Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Koji prijevoznici nude pristup internetu tijekom leta

Ivo Gračanin.

WiFi u zrakoplovu

 

Internet je postao dostupan skoro svugdje u svijetu. Prije smo stalno tražili mjesto gdje postoji Wi-Fi kako bi putem svojih uređaja pristupili internetu, a sada, barem u Europi, telekom operateri nam omogućuju skoro stalnu vezu s internetom. Tek možda u nekim zabačenim dijelovima, primjerice, Hrvatske može se dogoditi izostanak signala baš svih operatera.
Putovanje zrakoplovom je bilo jedno od rijetkih mjesta gdje smo morali isključiti svoje mobilne uređaje i nismo bili u mogućnosti pristupiti internetu. U zadnjih nekoliko godina to se drastično promijenilo: zračni prijevoznici su svojim putnicimia počeli nuditi pristup internetu. U početcima, pristup internetu je bio izrazito skup, dok je danas cjenovno to postalo puno prihvatljivije. Zbog toga je nastao ovaj tekst kako bi vam se donijeli novi podatci o tome tko nudi pristup internetu u svojim zrakoplovima i pod kojim uvjetima. Neki prijevoznici ograničavaju količinu prometa, neki vam namjerno usporavaju brzinu interneta kako bi putnici kupili pakete koji omogućavaju veće brzine. No, nije im za zamjeriti budući da ugradnja takvih uređaja zahtijeva velike financijske izdatke te, prilikom ugradnje opreme, zrakoplovi moraju biti neko vrijeme izvan pogona. To može zahtjevati iznajmljivanje zrakoplova kako bi se pokrio manjak zrakoplova u floti. Dakle, sve to iziskuje dosta planiranja i, kao što je već spomenuto, dosta velika financijska izdavanja.

Provjerili smo skoro sve zračne prijevoznike koji lete u Hrvatsku kao i nude li na tim letovima pristup internetu za svoje putnike. No, moramo upozoriti na nešto: neki zračni prijevoznici nude pristup internetu na svojim interkontinentalnim letovima, ali ne nude na letovima unutar Europe. Primjerice, Turkish Airlines, Aeroflot ili Swiss nude pristup internetu na svojim interkontinentalnim letovima, ali u njihovim zrakoplovima za kraće letove unutar Europe ne nude pristup internetu.

U ovom članku možete naći podatke ukoliko letite iz nekih zračnih luka u Hrvatskoj. O ponudi interneta na interkontinentalnim letovima će se pisati u jednom od idućih članaka. U popisu ćete naći i zračne prijevoznike poput American Airlinesa ili Air Canade Rouge koji povezuju Hrvatsku s odredištima na drugim kontinentima.

 

Zračni prijevoznici koji nude pristup internetu na letovima iz i za Hrvatsku

Ovisno o prijevozniku, kod nekih možete tijekom leta kupiti pakete za pristup internetu, dok kod drugih to morate napraviti prije samog leta. Većina prijevoznika nudi mogućnost kupnje tijekom leta uz naplatu putem kreditnih kartica. Zrakoplovi koji imaju mogućnost pristupa internetu imaju nacrtane Wi-Fi oznake, no kabinsko će osoblje svejedno napomenuti postojanje mogućnosti pristupa.

Pristup internetu je omogućen najčešće kada zrakoplov dosegne visinu od 10.000 ft, odnosno približno tri kilometra, te tijekom krstarenja. Prilikom slijetanja pristup se isključuje.

Kako bi se spojili na internet u letu, uključite pretraživanje Wi-Fi mreža kad ćete najvjerojatnije naći jednu koja sadrži ime prijevoznika. Spojite se na nju te pokrenite svoj internet preglednik u kojem ćete vidjeti opcije za kupnju interne paketa.

No, ako i ne platite pristup internetu, skoro svi prijevoznici vam nude pristup svojim web stranicama kako bi, ako je potrebno, pregledali svoj itinerer te našli ostale podatke o dotičnom prijevozniku i njegovim letovima.

 

Popis prijevoznika koji nude pristup internetu, uvjetima i cijene:

 

Air Canada Rouge

Predviđeno je uvođenje pristupa internetu u zrakoplove Boeing 767-300ER Air Canada Rougea do sredine 2019. godine, tako da će putnici iz Zagreba imati mogućnost pristupa internetu na letu za Kanadu.

 

Air France

Za sada je ograničen broj uskotrupnih zrakoplova opremljen uređajima za pružanje pristupa internetu tijekom leta. Do 2020. godine Air France će ovu uslugu omogućiti u svim zrakoplovima. 

Možete odabrati između sljedećih opcija:

 • Free "Message" pass – putnici mogu besplatno primati i slati poruke putem aplikacija te pristupiti Air France portalu kako bi mogli pogledati ili promijeniti svoju rezervaciju
 • Surf pass (korištenje tijekom cijelog leta) – za kratke letove 3 EUR, za srednje duge letove (unutar Europe) 5 EUR, te 8 EUR/2.700 Flying Blue milja za jedan sat ili 18 EUR/6.000 Flying Blue milja za cijeli let na interkontinentalnim letovima
 • Stream pass – uključuje pogodnosti iz Message i Surf pass te dodatno omogućuje pristup internetu velike brzine kako bi mogli skinuti velike dokumente ili putem streama gledali filmove ili serije. To će vas stajati 30 EUR/10.000 Flying Blue milja. Ta opcija je dostupna na interkontinentalnim letovima.

 

Air Serbia

Air Serbia nudi putnicima pristup internetu, ali samo u Airbus zrakoplovima. 

U ponudi imaju sljedeće internet pakete:

 • 10 Mb – 2,90 EUR – samo za pristup društvenim mrežama
 • 20 Mb – 4,90 EUR
 • 50 Mb – 8,90 EUR
 • 90 Mb – 13,90 EUR

 

American Airlines

American Airlines će od iduće godine letjeti za Dubrovnik sa zrakoplovima Boeing 767-300ER te će se nuditi mogućnost pristupa internetu. Cijena pristupa će se kretati oko 10 USD.

 

Austrian Airlines

Austrian Airlines nudi u određenom broju Airbus uskotrupnih zrakoplova pristup internetu. Ako je zrakoplov opremljen pristupom internetu, u kabini će imati oznake za WiFi.

 • myAustrian FlyNet MESSAGE – od 3 EUR – paket predviđen za slanje elektroničke pošte i razmjenu poruka putem aplikacija, brzina interneta je ograničena na 150 kbps i vrijedi samo za jedan let
 • myAustrian FlyNet SURF – od 7 EUR – ovaj paket omogućuje iste mogućnosti kao kod MESSAGE paketa s dodatkom surfanja po web stranicama i uporabu većine aplikacija. Brzina interneta je 600 kbps i kupljeni paket vrijedi samo za jedan let.
 • myAustrian FlyNet STREAM – od 12 EUR - ovaj paket omogućuje iste mogućnosti kao kod SURF paketa s dodatnom mogućnošću streamanja videa i glazbe. Brzina interneta je ograničena na 15 Mbps i paket vrijedi samo za jedan let.

 

El Al

Putnici koji putuju zrakoplovima El Ala imaju mogućnost pristupa internetu. Nude se tri paketa, a putnici mogu odabrati onaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama.

Ponuđeni paketi:

 • BASIC – pristup aplikacijama za razmjenu poruka i elektroničkoj pošti – besplatno za sve putnike
 • SOCIAL – ovaj paket omogućuje isto što i BASIC uz dodatnu mogućnost pregledavanja web stranica i gledanje kraćih videa (do 3 minute) – cijena iznosi 9,99 USD
 • BUSINESS – ovaj paket omogućuje što i SOCIAL uz dodatnu mogućnost streamanja glazbe kao i mogućnost VPN povezivanja – cijena iznosi 19,99 USD

 

Emirates

Na svojim letovima Emirates svim putnicima nudi 20 MB besplatnog internet prometa, a nakon toga, ukoliko vam je potreban dodatan pristup, morate doplatiti za jedan od internet paketa. Članovi Emiratesovog programa nagrađivanja putnika imaju dodatne popuste na cijenu pristupa internetu, ovisno o statusu.

 • Ukoliko putujete u prvom ili poslovnom razredu i ukoliko imate jedan od statusa na Skywards programu nagrađivanja putnika (Blue, Silver, Gold, Platinum), imate besplatan pristup tijekom cijelog leta
 • Ukoliko putujete u ekonomskom razredu i ukoliko imate jedan od statusa na Skywards programu nagrađivanja putnika (Gold ili Platinum), imate besplatan pristup tijekom cijelog leta
 • Ukoliko putujete u ekonomskom razredu i ukoliko imate Silver status na Skywards programu nagrađivanja putnika, za do 150 MB podataka platit ćete 4,99 USD, a promet do 500 MB stajat će vas 7,99 USD
 • Ukoliko putujete u ekonomskom razredu i ukoliko imate Blue status na Skywards programu nagrađivanja putnika, za do 150 MB podataka platit ćete 6,99 USD, dok će vas  500 MB prometa stajati 10,99 USD
 • Za putnike koji nisu registrirani u Emirates Skywards programu nagrađivanja putnika, 150 MB podataka stajat će 9,99 USD, a do 500 MB prometa 15,99 USD

 

Eurowings

Eurowings nudi mogućnost pristupa internetu za svoje putnike tijekom leta. Usluga se naplaćuje, no postoji mogućnost korištenja prvih 10 minuta bez naplate. Usluga nije dostupna u svim zrakoplovima.

Možete kupiti jednu od 3 opcija (s jednom besplatnom) koja odgovara vašim potrebama.

 • Connect try – 10 minuta besplatno
 • Connect S – 3,90 EUR – pregledavanje elektroničke pošte te slanje i primanje poruka (isključene glasovne i video poruke)
 • Connect M – 6,90 EUR – uvjeti paketa Connect S s dodatnom mogućnošću pristupa web stranicama, pristup Wings Entertainmentu (gledanje filmova i TV serija)
 • Connect L – 11,90 EUR – uvjeti paketa M uz mogućnost streaminga filmova i glazbe.

 

Finnair

Finnair je započeo s postavljanjem opreme za pristup internetu u svoju Airbus uskotrupnu flotu. Dovršetak ovog projekat očekuje se do kraja ljeta 2019. godine. Pristup internetu se nudi uz određenu naknadu:

 • Business Class – 30 minuta besplatno, nakon toga surfanje za 4.95–6.95 EUR i streaming 9.95–12.95 EUR
 • Economy Class – Za surfanje ćete morati izdvojiti između 4.95 i 6.95 EUR dok će vas streaming stajati 9.95–12.95 EUR.

 

FlyDubai

Svojim putnicima FlyDubai nudi mogućnost pristupa internetu. Cijena varira u odnosu na dužinu leta, ruti i ostalim čimbenicima. Možete odabrati između ponuđenih paketa:

 • All-flight pass – imate pristup internetu dok god je zrakoplov na visini iznad 10.000 ft
 • 30-minute pass – na letovima dužim od 2 sata možete kupiti ovu opciju koja vrijedi 30 minuta od trenutka kupnje
 • Messaging – pristup aplikacijama za slanje poruka
 • Live TV – pristup TV programu uživo

 

Lufthansa

U svojim zrakoplovima iz Airbus A320 serije Lufthansa nudi pristup internetu. Važno je napomenuti kako ta usluga još uvijek nije dostupna u svim zrakoplovima te serije.

Usluga pristupa internetu se naplaćuje, te možete kupiti paket prilagođen vašim potrebama:

 • FlyNet® Message – 3 EUR/1.000 Miles and More milja – brzina do 150 kBit/s – prilagođeno za putnike koji žele komunicirati putem poruka i pregledavati elektroničku poštu
 • FlyNet® Surf - 7 EUR/2.300 Miles and More milja – brzina do 600 kBit/s – ovaj paket sadrži pogodnosti iz FlyNet® Message uz pristup web stranicama i spajanje na VPN
 • FlyNet® Stream- 12 EUR/4,000 Miles and More milja – brzina do 15 Mbit/s – sadrži pogodnosti iz FlyNet® Surf uz mogućnost streaminga filmova i glazbe

 

Norwegian

Jedan od rijetkil zračnih prijevoznika koji nudi besplatan pristup internetu je Norwegian. Nakon polijetanja, kada se ugasi znak obaveznog vezanja, spojite se na mrežu Norwegian Internet Access i uživajte u surfanju internetom.Prije putovanja provjerite ima li zrakoplov kojim ćete letjeti besplatan Wi-Fi. jer dio zrakoplova u floti Norwegiana nema opremu za pristup internetu.

 

Qatar Airways

Qatar Airways nudi pristup internetu u svojim zrakoplovima iz A320 serije, no nisu svi zrakoplovi iz te serije opremljeni opremom za pružanje pristupa internetu tako da je moguće naići na zrakoplov bez te mogućnosti. Putnici će tijekom leta biti obaviješteni o postojanju mogućnost korištenja pristupa internetu. Cijene pristupa interenetu možete saznati ukolko se tiijekom leta prijavite na Oryx One portal i tamo odaberete paket interneta koji vam odgovara.

 

SAS

SAS je imao u planu do rujna 2018. godine opremiti 40 svojih zrakoplova potrebnom opremom za pristup internetu. Očekuje se kako će projekt opremanja flote biti dovršen do prvog kvartala 2020. godine. Pristup internetu je već sada moguć na dobrom dijelu SAS-ovih letova unutar Europe.

Cijene za pristup internetu ovise o tarifnom razredu i statusu u program nagrađivanja putnika:

 • Putnici koji imaju status EuroBonus Gold i Diamond u SAS-ovom program sustava nagrađivanja putnika – besplatan pristup internetu
 • SAS Plus tarifni razred – besplatan pristup internetu
 • SAS GO tarifni razred - 39 DKK / 49 NOK / 49 SEK / 6 EUR / 5 GBP / 7 USD (ili 1.000 EuroBonus bodova)

 

Prijevoznici koji ne nude pristup internetu na letovima iz i za Hrvatsku

Neki prijevoznici sa ovog popisa su u postupku pripreme i opremanja zrakoplova opremom za pristup internetu dok ostali u ovom trenutku ne planiraju uvođenje pristupa u bližoj budućnosti.

 

Adria - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Aegean Airlines - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Aer Lingus - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Aeroflot - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Air Baltic - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Air Transat - u zrakoplovima Airbus A330 Air Transat ne nudi mogućnost spajanja na internet

Alitalia - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

British Airways - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Brussels Airlines - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Condor - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Croatia Airlines - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

CSA - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Easyjet - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Edelwiess - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Enter Air - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Germania - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Iberia - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Jet2.com - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

KLM - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Korean Air - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Level - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

LOT Polish Airlines - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Luxair - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Ryanair - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

S7 Airlines - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Smartwings - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Swiss - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Thomas Cook Airlines - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Trade Air - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Transavia - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Travel Service - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

TUI Airways - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Turkish Airlines - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta na letovima sa uskotrupnim zrakoplovima.

Volotea - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

Vueling - pripremaju se omogućiti putnicima pristup internetu s brzinama do 20 Mbit/s. Kad će ta usluga biti ponuđena putnicima nije poznato, no započeli su s ugradnjom opreme.

Wizzair - za sada ne nudi mogućnost pristupa internetu tijekom leta

 

Foto: I.G. (Avioradar)