Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Međunarodna zračna luka Zagreb potpisala EASA Protokol zdravstvene sigurnosti u zračnom prometu

Nenad Sredojević.

© MZLZ
ZL Zagreb

 

Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavili su 20. svibnja ove godine „COVID-19 Aviation Health Safety Protocol“ (COVID-19 Protokol zdravstvene sigurnosti u zračnom prometu) koji sadrži operativne smjernice za pomoć zrakoplovnim prijevoznicima, zračnim lukama i nacionalnim zrakoplovnim tijelima u zaštiti zdravlja i sigurnosti putnika, članova posade i zaposlenika u avio industriji.

Međunarodna zračna luka Zagreb je početkom srpnja 2020. potpisala EASA Povelju i tako se pridružila popisu od 22 europske zračne luke i zrakoplovnih prijevoznika koji su potpisnici Povelje. Poveljom se preuzima odgovornost osiguranja najviših standarda epidemiološke sigurnosti i omogućuje razmjena informacija s ciljem poboljšanja zajedničkih mjera usmjerenih k realizaciji maksimalne sigurnosti u zrakoplovnoj industriji tijekom globalne pandemije.

Cilj Povelje je promicanje provedbe operativnih smjernica zračnih luka i zrakoplovnih prijevoznika kako bi se olakšao oporavak prometa putnika unutar EU i ostatka svijeta. 

Međunarodna zračna luka Zagreb od mjeseca travnja provodi projekt simboličnog naziva „Povjerenje“ koji je usklađen sa smjernicama Protokola zdravstvene sigurnosti u zračnom prometu (Aviation Health Safety Protocol).