Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

IZ POVIJESTI: KMV - Kavminvody Avia Tupolev TU-154 u Splitu

Piše: Jan Kotek.

KMV Kavminvody Avia Tupolev TU-154M

Iz povijesti: Tupolev TU-154M ruskog prijevoznika KMV - Kavminvody Avia u Splitu

Prije 2 tjedna i 14 godina, rujan 2003. godine, zrakoplov tipa Tupolev TU-154M ruskog zrakoplovnog prijevoznika KMV - Kavminvody Avia (KV/MVD) na slici iz Splita prizor je kojega više ne možemo vidjeti. U to vrijeme ruski zrakoplovni prijevoznici često su dolazili sa zrakoplovima tipa Tupolev TU-154 na charter linijama iz Moskve u Split, Pulu i Dubrovnik. Danas su u svijetu ostala još samo dva zrakoplova tog tipa koji lete na putničkim linijama kod ruskog zrakoplovnog prijevoznika Alrosa (6R/DRU).

Prijevoznik KMV - Kavminvody Avia imao je svoju operativnu bazu na zračnoj luci Mineralniye Vody (MRV/URMM) na jugu Rusije na Kavkazu. Osnovan je 1993. godine podjelom državnog prijevoznika Aeroflota (SU/AFL) na pojedine regionalne prijevoznike. U svojoj floti imao je čak 27 zrakoplova tipa Tupolev TU-154, 6 manjih zrakoplova tipa Tupolev TU-134, te 2 veća zrakoplova tipa Tupolev TU-204. Letjeli su na redovnim domaćim linijama u Rusiji, i prema Ukrajini, te Armeniji. Pored toga i na charter linijama sa zračne luke Vnukovo (VKO/UUWW) u Moskvi prema turističkim odredištima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, Izraelu i na Cipru. KMV Avia prekinula je sav promet 27. rujna 2011. godine.

Zrakoplov tipa TU-154M na slici, proizveden je 1991. godine, te od veljače 1992. godine sa registracijom CCCP-85722 je počeo letjeti za Aeroflot. KMV Avia je ovaj zrakoplov iznajmila nekoliko puta uglavnom na jednogodišnji najam u Iran zrakoplovnim prijevoznicima Kish Air (Y9/IRK), Mahan Air (W5/IRM), Bon Air (IRJ) i Iran Air Tours (B9/IRB), gdje je nosio iranske registarske oznake: EP-ARH, EP-BOJ i EP-MAU. U siječnju 2007. godine prodan je nacionalnom kirgistanskom zrakoplovnom Kyrgyzstan Airlines (R8/KGA), gdje je letio do 2011. godine i od onda stoji isključen iz prometa na zračnoj luci Manas u Bishkeku (FRU/UCFM)

Upravo jučer 27. rujna 2017. godine zadnji registrirani zrakoplov tipa Tupolev TU-154 u Europi, koji je letio za Slovačku vladu, odradio je svoj zadnji let iz Bratislave u Košice, gdje će biti smješten u tamošnjem zrakoplovnom muzeju. O zadnjem oproštaju tog zrakoplova u Ostravi smo na Avioradaru pisali prije nekoliko dana

Foto: Vedran Sović (SPU/09.2003)

Twitter