Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

23 zračne luke iz ADP grupacije potpisale povelju "Zračne luke kojima vjerujemo"

Piše: MZLZ.

© Avioradar - Karlo Mudri
LDZA/ZAG

 

ADP grupa (Aéroports de Paris) i nekoliko tvrtki partnera iz grupacije - TAV Airports, Airports International Group (Amman) te zračne luke Liège, Zagreb, Nuevo Pudahuel (Santiago de Chile) i Ravinala (Madagaskar) potpisale su povelju "Zračne luke kojima vjerujemo" (Airports for trust). Ovom poveljom zračne luke potpisnice najavljuju pojačanu suradnju u izgradnji održive i odgovorne budućnosti.

Sve zračne luke potpisnice povelje dijele zajedničku ambiciju: biti vodeće kompanije u pogledu zaštite okoliša u svom području djelovanja i poduzimati dodatne inicijative za proširenje politike zaštite okoliša na sve segmente poslovanja zračne luke.

S tim ciljem, potpisnice povelje obvezuju se:

  • Usmjeriti poslovanje prema operacijama s nultim utjecajem na okoliš kako bi se do 2030. postiglo značajno smanjenje/nulta emisija CO2 na svim zračnim lukama, potpisnicima povelje
  • Aktivno sudjelovati u tranziciji korištenja energenata povoljnijih za okoliš u zrakoplovnom sektoru i, ako je primjenjivo, koristiti ih u poslovanju zračne luke
  • Promovirati integraciju svake zračne luke u sustav lokalnih resursa
  • Smanjiti utjecaj na okoliš u projektima planiranja i razvoja zračnih luka (adekvatnim dizajnom i obnovom infrastrukturom).

 

Suradnja s lokalnim zajednicama i dionicima

Zračne luke potpisnice Povelje uvjerene su da uravnoteženi i održivi razvoj aerodromskih aktivnosti doprinosi stvaranju vrijednosti za lokalnu zajednicu, s posebnim naglaskom na mlade. Jačanje utjecaja značaja zračne luke u lokalnoj zajednici dugoročno je čimbenik razvoja inovacija.

Stoga su se potpisnice obvezale na četiri cilja:

  • Aktivno sudjelovanje u poboljšanju životnih uvjeta lokalnog stanovništva i smanjenju izloženosti buci;
  • Izgradnja dugoročnih odnosa povjerenja sa zajednicom i lokalnim dionicima;
  • Širenje pozitivnog utjecaja zračne luke na lokalne zajednice (posebno u pogledu edukacije i zapošljavanja);
  • Širenje aerodromske zajednice i zajedničkog djelovanja, kako bi se povećali pozitivni učinci zračne luke.

 „Ponosni smo što je Međunarodna zračna luka Zagreb dio projekta „Zračne luke kojima vjerujemo“, što nas obvezuje na dodatnu odgovornost za bolju i održivu budućnost“, izjavio je Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave MZLZ d.d. u povodu potpisivanja povelje.

 

Kao članice vodeće svjetske mreže zračnih luka, zračne luke potpisnice Povelje potvrđuju da njihova društvena i ekološka odgovornost nije ograničena samo na njihove zaposlenike i korisnike usluga (putnike, kupce, dobavljače i ostale sudionike u avio industriji), već se odnosi i na sve dionike u zemljama u kojima je grupacija prisutna.

Unatoč najvećoj krizi u povijesti zračnog prometa, ADP grupacija i njezini partneri uvjereni su da ovo razdoblje može omogućiti izgradnju održive i odgovornije budućnosti, a samim time i vraćanje povjerenja građana kroz akcije u službi zaštite okoliša i zajednice.

 

Snaga naše mreže

Ovom poveljom potpisnice, također, priznaju potrebu za procjenom ekološkog i socijalno-ekonomskog utjecaja svojih zračnih luka te za transparentnim praćenjem napretka na svim spomenutim ciljevima. Postavljen je cilj unaprjeđenja cijele mreže razmjenom iskustava i najboljih praksi.

Povodom potpisivanja povelje, Augustin de Romanet, predsjednik i izvršni direktor ADP grupe (Aéroports de Paris), kazao je: „Povelja "Zračne luke kojima vjerujemo" utjelovljuje zajedničku viziju budućnosti naše zračne industrije. U vrijeme kada se zračni promet u cjelini suočava s jednim od najtežih izazova u povijesti, u borbi protiv globalnog zagrijavanja, koristimo priliku da dubinski izmijenimo svoj industrijski model i primijenimo učinkovitije i odgovornije procese, a to znači smanjenje utjecaja ugljičnog dioksida te jačanje veza s lokalnim dionicima. ADP grupa i njeni partneri već su vodeća svjetska mreža zračnih luka i potpisivanjem ove povelje želimo postati prva održiva zajednica zračnih luka u svijetu.“