i planovi o tom novom startupu.

„A220-300 je pravi zrakoplov za novog zračnog prijevoznika koji će biti usredotočen na veliko zadovoljstvo putnika prilikom putovanja. Sa niskim troškovima i prostranom kabinom, A220 će nam omogučiti putnicima ponuditi niske cijene karata i visoku kvalitetu usluge. A220 ima tu mogućnost profitabilnog letenja na rutama sa manjim brojem putnika na nedovoljno povezanim tržištima koja su dosad bila bez velikog broja letova“, rekao je David Neeleman.

 

f_800_450_16119285_00_images_Airbus_A220-300_AirbusA220_1.jpg

Foto: © Airbus