Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

EDUKACIJA - Kratak vodič kroz neka od svjetala na aerodromskim površinama

Boran Pivčić.

CATIIIa ILS

Noćni pogled na osvijetljenu aerodromsku stazu je vjerojatno jedna od najevokativnijih slika linijskog letenja. Aktualan od samih početaka putničkog prijevoza kakvog danas znamo, taj se prizor kroz godine koristio kao metafora za romantiku letenja, uzbuđenje putovanja, povratak u sigurnu luku nakon dugog leta, ali i spas od pogibelji gorećih motora, strukturalnih oštećenja i svakojakih otkaza svega što otkazati može.


No, što ta sva svjetla zapravo znače? Kao i sve drugo u zrakoplovstvu, nisu sama sebi svrha nego služe kako bi posadama zrakoplova brzo, jednostavno i intuitivno prenijela značajnu količinu informacija nužnih za sigurno upravljanje zrakoplovom, posebno noću i u složenim meteorološkim uvjetima.


Budući da suhoparna teorijska rasprava i prizivanje raznih dijagrama, normi i standarda ne bi puno postiglo, autor ovog teksta je odlučio pokušati objasniti najvažnije stavke vizualno – kratkom video snimkom s prilaza za (maglovitu) stazu 05 u Zagrebu i popratnim step-by-step vodičem o tome što se zapravo tu zbiva...

 

SVJETLA PRILAZA:

 f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Edukacija_LDZA_RWY05_HIALS_BP.jpg

Prva svjetla s kojima se posada susreće na prilazu su Approach Lights (APL), sustav svjetala koji uobičajeno počinje 900 metara prije praga staze te, u uvjetima smanjene vidljivosti, posadi daje vizualnu referencu potrebnu za nastavak prilaza (tj. dok ne ugledaju samu stazu ili njena svjetla). Konfiguracija i maksimalni intenzitet APL-a ovisi o najpreciznijem sustavu za instrumentalno prilaženje koji je dostupan na toj stazi: u ovom slučaju, riječ je o CAT II/III High Intensity Approach Lighting System (HIALS) koji je prikladan za operacije pri horizontalnoj vidljivosti manjoj od 500 metara.


SVJETLA STAZE:


Prvi svjetlosni sustav same staze su Threshold Lights, red zelenih svjetala koji označava gdje počinje dio staze iskoristiv za slijetanje.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Edukacija_LDZA_RWY05_TL_BP.jpg

Duž oba ruba staze se nalaze Runway Edge Lights (REDL), dok se niz njenu središnjicu protežu Runway Center Line Lights (RCLL), a s obje strane potonjih i Runway Touchdown Zone Lights (RTZL) u duljini od 900 metara koja označavaju područje u kojem zrakoplov treba dotaknuti stazu (kad su svjetla ugašena, to područje je označeno bijelim pravokutnicima nacrtanim na samoj površini). „Štos” je što su razmaci između svjetala iste vrste propisani međunarodnim standardima: u ovom slučaju je razmak između uzastopnih REDL svjetala 60 metara, a uzastopnih RCLL 15 metara čime se jednostavnom matematikom može na licu mjesta procijeniti stvarna vidljivost (~ 350 m u ovom slučaju).

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Edukacija_LDZA_RWY05_RL_BP.jpg

Kako se, pak, zrakoplov približava kraju staze, RCLL i REDL počinju mijenjati boje kako bi posadu upozorila na tu činjenicu. Prva krenu RCLL koja na 900 metara od kraja staze postaju naizmjenično crvena, a na 300 metara isključivo crvena. REDL, pak, na 600 metara od kraja prijeđu u žuta te takvima ostaju cijelo vrijeme. Na pragu staze (iako se ovdje ne vide) su Runway End Lights*, poprečan red crvenih svjetala jednako očite namjene kao i Threshold Lights.

SVJETLA RULNICA:


Rulnice, pak, koriste mnogo „prigušenije”** sustave osvjetljenja od kojih su najbrojnija plava Taxiway Edge Lights, te zelena Taxiway Center Line Lights (TCLL), koja se koriste u uvjetima loše vidljivosti kako bi navodila posadu po zemlji (toranjski/zemaljski kontrolori ih mogu paliti u sekcijama, ovisno o tome kamo zrakoplov zaista treba ići, kao što se u videu vidi na 03:05).

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Edukacija_LDZA_RWY05_TCLL_BP.jpg

Na ulazima i izlazima sa staza koje su opremljene najvišim kategorijama instrumentalnih prilaza (ILS CAT II i III), TCLL su naizmjenično žuto-zelena, što je posadama indikacija da ulaze/izlaze/nalaze se u kritičnoj zaštitnoj zoni ILS-a gdje trup zrakoplova može ometati i degradirati radijski snop koji pruža horizontalno vođenje na prilazu (tj. localiser).

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Edukacija_LDZA_RWY05_TCLLILS_BP.jpg

Zadnja od okvirnih supina svjetala na rulnici je (Red) Stop Bar, čije su funkcija i implikacija očite. Štoviše, njima se pridodaje tolika važnost da ih posade neće prijeći ukoliko su upaljena čak ni ako imaju eksplicitno odobrenje za nastavak rulanja, nego će prvo stati, obavjestiti kontrolora i pričekati „daljnji razvoj situacije”. Korijen ovog „respekta” je činjenica da se Stop Bar ujedno koristi i kao zadnja „linija obrane” pred izlazak na stazu te kao takav, u uvjetima loše vidljivosti – kada posada na zemlji ne može vidjeti zrakoplov na slijetanju, igra izuzetno važnu sigurnosnu ulogu.

f_800_450_16119285_00_images_1NOVO_Edukacija_LDZA_RWY05_SB_BP.jpg

* Threshold i Runway End Lights često znaju fizički biti u istom kučištu, samo su im farovi takvi da se boja mijenja, ovisno s koje strane se gleda. Tako su npr. Threshold Lights zeleniasa strane prilaza. No, da se zrakoplov okrene za 180° na stazi, posada bi iz istih reflektora vidjela crvena Runway End Lights
** Važno je napomenuti da se intenzitet svih svjetala na aerodromskim površinama može regulirati s tornja kako bi se u svim uvjetima osigurala dobra vidljivost bez da se zaslijepi posada. Tako će intenzitet tijekom dnevnih operacija biti viši (zbog razine ambijentalnog svjetla), dok će noću i po magli biti niži.

 

Foto / Video © Boran Pivčić - Avioradar

Twitter