Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

HKZP: Nova radarska postaja Konavle u operativnom radu

Piše: Nenad Sredojević.

© HKZP
LDDU RadarOperativno korištenje radarskih podataka s nove radarske postaje Konavle (Ilin vrh), ukupne vrijednosti oko 14,8 milijuna kuna, započelo je 27. svibnja 2021. Novom radarskom uslugom ostvaruje se kvalitetnije pokrivanje terminalnog područja Dubrovnik i cjelokupnog južnog rutnog sektora FIR-a Zagreb, što je bitan preduvjet za održavanje kontinuiteta i sigurnosti u pružanju operativne usluge u zračnom prometu.

"Očekujemo da će dubrovačko područje kao turistička aviodestinacija ubrzo vratiti promet iz razdoblja prije krize uzrokovane bolesti COVID-19 i da će ovaj radarski sustav omogućiti daljnje širenje prometnih kapaciteta i poboljšanje kvalitete usluge." - kažu u HKZP

f_800_450_16119285_00_images_HKZP_LDDU_DJI_0263.jpg

Nova radarska postaja Konavle dio je višenamjenskog infrastrukturnog objekta, prvog takve vrste u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, koji osim primarne funkcije nadzora zračnog prometa podržava i usluge infrastrukturnog operatora Odašiljača i veza (OIV) te drugih mobilnih operatora.

Infrastrukturni projekt realiziran je zahvaljujući suradnji s investicijskim partnerima OIV-om i HEP-Elektrojugom. Uspješna realizacija ovog projekta pokazuje dobar put za potencijalne buduće suradnje u smislu zajedničkog podizanja infrastrukture i dijeljenja ljudskih potencijala u realizaciji projekata, a sve s ciljem ostvarenja strateških ciljeva kompanija različitih djelatnosti.

Infrastrukturni objekt projektirao je Dalekovod Projekt d.o.o., a izgradio Tehno-elektro d.o.o., dok je isporučitelj i integrator radarskog sustava španjolska kompanija Indra.


Twitter