Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Croatia Airlines završio projekt modernizacije zrakoplova Dash 8-Q400

CTN.

9A-CQB

Croatia Airlines završio je projekt modernizacije zrakoplova Dash 8-Q400 ugradnjom najsuvremenije navigacijske opreme EGNOS, koja omogućuje korištenje satelitskog signala europskoga geostacionarnoga satelitskoga navigacijskog sustava EGNOS te slijetanje preko LPV prilaza.

LPV prilazi (Localizer performance with vertical guidance) su satelitski vođeni precizni prilazi do minimuma i identični su konvencionalnim ILS preciznim prilazima (Instrumental Landing System), a zahtijevaju najsuvremeniju opremu zrakoplova kojom se istodobno može koristiti GPS i EGNOS satelitski signal.

Svakodnevne letačke operacije flote Dash 8-Q400 Croatia Airlinesa obavljaju se u zračnim lukama koje su već implementirale satelitski vođene procedure kao što je LPV, a   Croatia Airlines jedan je od prvih europskih avioprijevoznika koji je svoje zrakoplove opremio ovakvom vrstom navigacijske opreme, čime se još jednom potvrdilo da kompanija prati najsuvremenije trendove u civilnom zrakoplovstvu.

  • LPV prilazi, s pilotskog stajališta, pokazali su se kao vrlo pouzdan i siguran novi oblik prilaza, koji će korištenjem napredne tehnologije, vrlo vjerojatno, u skoroj budućnosti zamijeniti dosadašnje konvencionalne prilaze. Prednosti korištenja LPV prilaza vidljive su ponajprije u zračnim lukama koje dosad nisu imale mogućnost preciznog navođenja zrakoplova za slijetanje, a osobito kada je riječ o letovima u složenim meteorološkim uvjetima - rekao je Davor Mišić, šef pilota Dash 8-Q400 Croatia Airlinesa.

Projekt modernizacije flote Dash 8-Q400 osmišljen je u kompaniji i pokrenut je potkraj 2017. godine, dok su u njegovoj provedbi sudjelovale gotovo sve organizacijske jedinice, a zahtjevnu modifikaciju samostalno su obavili stručnjaci Sektora tehničkih poslova. Kvalitetu projekta, čija je vrijednost oko 5,000.000 kuna, prepoznala je i Europska komisija te ga je podržala i sufinancirala s 85 posto planiranih sredstava preko programa CEF (Connecting Europe Facility) i europske agencije INEA, koja je odobrila sufinanciranje.

Nova EGNOS oprema pokazala je izuzetnu razinu navigacijske točnosti, a njezinim je korištenjem u pilotskim procedurama dodatno povećana sigurnost letačkih operacija. Osim toga, pozitivni efekti se odnose i na smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova. - priopćili su  iz Croatia Airlinesa

Twitter