Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Zračna luka Osijek postaje cargo droneport

Zračna luka Osijek.

Foto: © Dronamics
ZL Osijek

U nastavku prenosimo u cijelosti objavu Zračne luke Osijek:

"Dronamics je developer i operater velikih cargo bespilotnih letjelica sa sjedištem u Londonu i Sofiji. 30.11.20. predstavio je prvih 5 zračnih luka u svojoj europskoj mreži cargo bespilotnih letjelica, a jedna od njih je i Osijek. Zračna luka Osijek time postaje regionalni logistički drone hub. Osim Osijeka, tu su još Liège (Belgija), Brescia (Italija), Skövdea (Švedska) i Seinäjokija (Finska). Mreža uključuje 35 zračnih luka u 11 europskih zemalja i povezuje 300 milijuna ljudi uslugom low-cost prijevoza tereta u jednome danu.

G. Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek, izjavio je: „Razgovori su u tajnosti započeli u ožujku ove godine. Htjeli smo nišu gdje ćemo biti prvi te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost naše zračne luke u okruženju velikih“.

Dronamics će u Osijeku bazirati svoju opremu za bespilotne letjelice i lokalnoj zajednici pružiti low-cost uslugu prijevoza tereta s domaćom i međunarodnom pokrivenosti. Za rad i upravljanje letovima zaposlit će i osposobiti lokalno stanovništvo. Planirani početak operacija bio je početak 2021., no zbog Covid-19 produžio se početak certificiranja kod EASA-e pa će operacije započeti početkom 2022.

Njihova bespilotna letjelica Black Swan može prevesti 350 kg tereta na udaljenosti do 2.500 km uz 80% manje troškova od uobičajenih cargo zrakoplova. Operacije se izvode autonomno, nadziru se i upravljaju putem satelita, a cijeli sustav košta manje od cijene jednog sportskog automobila. Uštede zbog nepostojanja skupih pilota, jednostavnih operacija, lakše letjelice i manje potrošnje goriva višestruke su i prihvatljive, kako s pozicije cijene, tako i s pozicije ekologije.

Cijene prijevoza carga već su poznate: 2,89 EUR po kg za letove do 4 sata od Osijeka (primjerice Berlin, Basel, Milano, Cataniu, Atenu, Bukurešt i Varšavu), te 3,79 EUR po kg za destinacije do 8 sati leta (poput Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma, Londona)."

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_ZLOsijek_Dronamics_Network_Osijek_Foto_C_Dronamics.png