Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Nova linija će povezati Lošinj s Italijom

Jan Kotek.

Silver Air Let L-410 Turbolet

Češki zračni prijevoznik Silver Air (SLD) ponovno će u ljetnom redu letenja 2019. godine letjeti na sezonskim linijama s lošinjske zračne luke. Za iduću godinu su u planu tri linije. Ovogodišnje dvije nove linije s Lošinja za Zagreb i Lugano ostaju u prometu, ali linije s Lošinja za Pulu i Split nisu u planu za iduću godinu. 

Nova linija će letjeti na ruti Lošinj - Venecija i to dva puta tjedno, petkom od 24. svibnja do 13. rujna i ponedjeljkom od 1. srpnja do 23. rujna 2019. godine. Domaća linija Lošinj - Zagreb bit će u prometu tri puta tjedno što je za jedan let tjedno više nego ove godine. Umjesto ponedjeljkom i petkom, letovi će se odvijati utorkom, četvrtkom i nedjeljom i to od 19. svibnja do 24. rujna 2019. godine. Pored toga, ova sezonska linija će početi s prometom mjesec dana ranije u odnosu na ovu godinu. Linija Lošinj - Lugano ostaje u prometu s dva leta tjedno, samo što će se odvijati srijedom i subotom umjesto ovogodišnjih srijeda i nedjelja. 

Češki Silver Air u svojoj floti ima trenutačno dva zrakoplova tipa Let L-410 Turbolet (na slici) u svojoj floti. Ovaj zrakoplov registracije OK-SLD, koji je ove godine letio na linijama s Lošinja, proizveden je 1990. godine za sovjetski Aeroflot (SU/AFL). Baza mu je bila u Krasnoyarsku u centralnom dijelu Sibira. Ovaj zrakoplov s registracijom RA-67650 je 1993. godine podjelom imovine Aeroflota prešao u flotu regionalnog zračnog prijevoznika Cheremshanka, isto s bazom u Krasnoyarsku. Cheremshanka je danas nakon spajanja nekoliko sibirskih regionalnih prijevoznika dio regionalnog zračnog prijevoznika Turukhan Airlines (TRH), isto s bazom u Krasnoyarsku, a danas lete na regionalnim linijama za ruskog zračnog prijevoznika UTAir (UT/UTA). Godine 1997. ovaj zrakoplov prodan je u Sloveniju, gdje je 10 godina letio s registracijom S5-BAE za slovenskog regionalnog zračnog prijevoznika Solinair (SOP) iz Portoroža. Iz Slovenije prodan je 2007. godine u Bugarsku regionalnom prijevozniku Heli Air Services (HLR), gdje je nosio registraciju LZ-CCG. Konačno 2010. godine ovaj zrakoplov kupuje trenutačni vlasnik, češki zračni prijevoznik Silver Air. Aktualno ovaj zrakoplov leti u Rumunjskoj na ruti Timisoara - Cluj, otkako je završio ovogodišnji sezonski promet na Lošinju krajem rujna ove godine.

Pročitajte još:

Foto © Boran Pivčić (ZAG/29.6.2018.)