Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

POSJETILI SMO – Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina

Piše: Bruno Habus, Karlo Mudri.

ZTŠ Rudolfa Perešina

U četvrtak,  30. svibnja 2019., Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina imala je "dan otvorenih vrata" te je i našoj ekipi predstavila kako je to pohađati ovu školu koja je jedinstvena u Hrvatskoj.

f_800_450_16119285_00_images_Zrakoplovna_skola_ZTS_DAN_OTVORENIH_VRATA_VG_31MAY_KM-10.jpg

ZTŠ Rudolfa Perešina trenutačno pohađa 310 učenika koji su podijeljeni u 12 razrednih odjela. Ravnatelj škole, Vedran Šarac, kroz šalu komentira strukturu učenika: školu pohađa više od 70% muških učenika.

 

Škola u ovom trenu nudi 3 obrazovna programa; zrakoplovni tehničar za instrumente i radio (IRE), zrakoplovni tehničar za zrakoplov i motore (ZIM) te zrakoplovni prometnik (ZP). Škola po razredu ove školske godine upisuje 28 učenika, a na jedno upisno mjesto natječe se čak 7 učenika.

 

Zrakoplovni tehničar ZIM - zrakoplov i motor

Zrakoplovni tehničar ZIM obavlja poslove vezane uz samo održavanje zrakoplova (strukture, unutrašnjosti itd), njegove pogonske grupe (motora), hidrauličkih sustava, pneumatskih sustava itd.

 

Zrakoplovni tehničar IRE - instrumenti, radio i elektrooprema

Zrakoplovni tehničar IRE obavlja poslove vezane uz sve elektroničke sustave na zrakoplovu kao što su već spomenuti instrumenti, radio i elektrooprema.

 

Zrakoplovni prometnik - ZP

Zrakoplovni prometnik najčešće obavlja poslove vezane uz prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i prtljage, balansiranja zrakoplova, organizira prijevoz itd.

 

U razgovoru s ravnateljem škole, prof. Vedranom Šarcem, saznajemo kako škola uskoro planira krenuti u infrastrukturno širenje koje bi trebalo omogućiti povećanje kapaciteta škole na 400 učenika, te otvaranje novog obrazovnog programa - tehničar sigurnosti zračnog prometa.

f_800_450_16119285_00_images_ZTS_DAN_OTVORENIH_VRATA_VG_31MAY_KM-14.jpg

Proširenje škole podrazumijeva dogradnju i izgradnju potpuno novog krila škole, izgradnju školske dvorane, ali i radionice - hangara za izvođenje radioničkih vježbi na pravim zrakoplovima.

f_800_450_16119285_00_images_Zrakoplovna_kola_pogled3.jpg

f_800_450_16119285_00_images_Zrakoplovna_kola_pogled4.jpg 

Ono što ravnatelj posebno ističe jest suradnja s privredom tj. srodnim tvrtkama poput ZTC-a, Croatia Airlinesa, MUP-a, Veleučilišta Velika Gorica, a posebno su ponosni na suradnju s Hrvatskom vojskom. Upravo je ona važna za učenike  jer im omogućuje stipendiranje kroz školovanje, a po završenom školovanju učenici imaju osigurano radno mjesto.

 

Ova jedinstvena škola u Hrvatskoj okuplja učenike gotovo iz svakog dijela zemlje. O tome govori podatak da više od 80 učenika nije iz Zagreba ili bliže okolice, a školu pohađa čak i učenik iz inozemstva.

 

 

Foto © K.M. -  AvioRadar 

Renderi © ZTŠ Rudolfa Perešina

 

Twitter