Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Holistic Green Airport prilika za inovacije u pametnoj i održivoj mobilnosti

Piše: MZLZ.

Projekt OLGA

Europska komisija odobrila je novi projekt za smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora/industrije na okoliš. Projekt naziva hOListic Green Airport (OLGA) temelji se na integriranom pristupu, a započeo je 1. listopada 2021. Projekt će razvijati inovativne održive mjere za smanjenje štetnih emisija na zračnoj i zemaljskoj strani (Airside/Landside) zračne luke, uz unaprjeđenje energetske učinkovitosti, kvalitete zraka, bioraznolikosti i gospodarenja otpadom. Ova rješenja podupiru nastojanja Europske unije (EU) u postizanju ugljične neutralnosti i imaju za cilj poboljšanje kvalitete života.

Kao potporu Europskom zelenom planu (EU Green Deal), EU će financirati nekoliko projekata kako bi se olakšao prijelaz na opremu s niskim udjelom ugljika te tako smanjio utjecaj na klimatske promjene.

Jedan od projekata koji će aktivno doprinijeti ovom strateškom cilju je projekt OLGA. Stavljajući naglasak na povećanje ekološke učinkovitosti u zračnim lukama počevši od letačkih, putničkih i teretnih operacija iz perspektive šire zajednice, projekt OLGA osigurat će nadogradnju i primjenjivost inovativnih mjera u ovom gospodarskom segmentu diljem EU.

U projekt su uključene četiri međunarodne zračne luke i njihovi lokalni dionici: Pariz-Charles de Gaulle, Milano Malpensa, Zagreb i Cluj. Daljnji razvoj rezultata projekta osigurat će Vijeće zračnih luka (Airport Regions Council - ARC), odnosno, udruženja gradova i regija na čijim područjima se nalaze međunarodne zračne luke. Nadalje, projekt OLGA povezat će se s drugim projektima i inicijativama koje financira EU, a koje su usmjerene na zeleno zrakoplovstvo i na taj način će potaknuti Europu kao pionira u pametnoj i održivoj mobilnosti.

MZLZ: "Udruženim snaga značajno ćemo pridonijeti ekološkoj tranziciji poslovanja zračnih luka"

Projekt OLGA okuplja 57 partnera i povezanih subjekata koji čine raznolik konzorcij s visokom razinom iskustva i stručnosti u rasponu od velikih i manjih zračnih luka, zračnih prijevoznika i zrakoplovne industrije, do javne vlasti, istraživača te inovativnih malih i srednjih poduzeća s fokusom na ekološki učinak.

Projekt vodi Grupa ADP (Groupe ADP) na čelu sa zračnom lukom Paris-Charles de Gaulle kao predvodnikom istog. Augustin de Romanet, predsjednik i izvršni direktor Grupe ADP izjavio je: "Projekt OLGA će biti ogledalo naše stručnosti. Kao glavni svjetski upravitelj zračnih luka, već smo uključeni u projekte smanjenja ekološkog utjecaja doprinoseći ekološkoj tranziciji zrakoplovne industrije, razvoju projekata industrijske i teritorijalne ekologije kao i smanjenju štetnih utjecaja projekata na okoliš.”

Air France, kao partner projekta OLGA i pionir u elektrifikaciji flote zemaljske opreme za operacije u pariškim zračnim lukama, prava je pokretačka snaga u primjeni čiste energije i smanjenja lokalnih emisija zahvaljujući svom radu na optimizaciji operacija korištenja električne energije, vodika i održivog zrakoplovnog goriva.

Sa sličnim ambicijama, zračna luka Milano Malpensa, dio SEA Milan Airports, prenijet će svoja iskustva  predanosti dekarbonizaciji. Armando Brunini, izvršni direktor SEA Milan Airports, naglašava: “Projekt OLGA nas potiče na povećanje naših napora u pogledu održivosti zaštite okoliša. Naš glavni fokus bit će provedba inicijativa vezanih uz korištenje vodika i za vozila u zračnim lukama, kao i za transport prema/od zračnih luka. Osim toga, razvijat ćemo modele i rješenja za očuvanje biološke raznolikosti u područjima koja okružuju zračnu luku Malpensa.”

Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb (kojom također upravlja Grupa ADP i njezina podružnica TAV Airports) i Zračna luka Cluj bit će ključne u demonstraciji inovacija implementiranih u Zračnoj luci Pariz - Charles de Gaulle, kao i u provođenju komplementarnih projekata za daljnje poboljšanje ekološke učinkovitosti. Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave Zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, izjavio je: “Zagrebačka zračna luka predana je nastojanjima primjene tehnoloških rješenja u poslovnim procesima koja će dovesti do smanjenja zagađenja i buke. Ovakav pristup izravno će doprinijeti poboljšanju kvalitete života, kako naše lokalne, tako i šire zajednice”.

Zračna luka Cluj i njeni lokalni partneri također će se „usredotočiti na aktivnosti u vezi s inovativnom mobilnosti, na energetsku učinkovitost i obnovljive tehnologije za svoje putničke terminale. Pametna povezanost s gradom Cluj-Napoca, jednim od finalista nagrade za Europsku prijestolnicu inovacija u 2020., donijet će transformaciju u zelenu zračnu luku-grad”, objašnjava David Ciceo, predsjednik Uprave Zračne luke Cluj.

U projekt je uključen i Savjetodavni odbor (Advisory Board - AB) koji čini 27 članova, a uključuje akademske krugove, zrakoplovne tvrtke i prijevoznike, zračne luke, industriju i jedinice lokalne samouprave. Članovi Savjetodavnog odbora trebaju dati povratne informacije o projektnim aktivnostima, stručne savjete te procijeniti rezultate projekta.

 

Holistički pristup smanjenju štetnih utjecaja zrakoplovstva na okoliš

Proračunom od 34 milijuna eura, od čega će 25 milijuna eura osigurati Europska komisija u razdoblju od 60 mjeseci, partneri u OLGA projektu nastojat će pronaći rješenja za značajno smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora u cjelini na okoliš.

Očekuje se da će projekt OLGA vrlo brzo doprinijeti mjerljivom napretku, čime će se ubrzati iskoristivost rezultata inovacija. Inovacije iz projekta OLGA dovest će do smanjenja CO2, poboljšanja kvalitete zraka i očuvanja bioraznolikosti, uz uključenje cijelog lanca subjekata zrakoplovnog sektora. Rezultati OLGA-e dodatno će generirati pozitivne društvene, ekološke i ekonomske učinke na lokalnoj, nacionalnoj, kao i na razini EU-a.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_ZLZagreb_MZLZ_OLGA_partneri.png

 

Twitter