Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

REPORTAŽA: Nešto sasvim drugačije – Velassaru - Maldivi!

Piše: Vesna Ćosić.

Velassaru

Mjesto gdje vrijeme staje i ostatak svijeta ne postoji – Velassaru Resort Maldivi

Iz Dubrovnika do Šri Lanke sa Turkish Airlinesom

Sa Šri Lanke smo u večernjim satima preletjeli do Malea na Maldivima. Let je poprilično kratak za Airbus A330-343 (TC-JNP), sat i deset minuta te smo ovaj put  zbog lošeg vremena putem imali dosta turbulencija.  Naravno, opet nam je posluženo brdo hrane koja je samo pojedince iz ekipe zanimala jer..... idemo na Maldive! Naš dežurni dubrovački avgeek ostvaruje jedan od svoja dva sna! Pretpostavljate da je drugi St. Marteen. Gori  je od malog djeteta u trgovini igračaka.
Na Međunarodnu zračnu luku Velana u Maleu smo sletjeli malo iza 21 sat po lokalnom vremenu.

Odmah po izlasku iz aviona odradili smo papirologiju i to poprilično brzo te nas je na dolascima dočekao predstavnik Velassaru Resorta koji se sa nama srdačno pozdravio i dao nam osnovne upute: Toilet je tamo, smoking možete tamo, a prtljaga nije vaša briga. „Warm welcome“ u pravom smislu riječi. Čitao nas je kao lektiru.

Nakon toilet-smokingovanja otpratio nas je ispred zgrade terminala gdje se u par koraka nađete na obali gdje su poslagane jahte koje služe za prijevoz gostiju do resorta. Naime, na Maldivima je čak i aerodrom na svom otoku. Odvojen je i od grada Malea, mada su se kinezi stavili i grade most da ih spoje.

ZL Velana je na nadmorskoj visini od samo 2 metra što je fascinantan prizor kada gledate sa susjednog otoka. Imate osjećaj da se avioni pri rulanju kreću po morskoj površini.  Također moramo izdvojiti da se pushback radi sve do staze zbog velikog broja širokotrupaca koji slijeću na taj aerodrom te zauzimaju dobar dio stajanke.

f_800_450_16119285_00_images_On_Board_Velassaru_VELASSARU_THY_FAM_1017_NS_VC_060.JPG

No, pustimo sada aerodrom.

Navedenom jahtom smo krenuli prema našem prvom odredištu, Velassaru Resortu koji je udaljen nekih 35 minuta plovidbe. Zbog noćne plovidbe, osim svjetala glavnog grada Malea nismo puno vidjeli. I bolje da nismo. Vidjeti ćete zašto.

Na otočiću na kojem je smješten resort, i samo on, dočekala nas je cijela ekipa zaposlenika među kojima i Myla Alpaz, osoba zadužena za marketing. Prvo što uočavamo je njena pozitivnost i srdačnost.
Ok, pretpostavljamo da je ipak to njen posao pa je nakon upoznavanja pratimo prema recepciji.

E, tu nastaje šok za sva osjetila. Predivan prizor otvorene recepcije okružene palmama i raznom vegetacijom. Ugodna i diskretna rasvjeta. Tišinu narušava samo tiha muzika iz obližnjeg bara. Osjetno čist zrak i općenito predivna atmosfera.  Opuštanje nastupa odmah! Zaboravljen je i turbulentni let, i klackanje po nemirnom moru 35 minuta. Zaboravljen je cijeli svijet.  Nema politike, nema svjetskih ratova, nema Todorića, Agrokora, Rozge i Severine. Ma ne postoji ama baš ništa osim nas, tu i tada.  Čak ni „tada“ jer je vrijeme stalo.

Na recepciji nam prilaze zaposlenici i dijele hladne ručnike osvježene lotosovim uljem a s tim nam dijele i osvježavajuće piće.

Myla nas ukratko upoznaje sa resortom, prelazimo plan za iduće dane, dodjeljuje nam ključeve onog što smo mi u početku mislili da su sobe. Pozdravljamo se a Mayla nas prepušta svojoj ekipi koja nas odvodi do tih naših „soba“.

f_800_450_16119285_00_images_On_Board_Velassaru_VELASSARU_THY_FAM_1017_NS_VC_034.JPG

Putem do tamo primjećujemo da idemo preko mostića koji povezuje vile na vodi. Šok i nevjerica! Uredno složene kućice  na stupovima pred nama. Između svake dovoljan razmak da ne ometate susjeda nekim svojim "aktivnostima". Naša vodićka, tihim i ugodnim glasom raspoređuje naš dio ekipe (ostali dio ekipe je u vilama na otoku) po „sobama“.  Cure koje putuju sa nama dobijaju „sobe“ redom i za kraj ostali mi, Avioradar ekipa.  Vodićka, ne znamo joj ime i nek nam oprosti ali bili smo pod dojmom, nastavlja dalje mostićem i prolazimo kraj soba, nikako da stane. Dovodi nas do pretposlijednje vile (posljednja je totalno izolirana čak i kapijom) i gestom nas upućuje prema vratima. Konstantno objašnjavajući sve relevantne podatke o našem boravku, otvara nam „sobu“ i onda blokada. Niti mi našu „vodićku“ više išta čujemo, niti je više išta bitno. Mi taj dojam riječima prenijeti ne možemo, niti ćemo pokušavati. Pogledajte u galeriji na dnu teksta.

Turkish Airlines & Business Lounge u Istanbulu

Slijedeći dan se budimo, naspavani iako smo spavali samo nekoliko sati. Dojam od večeri prije je momentalno nestao. Avgeek je ostao bez teksta, samo se gledamo i u nevjerici sliježemo ramenima.

Predivan jutarnji pogled na otvoreno more i sve što vidimo je koraljni greben preko kojeg se nježno prelijevaju valovi oceana. 

Uz obostrano: „Ja ne mogu vjerovati!“, krećemo na doručak i sastanak sa ekipom i Maylom. Doručak...buffet, nema što nema. Odabereš hranu na tanjur i iza tebe se stvori momak sa smješkom koji ti „otima“ tanjur iz ruke i nosi ga do tvoga stola. Ne dozvoljava ti ni da diraš svoju stolicu već ti je on fino odmiče.  Doručak, kava, sok....sve je tu a ti imaš osjećaj apsolutne smirenosti, čak i najmrzovoljniji  non-morning tipovi imaju kes od uha do uha na licu.

Mayla je kratka i sažeta. Organizirala je turneju po otoku za kamermane i fotografe, pozvala nas na „welcome drink“ koji se organizira da se gosti i menagment druže, najavila nam dvije večere sa upravom i samo lijepo rekla... uživajte! Pomislili smo: A kog vraga upravo radimo? Zar može veće uživanje? Čak je i posao koji moramo odraditi, uživanje!

Na obilazak otoka nas vodi Nadia Laouina. Definitivno osoba koju se mora posebno predstaviti! Naime, Nadia je zasigurno najpozitivnija osoba koju smo u životu sreli, i to iskreno pozitivna. Marokanka koja radi u Velassaru resortu dok joj muž, inače Maldivac radi u drugom resortu.

f_800_450_16119285_00_images_On_Board_Velassaru_VELASSARU_THY_FAM_1017_NS_VC_027.JPG

Nadia nas vodi u Chill bar gdje naravno prelazite u vegetativno stanje i riječ hedonizam ima svoje značenje, uz predivan pogled na more i izrazito bijeli pijesak kakav je tamo posvuda, možete na vaš već isključeni mozak potpuno zaboraviti. Stvarno smo se danima trudili na Velassaru misliti o nečemu. Nije išlo. Nope, nada, ništa, nula...

f_800_450_16119285_00_images_On_Board_Velassaru_VELASSARU_THY_FAM_1017_NS_VC_026.JPG

Nakon Chill Bara nastavljamo naš obilazak te se upoznajemo sa ostalim sadržajima kao što su vodeni sportovi, tenis igrališta, teretana i sve ono što jedno ovakvo mjesto mora imati.  Ima sve!

Pošto nas je u timu dvoje, avgeek je bio zadužen za fotkanje i zabijanje nosa gdje mu nije mjesto dok je ženska polovica bila zadužena odraditi teži posao, kao na primjer kakva je situacija u Spa. Teškom mukom je morala biti odrađena Švedska masaža. Naravno, u Spa vam nude i ostale, tko bi ih nabrojao, masaže. Nešto neopisivo!

f_800_450_16119285_00_images_On_Board_Velassaru_VELASSARU_THY_FAM_1017_NS_VC_012.JPG

Na prvoj večeri u jednom od mnogobrojnih restorana koji vam se nude na otoku smo upoznali gospodina Nasrulla Ali, resort managera. Maldivac, ugodan sugovornik koji definitivno zna svoj posao. Objasnio nam je kako stvari funkcioniraju i izrazio zadovoljstvo svojim timom koji je u pravom smislu riječi iz svih krajeva svijeta, pa nam je tako vino predstavljala i posluživala sommelierka iz Švedske.

Na drugoj najavljenoj večeri smo upoznali  šefa kuhinje Carlosa Exprua sa kojim smo se pozdravili sa međunarodno priznatim hrvatskim pozdravom: Rakija! Naime, Carlos je bio u našim krajevima te nije sakrivao oduševljenje Dubrovnikom, Splitom i cijelom Hrvatskom i njenim ljudima. Pokraj terase na kojoj smo večerali, mladi par je imao romantičnu večeru na plaži, dok je jedna obitelj pored imala večeru sa osobnim kuharom a stol i stolice su im napravljene od...pijeska!

f_800_450_16119285_00_images_On_Board_Velassaru_VELASSARU_THY_FAM_1017_NS_VC_048.JPG

Iskreno, o Velassaru bi vam mogli pisati danima, ali ipak to morate doživjeti sami! Nama je bilo jako teško otići sa otoka. 

Avioradar zahvaljuje svim navedenim u tekstu te njihovim kolegama na jednostavno savršenom "odmoru"!

Naše zabilješke:

  • usluga kakve bi se posramio bilo koji 5***** hotel kod nas.
  • svo osoblje u resortu je ugodno i pristupačno. Ne smetaju vam, ali su tu kada ih trebate. Nećete vidjeti neraspoloženog ili lažno raspoloženog zaposlenika.
  • čak vam je i managment na raspolaganju u svakom trenutku
  • definitivno "must visit" svi kojima treba potpuni odmor uz prelijepu prirodu
  • ako ste romantični, želite uživati sa svojom boljom polovicom ili onom koja će to tek postati... nemate što razmišljati. Bolje ne može!
  • visoka razina luksuza, ono...baš
  • klima savršena, čak i kad je vjetrovito more i zrak su ugodno topli. Pazite na zaštitu od sunca jer izgorite k'o kokica za sat vremena iako vam se čini da sunce nije jako
  • hrana je odlična, ima za svakoga po nešto, vrhunska usluga po restoranima, bilo kojem. 
  • cijene su u skladu sa dobivenim. 

 

Slijedeći put vam predstavljamo Kurumba Resort! Malo drugačije mjesto na Maldivima.

Vrijedi pogledati veliku galeriju:

Foto: NS - Avioradar

Twitter