Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Kako se Croatia Airlines nosi s izazovima koje nosi koronavirus

Ivo Gračanin.

Croatia Airlines

 

Treba naglasiti da Croatia Airlines i u ovim izvanrednim okolnostima i unatoč svim aktualnim ograničenjima, obavljanjem svih mogućih letova, zapravo omogućuje mnogim građanima RH vratiti se u domovinu, a istodobno i mnogim drugim inozemnim državljanima vratiti se u svoje matične države.

Osim toga, prijevoznik se jučer, 20. ožujka, uključio u prijevoz humanitarne pomoći (zaštitne opreme) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Hrvatsku.

Također, kao društveno odgovorni prijevoznik koji cijeni svoje putnike, Croatia Airlines je u ovim izvanrednim okolnostima uzrokovanim višom silom, donijela prilagođena pravila koja se transparentno i ažurno objavljuju na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

 U ovom trenutku dijelimo sudbinu cijele zrakoplovne industrije koja je na globalnoj razini, edna od najugroženijih gospodarskih grana i svakodnevno trpi izravnu štetu uzrokovanu negativnim posljedicama svjetske pandemije koronavirusa. Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih svjetskom pandemijom koronavirusa, u ovom tjednu (16.-22. ožujka 2020.) zabilježen je 50 posto manji booking u odnosu na isti tjedan prošle godine. Za sljedeći tjedan očekujemo također booking na 50 posto nižoj razini, dok bi u tjednu nakon toga, prema sadašnjim podacima, pad bookinga mogao biti 39 posto. Konkretno, u sljedećem tjednu od planiranih 407 letova, planiramo obaviti njih 196. Vratimo li se na prvu polovicu ožujka kad utjecaj koronavirusa nije bio toliko značajan, treba istaknuti da je u razdoblju od 1. do 15. ožujka 2020. tvrtka obavila 3 posto manje letova i prevezla 31 posto manje putnika u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. U razdoblju od 1. do 19. ožujka, Croatia Airlines je u prosjeku prevozila 2.590 putnika dnevno.

S ciljem u najvišoj mogućoj mjeri zaštititi opće zdravstveno stanje svih hrvatskih građana pa tako i zbog zdravstvene sigurnosti putnika i zaposlenika tvrtke, dana 10. ožujka obustavljeni su planirani letovi na međunarodnoj liniji Zagreb - (via Split) - Rim v.v. Tri dana poslije, 13. ožujka 2020., obustavljeni su međunarodni letovi iz europskih odredišta tvrtke prema jadranskim zračnim lukama (konkretno, letovi Split - Frankfurt – Split, Split - München – Split, Dubrovnik – Frankfurt - Dubrovnik i Rijeka – München – Rijeka), a putnici s navedenih letova do svojih krajnjih odredišta prevoze se preko Zagreba, čime se hrvatskim javnozdravstvenim vlastima omogućuje i olakšava zdravstveni nadzor nad putnicima u zračnom prometu.

Nakon toga, obustavljeni su i letovi na liniji Zagreb – Skoplje zbog zatvaranja skopske zračne luke, a od 19. ožujka i letovi u Dubrovnik i iz njega zbog zatvaranja dubrovačke zračne luke.

S druge strane, poštujući načelo sigurnosti putnika u vrijeme koronavirusa, značajno smo reducirali red letenja kapacitetom ili u tjednim frekvencijama (ili oboje)  na sljedećim linijama: Zagreb - Beč, Zagreb  - Munchen, Zagreb - Zurich, Zagreb - Frankfurt, Zagreb - Sarajevo, Zagreb – Kopenhagen i Zagreb – Mostar, dok je istovremeno odgođen početak operacija na novim rutama Zagreb - Sofija i Zagreb - Podgorica.

Manje promjene, sukladno aktualnim zahtjevima, provedene su i na ostalim rutama, dok je za očekivati i daljnje promjene u redu letenja, s obzirom na situaciju.

U tvrtki se neprestano prati razvoj događaja s epidemijom i pripremljeno je, ovisno o aktualnoj situaciji, više scenarija kojima bi se na što adekvatniji način ublažile izravne štete za cjelokupno poslovanje tvrtke. - rekli su za Avioradar iz Croatia Airlinesa.

Foto: © Karlo Mudri - Avioradar