Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Iz Češke zrakoplovom ili vlakom na Jadran?

Piše: Jan Kotek.

© Petr Prouza †
Regiojet

Već nekoliko godina za redom zračni promet iz Češke prema Hrvatskoj bio je na približno istoj razini sve do prošle godine. Za ovu godinu češki zrakoplovni prijevoznik Smartwings (QS/TVS) nudi svakodnevne letove iz Praga za Split i Dubrovnik. Do prošle godine nastojao je malo po malo širiti promet u predsezoni i posezoni, ali za ovu godinu u ponudi je samo jedan let tjedno u svibnju iz Praga za Split, zatim od lipnja svakodnevno, dok je linija iz Praga za Dubrovnik u planu tek od 1. lipnja. I u posezoni su obje linije skraćene.

Pored Smartwingsa, u ponudi ima još samo jedna linija irskog niskotarifnog prijevoznika Ryanaira (FR/RYR) i to iz Praga za Zadar. Ona je u ponudi dva puta tjedno, utorkom i subotom od svibnja. 

 Do 2019. godine letjeli su još češki nacionalni zrakoplovni prijevoznik ČSA Czech Airlines (OK/CSA) i hrvatski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) između Praga i Zagreba, ČSA je imao 6 letova tjedno, dok je Croatia Airlines imao 4 leta tjedno. No, niti jedan prijevoznik tu liniju nema u ponudi za ovu godinu.

Dok zračni promet između dvije zemlje stagnira, željeznički promet doživljava svoj preporod

Prošle godine, nakon što se epidemija počela širiti cijelom Europom, češki privatni željeznički prijevoznik Regiojet najavio je uvođenje nove željezničke linije iz Praga za Rijeku. Prvo su najavljena 3 vlaka tjedno, kako bi nekoliko dana nakon početka prodaje ova linija zbog neočekivano velikog zanimanja bila pojačana na svakodnevnu. Obzirom da Regiojet prometuje i autobusne linije, do prošle godine dolazio je u Hrvatsku samo s dva autobusa tjedno, i to preko Zagreba za Zadar, Šibenik i Split. 

Za ovu godinu je Regiojet u svom priopćenju 1. veljače najavio planove za ljeto ove godine i, pored vlaka za Rijeku, najavio i novi vlak do Splita. Točnije, radi se o jednom vlaku s najavljenih 15 vagona koji će se u Ogulinu podijeliti, te će jedan dio će nastaviti do Rijeke, a drugi do Splita. Prošle godine imao je trasu preko Bratislave i Ljubljane, ali ove godine u planu je nova i to preko Bratislave, Budimpešte i Zagreba. Linija je planirana je za lipanj i rujan s tri vlaka tjedno, dok je u srpnju i kolovozu u planu svakodnevno. Vlak će imati polazak iz Praga u 17 sati, u Rijeku bi dolazio sljedeći dan rano ujutro, a u Split u poslijepodnevnim satima.

Uz to, prošle godine je vlak stajao i u Matuljima gdje je bilo organizirano presjedanje prema pojedinim ljetovalištima u Istri, na Kvarneru i južnom Jadranu. Isto tako je i za ovu godinu u planu organizirati presjedanje na autobuse na Koplici prema ljetovalištima u Dalmaciji, Neumu i Crnoj Gori. Karte za pojedinačna putovanja još nisu u on-line prodaji, ali već se prodaju s turističkim paket aranžanima sa smještajem. 

Karta pokazuje koliko odredišta na Jadranu je u planu povezati s presjedanjem na autobuse:

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Smartwings_Regiojet_map.jpg

Regiojet je naveći privatni željeznički i autobusni prijevoznik u Češkoj republici. Tvrtka je počela s poslovanjem 1993. pod imenom Student Agency, a u početku je organizirala samo studenska putovanja za učenje engleskog jezika. Trenutačno prometuje s 55 autobusa i 127 željezničkih vagona na linijama širom Europe.   

 

Twitter