Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Incident na zračnoj luci Rijeka. Intervenirala i policija

Telegram.hr.

Rijeka Airport

U jeku koronakrize koja je teško pogodila i zrakoplovni sektor, zračna luka Rijeka ostala je bez kontrole leta, javlja portal Telegram.hr.

U petak se, naime, u toj zračnoj luci koja se nalazi na otoku Krku, dogodio incident zbog kojeg je morala intervenirati policija, a sve je rezultiralo odlaskom kontrolora leta s krčkog aerodroma. Naime, po nalogu direktora Zračne Luke Rijeka, Tomislava Palalića, zamijenjene su brave na prostorijama Hrvatske kontrole zračne plovidbe zbog čega kontrolori više nisu imali pristup svojoj opremi za nadzor zračnog prometa.

Ovaj opasni incident dogodio se u trenutku kada, doduše, nema zračnog prometa, no, budući da je zračna luka službeno otvorena, ona mora imati mogućnost prihvatiti zrakoplove u slučaju nužde.

 

HKZP: ‘DIREKTOR ZRAČNE LUKE NIJE TO SMIO NAPRAVITI’

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe za Telegram su odgovorili da je direktor Palalić ovaj potez povukao neovlašteno.

“U petak, u kasnim poslijepodnevnim satima, došlo je do neovlaštene zamjene brave na vratima prostorija Hrvatske kontrole zračne plovidbe u zračnoj luci Rijeka. Tim činom napravljen je proboj u naš sustav zaštite, pri čemu je došlo do narušavanja integriteta u pružanju usluga kontrole zračne plovidbe”, navode iz HKZP-a u odgovoru za Telegram.

 

ZRAČNA LUKA RIJEKA OSTALA BEZ KONTROLE PROMETA

 

Kontrola leta je odmah prekinula pružanje usluga na krčkom aerodromu, što znači da ta zračna luka u ovom trenutnu nema nadzora. U zračnom prostoru iznad nje, veći zrakoplovi mogu koristiti vlastite uređaje za razdvajanje, dok je manje letjelice trenutačno ne mogu koristiti. Prilaz se može osigurati iz zračne luke Pula, ali slijetanje nije moguće. 

Kako je većina zračnog prometa ionako obustavljena zbog koronakrize, to u ovom trenutku nije posebno problematično, no, ako se nadzor ne uspostavi, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo mogla bi oduzeti  Zračnoj luci Rijeka certifikat i tako je isključiti iz zračnog prometa.

 

O SVEMU SU OBAVIJEŠTENE SVE NADLEŽNE INSTITUCIJE

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe za Telegram su objasnili da su se povukli s krčkog aerodroma kako ne bi ugrožavali sigurnost zračnog prometa, te su o prestanku pružanja usluge obavijestili nadležne institucije. 

Predvečer je na krčki aerodrom stigla i policija, kako je i potvrđeno iz Policijske uprave primorsko-goranske.

 

“Obaviješteni smo iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe da je došlo do intervencije u prostoru od strane Zračne luke Rijeka. Zato su policijski službenici izašli na teren kako bi utvrdili činjenično stanje”, rekli su Telegramu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Da je očevid obavljen, doznaje se i iz HKZP-a.

 

ZAŠTO SE SVAĐAJU ZRAČNA LUKA I KONTROLORI LETA?

 

Sukob na relaciji HKZP - Zračna luka Rijeka rezultat je višegodišnjeg sudskog spora između kontrole leta i riječkog aerodroma oko vlasništva nad tornjem u Omišlju. Riječ je o sporu koji nije riješen još iz vremena bivše države.

Naime, nekretnine na krčkom aerodromu upisane su kao vlasništvo Zračne luka Rijeka. HKZP, pak, smatra da je toranj i aerodromsku zgradu potrebno upisati kao njihovo vlasništvo jer je u tim nekretninama instalirana i sva oprema za nadzor zračnog prometa. Sudski spor još nije pravomoćno okončan.

 

ZRAČNA LUKA RIJEKA: ‘MORAMO OSIGURATI SIGURNOST’

f_800_450_16119285_00_images_ZLRijeka_POSJET_9.5.2018._LDRI2_BH.JPG

Od odvjetnice Kristine Mikuličić koja zastupa Zračnu luku Rijeka u sporu s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe, doznaje se kako su radnici aerodroma u tri navrata pozvali kontrolore neka im dostave ključeve tornja i ostalih prostorija koje koriste.

“Nužno je da Zračna luka zbog sigurnosti ima pristup u sve svoje prostorije, pa tako i u kontrolni toranj. I ostali zakupodavci u prostorijama zračne luke dostavili su predstavnicima zračne luke duplikat ključeva za slučaj požara ili neke druge iznenadne situacije kao i zbog provođenja mjera zaštite civilnog zračnog prometa. Kako je kontrola leta to uporno odbijala učiniti, Zračna luka Rijeka je poduzela mjere kojima se želi osigurati siguran pristup svim prostorijama”, rekla je za Telegram odvjetnica Mikuličić.

Direktor Palalić rekao nam je kako je dogovoren sastanak s direktorom Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vladom Bagarićem u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukutre. Do tada on neće davati izjave.

 

MINISTAR NAREDIO KONTROLORIMA VRATITI SE NA POSAO

 

I Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo  je upoznatost sa situacijom.

“Zatražit ćemo očitovanja od Zračne luke Rijeka i HKZP-a. Također, sljedeći tjedan će se održati sastanak predstavnika navedenih tijela s ministrom Olegom Butkovićem. Ministar je već naložio kontrolorima zračne plovidbe vratiti se na posao i oni bi to sutra trebali učiniti”, rekli su iz Ministarstva.

Prema informacijama Avioradara, HKZP je svoje radnike vratila na radno mjesto već danas.


Izvor: Telegram.hr
Foto © Avioradar