Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Small Planet Airlines propao u Poljskoj

Piše: Jan Kotek.

Small Planet Airlines Airbus A320

Litvanski zračni prijevoznik Small Planet Airlines (S5/LLC) i dalje se bori za opstanak. Nakon što je u listopadu propala njihova njemačka tvrtka kći Small Planet Airlines Germany (5P/LLX), 9. studenog objavila je bankrot i poljska tvrtka kći Small Planet Airlines Poland (P7/LLP).

Small Planet Airlines Germany imao je najviše 6 zrakoplova Airbus A320 i dva veća zrakoplova Airbus A321. Poljska tvrtka kći Small Planet Airlines Poland imala je u floti najviše 8 zrakoplova Airbus A320 (na slici gore) i 6 zrakoplova Airbus A321 te kratko na početku prvih letova 2010. godine po jedan zrakoplov tipa Boeing 737-300 i 737-400. U vrijeme najvećeg uspjeha, matična tvrtka u Litvi sa svim tvrtkama kćerima imala je oko 30 zrakoplova. Sada je ostalo samo 5 zrakoplova Airbus A320 u matičnoj tvrtki u Litvi, s tim što su još dva zrakoplova Airbus A320 trenutačno iznajmljena u Kambodžu. Nije ostao niti jedan veći zrakoplov Airbus A321. 

Small Planet smo mogli vidjeti na brojnim redovitim i neredovitim charter linijama na skoro svim zračnim lukama na Jadranu. Ovogodišnji charter letovi koje su imali srijedom iz Skandinavije za Split u organizaciji turističke agencije Apollo, još nisu u ponudi za iduću godinu s nekim drugim prijevoznikom. Ovogodišnje najavljene nove charter linije iz čak 4 grada u Poljskoj za Rijeku se uopće nisu ostvarile, a agencija Rainbow Tours još nema u ponudi turističke aranžmane zrakoplovom za Kvarner. Isto tako, nova charter linija iz Varšave za Dubrovnik koja je trebala početi s prometom ove godine, nije uopće doletjela niti jednom u Dubrovnik. 

Pročitajte još:

Foto i video © Eddy Meštrović (SPU)

Twitter