Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Nova charter linija iz Frankfurta za Brač odgođena

Jan Kotek.

© Avioradar - Marijo Dedić-Jandrek
Sundair Airbus A319

Nedavno je najavljena nova charter linija iz Frankfurta za Brač na kojoj će letjeti njemački zrakoplovni prijevoznik Sundair (SR/SDR) zrakoplovom Airbus A319 (na slici). Linija je bila planirana dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, već od 17. srpnja sve do 23. listopada 2020. godine. Linija je trenutačno odgođena iz komercijalnih razloga s početkom prometa od početka kolovoza ove godine.

Pitali smo direktora Aerodroma Brač, Tončija Peovića komentar:

Poslovno okruženje za zračni promet koje je funkcioniralo po načelima slobodnog tržišta s izuzetnom konkurencijom u modelu i cijenama za pojedine tržišne niše, raspalo se nastupanjem korona krize.

U novim okolnostima nije za očekivati normalizaciju tržišta zračnog prometa u sljedeće 2-3 godine,m jer su svi segmenti doživjeli udarac krize, ali s različitim posljedicama, te je raspad mrežnog operiranja stavio u posebno težak položaj linijske prijevoznike.

Poslovni modeli operiranja low cost prijevoznika dovedeni su u pitanje, posebno kao posljedica želje za zauzimanjem novih startnih pozicija pojedinih low cost prijevoznika, nakon liberalizacije infektoloških mjera. Mišljenja sam da će pojedini prijevoznici iz lošeg financijskog stanja doći u još gore jer uspostava linijskog letenja, bilo ono i low cost, nosi veći rizik punjenja kabine od charter letenja.

Očekivali smo da će institucije više pomoći državnom intervencijom u zračni promet jer je isti integralni segment turizma bez kojeg veći dio hrvatskog turističkog tržišta ne može koristiti naše turističke usluge. Ova intervencija mogla je biti po modelu podjele rizika s charter avio prijevoznikom na način što bi institucije jamčile popunjenost kabine od 60%, čime se rizik početka ponovnog prometa značajno reducira.

S obzirom na prirodu poslovnih modela, nakon provedenog natječaja, charter operateri su oni s kojima se moglo ugovoriti letenje iz onih odredišta, odakle tradicionalno dolazi većina gostiju, ali i isključenjem onih odredišta na kojima je epidemiološka situacija nezavidna.

Ovakvom raščlambom, zaključili smo da je za Brač njemačko tržište najzanimljivije te da postoje prijevoznici koji iz regije Frankfurt mogu letjeti, ali i da postoje brojni turoperatori koji bi se rado uključili.

Budući da imamo kontakte s članovima uprave SundAira, došlo se do konsolidatora leta, njemačke tvrtke MFD Aviation, koja je potpisala ugovor sa SundAirom kao konsolidator te ista tvrtka sjedala ugovora s nekoliko turističkih agencija .

U ovo vrijeme koje je izuzetno teško za poslovanje, svi sudionici svjesno preuzimaju veći rizik ovog poslovnog poduhvata, ali se nadamo da sreća prati hrabre te da će popunjenost kabine biti na razini očekivanja kako bi poduhvat bio opstojan.

Twitter