Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Croatia Airlines izravno povezao Osijek i München

Piše: Croatia Airlines.

Croatia Airlines

15. studenoga su u osječku zračnu luku doputovali prvi putnici na novoj međunarodnoj liniji Croatia Airlinesa između Münchena i Osijeka.

Prvim letom nacionalnog zračnog prijevoznika iz bavarske prijestolnice u Osijek (broj leta OU4431) doputovalo je 20 putnika koje su nakon slijetanja zrakoplova Dash 8-Q400 svečano dočekali predstavnici Zračne luke Osijek, Croatia Airlinesa, Osječko – baranjske županije, Grada Osijeka i Turističke zajednice Osječko – baranjske županije. Jednako svečano ispraćeno je i 25 putnika koji su poletjeli prvim međunarodnim letom (OU4430) iz Osijeka u München.

Povodom uspostavljanja nove međunarodne linije, Croatia Airlines nagradio je putnike na oba leta (OU4431 München – Osijek i OU4430 Osijek – München) posebnim vaučerom koji se može iskoristiti prigodom kupnje zrakoplovne karte za sljedeće putovanje nacionalnim prijevoznikom.

Podsjetimo, riječ je o prvoj međunarodnoj liniji Croatia Airlinesa iz Osijeka koja je uvedena udruženim nastojanjima Osječko – baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice Osječko – baranjske županije, Zračne luke Osijek i Croatia Airlinesa, nakon čega su u rujnu ove godine ZL Osijek i Croatia Airlinesa potpisali sporazum na temelju kojeg su putnicima od 15. studenoga do 14. siječnja 2022. na raspolaganju dva tjedna leta na ovoj liniji, ponedjeljkom i petkom.

Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, na današnjoj je svečanosti u zračnoj luci Osijek istaknuo:

"Drago nam što što naši zrakoplovi od danas izravno povezuju gospodarsko središte Slavonije s Europom i što smo, nakon povezivanja Osijeka sa Splitom i Dubrovnikom u domaćem prometu, uspostavili i našu prvu međunarodnu liniju iz Osijeka. Zahvaljujem svim partnerima koji su pridonijeli realizaciji ovog zajedničkog projekta i vjerujem da će letovi Osijek – München pridonijeti razvoju zračne luke Osijek te jačanju Osijeka kao regionalnog prometnog središta. Nadam se da će i mnogi inozemni turisti iskoristiti povoljne zračne veze za dolazak u ovu regiju i otkriti njezine prirodne, kulturne, gastronomske i druge vrijednosti."

Mato Lukić, dožupan Osječko-baranjske županije, izjavio je:

"Čestitam i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u organizaciju leta, od Croatia Airlinesa do Hrvatske kontrole zračne plovidbe koja nas je ugostila u novoobnovljenom tornju, inače izvan funkcije od Domovinskog rata. Uspostavljena linija Osijek – München za Osječko - baranjsku županiju znači puno jer posljednjih nekoliko godina ulažemo goleme napore u razvoj gospodarstva i turizma, a siguran sam da će sve aktivnosti Zračne luke Osijek u budućnosti pridonijeti zajedničkom cilju – napretku naše županije. Osim toga, ovim letom dodatno povezujemo naše sugrađane u inozemstvu s njihovim najmilijima."

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je:

"Uvođenjem linije između Osijeka i Münchena, Osijek se povezao s važnim europskim čvorištem iz kojeg je moguće putovati prema nizu europskih i svjetskih odredišta, što je korak dalje k ostvarenju cilja da se Osijek pozicionira kao prometno regionalno središte. To je iznimno važno za turizam, iseljeništvo i poduzetnike ne samo grada Osijeka nego i šire regije, a dodatni iskorak u tom cilju predstavlja i investicija u obnovu i modernizaciju kontrolnog tornja koja će dovesti do kvalitetnijeg funkcioniranja zračnog prometa. Oba su projekta značajna za budući razvoj zračne luke Osijek kao važnog segmenta u ukupnom gospodarskom razvitku Osijeka. Zato treba čestitati i Zračnoj luci Osijek i Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, pozdravljamo svaku investiciju na području grada Osijeka."

Direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos istaknuo je:

"Simbolički, ovo je velik dan za našu zračnu luku, grad Osijek te cijelu Slavoniju i Baranju. Ono što smo najavili krajem rujna, danas se po prvi puta događa. Ulazimo debelo u jesen, ali želim neka ovo bude nagovještaj proljeća za našu zračnu luku. Na početku projekta oživljavanja zračne luke Osijek, krenuli smo s najlogičnijom suradnjom, s nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlinesom, a prva linija koju smo zajedno odabrali, ova do Münchena, s obzirom na dijasporu i turistički potencijal, jednako je tako logična. Dobro je što smo krenuli s prirodnim i pouzdanim partnerima jer puniti i održavati liniju u vrijeme epidemije nije i neće biti lagano. Zato još jednom zahvaljujem na suradnji svima, ministru Olegu Butkoviću, županu Ivanu Anušiću, gradonačelniku Ivanu Radiću i predsjedniku Uprave Croatia Airlinesa Jasminu Bajiću, a posebno zahvaljujem svim medijima koji su pozdravili i trude se promovirati ovu liniju. Želimo da ona postane tradicionalna veza ovog dijela Hrvatske i regije s južnom Njemačkom, ali i cijelom Europom."

 

Povodom uvođenja izravnih letova između Osijeka i bavarske prijestolnice, putnicima su dostupne povratne zrakoplovne karte po promotivnoj cijeni već od 129 eura. Sve promotivne cijene vrijede isključivo za kupnju karata preko internetskih stranica www.croatiaairlines.com, a cijena uključuje aerodromske pristojbe i naknadu za izdavanje zrakoplovne karte (TSC). Za kupnju na drugim prodajnim mjestima tvrtke naplaćuje se TSC.

Vrijedi istaknuti kako je usluga toranjske i prilazne proceduralne kontrole zračnog prometa prigodom današnjih prvih letova Osijek – München i München – Osijek pružena iz obnovljene zgrade Hrvatske kontrole zračnog prometa u ZL Osijek.  

Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, naglasio je:

"Iznimno me veseli što se kontrola polijetanja prvog leta iz Osijeka za München odvijala iz jednog od najsuvremenije opremljenog tornjeva kontrole zračne plovidbe u regiji. Novi prostori osječke podružnice poboljšat će uvjete rada kontrolora zračnog prometa i drugog osoblja te unaprijediti kvalitetu i sigurnost usluga u Zračnoj luci Osijek. Navedena investicija dio je sustavnog ulaganja u kvalitetu i sigurnost usluga Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a istaknuo bih kako je HKZP u protekle dvije godine, unatoč pandemiji, investirala više od 117 milijuna kuna u kapacitete i povećanje sigurnosti zračnog prometa."

Twitter