Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Iz povijesti: Slovenski zrakoplovni prijevoznik Aurora Airlines

Piše: Jan Kotek.

Aurora Airlines McDonnell Douglas MD-82

Kada dođete na zračnu luku Maribor - Edvard Rusjan (MBX/LJMB) ili kada prolazite autocestom od graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, vidjet ćete zrakoplov McDonnell Douglas MD-82 koji već godinama stoji na istom mjestu. Otkrivamo o kojem zrakoplovu se radi!

Taj zrakoplov letio je i u Hrvatskoj. Radi se o po redu drugom zrakoplovu hrvatskog zrakoplovnog prijevoznika Air Adriatic (AHR) koji je nosio registraciju 9A-CBD. Ovaj zrakoplov McDonnell Douglas MD-82 proizveden je u siječnju 1982. godine te je isporučen s registracijom N940PS u travnju iste godine američkom zrakoplovnom prijevozniku Pacific Southwest Airlines (OH/PSA) sa sjedištem u San Diegu u Kalifoniji. PSA je 1988. godine bio spojen s američkim zrakoplovnim prijevoznikom USAir (US/AWE) te je za njih letio s registracijom N815US sve do 2003. godine, kada je u svibnju isporučen u Hrvatsku. Air Adriatic je s njim letio 3 godine, nakon čega je u veljači 2006. godine prodan albanskom zrakoplovnom prijevozniku Belle Air (XH/LBY) te dobio registraciju ZA-ARB. Od siječnja 2008. godine prelazi iz Albanije u flotu slovenskog zrakoplovnog prijevoznika Aurora Airlines (URR) i dobiva svoju zadnju registraciju S5-ACC. Slovenski ga je prijevoznik izmajmio za linije kosovskog zrakoplovnog prijevoznika Air Kosova. Aurora Airlines prekinula je sav promet 2010. godine te od tada taj zrakoplov stoji na mariborskoj zračnoj luci. 

Aurora Airlines (URR) osnovana je 2005. godine s operativnom bazom u Mariboru te se bavila charter prometom i wet-lease najmovima svojih zrakoplova drugim zrakoplovnim prijevoznicima. Kroz flotu je prošlo ukupno 3 zrakoplova u verziji MD-82 i jedan u verziji MD-83. I duga dva zrakoplova možete vidjeti u galeriji ovog članka dolje.

Pročitajte još:

Foto © Milan Korbar (MBX/2010.)

Twitter