Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

HSSKL: "Kontrolori zračne plovidbe žrtve su zastrašivanja i samovolje direktora"

Piše: HSSKL.

© HSSKL
HKZP

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) objavljuje priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

"Jedno je od najtežih zanimanja današnjice, posao je zahtjevan i nosi veliku odgovornost, a mjesta za nesklad i nestabilnost nema. Radi se o zanimaju kontrolora zračne plovidbe, a hrvatski su kontrolori već dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlade Bagarića.


Postupci direktora Bagarića imaju izrazito nepovoljan utjecaj na kontrolore i ugrožavaju samu sigurnost zračnog prometa. Međunarodna zajednica također oštro osuđuje postupke direktora Bagarića i zastrašivanje hrvatskih kontrolora letenja što su Međunarodna federacija udruga kontrolora zračnog prometa i Europska koordinacija sindikata kontrolora zračnog prometa izrazile u službenim pismima koja su upućena najvišim političkim tijelima u Republici Hrvatskoj. U središtu događaja se našao i sam predsjednik sindikata koji je odlučio podijeliti svoje iskustvo:

„Ja sam, izgleda, najnovija žrtva samovolje direktora Bagarića. Prvo mi je dao opomenu jer sam odbio postupiti suprotno propisima i ugroziti sigurnost zračnog prostora, a danas me želi i u potpunosti udaljiti iz tvrtke jer sindikat nije popustio u pregovorima.“ - poručio je Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.


Direktorov pritisak na zaposlenike je započeo pojavom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa kad je zbog smanjenog zračnog prometa zaposlenicima smanjio plaće za 15 %. Međutim, dok je kontrolorima letenja plaće smanjio, direktor Bagarić svoju plaću nije mijenjao, dapače, isplatio si je i bonuse za 2018. i 2019. godinu. Nastavio je slati informativna pisma svim zaposlenicima tvrtke sa zastrašujućim podacima o poslovanju tvrtke i potencijalnim velikim valom otkaza, a pritom bez konkretnih podataka ili dokaza. Na upit sindikata za uvid u poslovne knjige koje bi ukazivale na takve radikalne mjere, direktor je odbio pokazati dokumente koji bi potvrdili njegove predikcije. Pritisak je kulminirao za vrijeme pregovora o kolektivnom ugovoru.


Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (
HSSKL) borio se i bori se za radnička prava i najpovoljnije uviete rada hrvatskih kontrolora zračne plovidbe što je još jednom dokazao kad je uspješno ispregovarao novi kolektivni ugovor u srpnju 2021., a što je očito posebno uzrujalo direktora Bagarića čiji postupci se mogu okarakterizirati jedino kao odmazda za ono što su kontrolori uspjeli ispregovarati. Osim pritisaka koje je do sad vršio na kolektiv, posebno se usmjerio na predsjednika sindikata kojem pod svaku cijenu želi dati otkaz.

Ovo je odličan primjer zašto je važno sindikalne predstavnike zaštititi od samovolje poslodavca, a zbog čega je i direktor Bagarić trenutačno na Općinskom sudu gdje pokušava ishoditi presudu u svoju korist." - stoji u priopćenju za medije Hrvatskog strukovnog sindikata kontrole letenja.

Twitter