Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

9A-CTJ napušta flotu Croatia Airlinesa

Piše: Bruno Habus.

© AvioRadar
Croatia Airlines Airbus A320

Prema informacijama kojima raspolaže AvioRadar, nakon 22 godina službe nacionalnom zračnom prijevozniku, Airbus A320 registracijskih oznaka 9A-CTJ napušta flotu. Ovaj zrakoplov, od milja zvan "Julija", odradio je poslijednji putnički let u ponedjeljak, 15. studenog, na rotaciji iz Frankfurta.

Airbus A320 (9A-CTJ) prvi je let obavio 27. travnja 1999., a pridružio se floti Croatia Airlinesa 17. lipnja iste godine. Zrakoplov je nazvan Dubrovnik čije je ime nosio kroz cijelu službu. Zrakoplov je bio konfiguriran sa 174 sjedala ekonomskog razreda nakon ugradnje novih Recaro sjedala, a izvorno je isporučen u konfiguraciji sa 162 sjedala. Zrakoplov podtipa A320-214 nosio je serijski broj 1009, a na probni let prije 22 godine poletio je noseći registraciju F-WWDN. "Julija" je isporučena Croatia Airlinesu u Zagreb izravno iz Airbusove tvornice u Touluseu. 

9A-CTJ je u svojoj službi prevezao milijune putnika, a između njih se posebno ističe Sveti Otac Benedikt XVI koji je putovao ovim zrakoplovom tijekom svog pastoralnog posjeta Hrvatskoj 2011. godine. 

Iako ovo nije prvi Airbus koji je napustio flotu nacionalnog zračnog prijevoznika (prethodili su mu 9A-CTM i 9A-CTF), 9A-CTJ se ističe jer je to prvi Airbus koji napušta flotu a da je namjenski naručen i isporučen Croatia Airlinesu kao prvom korisniku. 

"Julija" kreće na svoje posljednje putovanje u bojama Croatia Airlinesa kroz nekoliko dana, na letu kojim se zrakoplov vraća vlasniku, odnosno leasing kući. U trenutku napuštanja matične baze, ZL Franjo Tuđman, "Julija" će imati 22 godine i 7 mjeseci.

U nastavku donosimo fotografije i video zapis kojim je ovjekovječena služba 9A-CTJ u floti nacionalnog zračnig prijevoznika. Hvala ti, "Julija", za 22 godine letenja i vjerne službe Croatia Airlinesu.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_CTN_CTN_9A-CTJ_IS.png