Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OSI-DBV morao po gorivo u Beograd

Nenad Sredojević.

Zračna luka Osijek

 

Zrakoplov Croatia Airlinesa je na sinoćnjem letu OU624/CTN624 iz Osijeka (OSI/LDOS) za Dubrovnik (DBV/LDDU) letio preko Beograda (BEG/LYBE).

Boeing 737 Pegasus Airlinesa zbog indikacije požara preusmjeren na Zagreb

Podsjetimo, zrakoplov Bombardier Dash 8 Q400 (DH8D), reg. 9A-CQA, u Osijek je iz Dubrovnika stigao na vrijeme, odnosno 15-ak minuta ranije od predviđenog (STA 22:40LT). Nakon slijetanja, posada je obavještena da im zračna luka ne može isporučiti gorivo za povratni let zbog kvara na cisterni.

Prijevoznik je odlučio da zrakoplov s gorivom preostalim od predhodnog leta preleti do najbliže zračne luke, Beograda, te tamo uzme gorivo kako bi nastavio let prema Dubrovniku. 

f_800_450_16119285_00_images_SQUAWK_CTN_624_OSI_BEG_DBV.jpg

 
LDOS NOTAM:

A4086/18 NOTAMN
Q) LDZO/QFUAU/IV/NBO/A /000/999/4528N01849E005
A) LDOS B) 1809272230 C) 1809282030
E) FUEL JET A1 NOT AVBL.

Uz to, prema podacima s kojima Avioradar raspolaže, polijetanje iz Osijeka je kasnilo 45 minuta zbog "problema s papirologijom"

Nakon polijetanja (23:50LT), zrakoplov je doletio do Beograda gdje je uzeo gorivo te nastavio let prema Dubrovniku gdje je sletio u 1:50 po lokalnom vremenu sa zakašnjenjem od 1 sat i 35 minuta. 

Na letu je bilo 28 putnika.

U telefonskom razgovoru, direktor ZL Osijek, Davor Forgić, u ponedjeljak je za Avioradar potvrdio da se slučaj dogodio te izrazio žaljenje zbog situacije te napomenuo da je usluga opskrbe gorivom u nadležnosti INA-e a ne same zračne luke.
Od INA-e je zatražio očitovanje koje očekuje uskoro. Kako nam je naveo, kvar na cisterni je otkriven nakon što je zrakoplov već bio blizu Osijeka a zbog dislociranosti zračne luke nije bilo moguće osigurati zamjensku u razumnom roku.

Upit smo poslali i Croatia Airlinesu čiji odgovor objavljujemo u cijelosti.

"Posada Croatia Airlinesa na jučerašnjem letu OU624 tek nakon slijetanja u ZL Osijek dobila je informaciju o tome da zbog kvara na cisterni nije moguće obaviti nadopunu zrakoplova mlaznim gorivom.

Zbog navedene situacije, odnosno zbog preostale količine goriva, bilo je nužno dogovoriti tehničko slijetanje u Beograd kako bi se zrakoplov tamo nadopunio gorivom, a istodobno i pripremiti (izmijeniti) letnu dokumentaciju zbog promjene rute, što je uzrokovalo oko 85 minuta kašnjenja

Nakon preleta u Beograd i nadopune zrakoplova gorivom, putnici su prevezeni do svog krajnjeg odredišta, Dubrovnika, s kašnjenjem od 95 minuta u odnosu na planirano vrijeme slijetanja." - rekli su za AvioRadar u Croatia Airlinesu.

Foto © N.S. @ Avioradar // Flightradar24 - screenshot